Penzisti dostanú 13. dôchodok už v júli, reakciu na infláciu odobrila aj prezidentka

0
Penzisti dostanú 13. dôchodok už v júli, reakciu na infláciu odobrila aj prezidentka

17.5.2022 (Webnoviny.sk) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes podpísala šesť zákonov, vrátane novely zákona o 13. dôchodku. Informoval o tom Lukáš Laczko z odboru komunikácie Kancelárie prezidenta. Trinásty dôchodok dostanú penzisti zo Sociálnej poisťovne už v júli tohto roka.

Reakcia na rekordnú infláciu

Nepôjde tak o predvianočnú dávku, ktorú im poisťovňa v minulých rokoch vyplácala až v novembri. Skorším vyplatením trinástej penzie vláda reaguje na rekordnú infláciu na Slovensku, ktorá v marci medziročne presiahla 10 percent.

Suma trinásteho dôchodku predstavuje od 50 eur do 300 eur. Trinástu penziu v maximálnej výške 300 eur dostávajú tí poberatelia dôchodku, ktorých dôchodok nepresahuje výšku životného minima. Aktuálne ide o sumu 218,06 eura, od júla by sa však mala suma životného minima zvýšiť. Výška trinástej penzie sa počíta podľa zákonom stanoveného vzorca.

Penzisti s najvyššími dôchodkami dostanú najmenej

Čím je mesačný dôchodok vyšší, tým je trinásta penzia nižšia. Penzisti s najvyššími dôchodkami dostávajú trinástu penziu v sume 50 eur. V novembri minulého roka išlo o tých dôchodcov, ktorých penzia presiahla 912,50 eura.

Nárok na trinásty dôchodok majú poberatelia starobných, predčasných starobných a invalidných dôchodkov, ako aj poberatelia vdovských, vdoveckých a sirotských penzií. Výdavky na vyplácanie trinástych dôchodkov podľa ministerstva práce a sociálnych vecí dosiahnu približne 301,2 milióna eur. Pri predpokladanom počte 1,44 milióna poberateľov dôchodkových dávok suma trinásteho dôchodku dosiahne v priemere 210 eur.

Prezidentka Čaputová podpísala aj novelu zákona o mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti s COVID-19, či novelu zákona o cestnej premávke.

Viac k témam: Dôchodky, Trinásty dôchodok
Zdroj: Webnoviny.sk – Penzisti dostanú 13. dôchodok už v júli, reakciu na infláciu odobrila aj prezidentka © SITA Všetky práva vyhradené.

žiadne príspevky na zobrazenie