Odložte na chvíľu telefóny: 5 dôvodov, prečo by ste si mali dať detox od sociálnych sietí

0
Odložte na chvíľu telefóny: 5 dôvodov, prečo by ste si mali dať detox od sociálnych sietí
Zdroj: Unsplash.com

Človek si povie, že len trošku nakukne do Instagramu a ani sa nezdá a už dve hodiny nezmyselne scrolluje, pričom nenašiel nič zaujímavé. Sociálne siete nás oberajú o produktivitu a dokážu ľudí aj kvalitne zdeptať. Samozrejme, sú aj skvelým marketingovým nástrojom a sú vo veľkom využívané aj na pracovné účely. Avšak všetkého veľa škodí a určite vám neuškodí malý detox. Ak ešte váhate, prečo sa na chvíľu vzdať sociálnych sietí, prečítajte si tento článok.

Prestanete sa toľko porovnávať

Toto sa nemusí týkať iba vás, ale aj ďalších používateľov známych online platforiem. Hoci ste spokojná so svojím životom, niektoré veci vás môžu skutočne zamrzieť. Napríklad, keď zbadáte fotografiu svojej spolužiačky zo základnej školy, ako sa stala manažérkou istej spoločnosti. Vnútorne vás to môže troška škrieť, pretože aj keď máte prácu, ktorú máte rada, možno nie je taká ako tá jej. V tomto momente môžete začať pochybovať o sebe, svojom živote a dôležitých rozhodnutiach.

Pravdou však je, že ak sa cítite v živote dobre, aj po tej pracovnej stránke, nič neľutujte. Neporovnávajte sa. Každý z nás má vlastný recept na život a nemusíte dosahovať vrcholové pozície, aby ste v ňom bola šťastná. Ak sa často strápite týmito myšlienkami, je asi na čase, aby ste sa na chvíľu stiahli zo sociálnych sietí.

Zdroj: Unsplash.com

Zlepší sa vám nálada

Štúdie, o ktoré sa opiera aj portál Lifehack, dokázali, že čím viac je človek na sociálnych sieťach, tým viac sa zvyšuje šanca, že bude mať depresiu. Ak sa teda cítite vyčerpane, vystresovane a úzkostlivo, odstráňte si z mobilu všetky sociálne siete. Dajte si na chvíľu pauzu. Ak by s vami niekto potreboval komunikovať, dajte mu svoje telefónne číslo a vybavené. Majte svoje duševné zdravie na prvom mieste.

Nič nezmeškáte

Často môžeme byť na sociálnych sieťach kvôli tomu, aby nám niečo neuniklo. Ale keď sa nad tým tak zamyslíme, o čo by sme vlastne prišli? O nové memečko? Video, v ktorom sa zakoktá známy politik a príde vám to vtipné iba prvé dve minúty? Ak by sa naozaj stalo niečo vážne, dozvedeli by ste sa o tom.

Stále existuje televízia či rádio, nie je nevyhnutné, aby ste sa všetko dozvedeli zo sociálnych sietí. A keby ste aj niečo zmeškali, vždy sa k tomu môžete vrátiť.

Zdroj: Unsplash.com

Nadviažete spojenia v skutočnom svete

Je veľmi ľahké komunikovať hocikým v online priestore. Zvládnete to však aj naživo? No, to už nie je také jednoduché. Môže to byť však pre vás skvelá výzva a možnosť posunúť sa ďalej. Spoznáte tak nových ľudí a vytvoríte si aj nové zážitky.

Vďaka tomu sa zlepšia aj vaše komunikačné schopnosti, resp. spôsob, ako načúvate osobe, s ktorou sa práve rozprávate. Aj vy tak neznášate ten pocit, keď niekomu niečo rozprávate a dotyčný sa iba pozerá do telefónu a sem-tam z neho vyjde „mhm“. Je to otravné, neslušné a neúctivé. Predstavte si, ako dobre by ste debatovali, keby obaja na chvíľu odložíte telefóny a sociálne siete. Skutočne to pomáha medziľudskej komunikácii.

unaplsash.com

Budete všetko stíhať

Sú dni, kedy neviete, kde vám hlava stojí? To poznáme asi všetci. Máme povinností viac než dosť, no aj tak si nájdeme čas, aby sme blúdili po sociálnych sieťach. Celkom paradox, nie? Akonáhle si dáte pauzu od tohto virtuálneho sveta, zistíte, že v skutočnosti nielen máte na všetko dostatok času, ale aj viac. Budete sa lepšie sústrediť na svoje povinnosti, seba samú a pod.

Sociálne siete dokážu byť skutočným parazitom z hľadiska ľudskej produktivity. Na chvíľu ich odložte a uvidíte, čo to s vami spraví.

 

žiadne príspevky na zobrazenie