Petra Nottná: Ľudia myslia na svoje zdravie až vtedy, keď pociťujú problém

0
Petra Nottná: Ľudia myslia na svoje zdravie až vtedy, keď pociťujú problém

Na zdravie väčšinou myslíme až vtedy, keď nás začne niečo bolieť. Kľúčom k tomu, aby sme sa cítili dobre čo najdlhšie, je však prevencia. Ako môžeme svoje zdravie vziať do svojich rúk?

MUDr. Petra Nottná, lekárka laboratórnej divízie Medirex, nám porozprávala:

  • aké benefity môžu priniesť laboratórne testy
  • aké testy sú určené pre ženy?
  • čo je vhodné pre športovcov?
  • na aké príznaky by sme si mali dať pozor?

V čom je najväčší prínos laboratórnych testov?

Základom starostlivosti o vlastné zdravie sú v prvom rade pravidelná prevencia a kontrolné prehliadky. Práve vďaka kontrolám dokážeme včas odhaliť závažné ochorenie. Najmä, keď sa neprejavuje v počiatočnom štádiu príznakmi, ktoré by nás obmedzovali či boleli.

Laboratórne vyšetrenie je teda úplný základ – štandardná súčasť preventívnej prehliadky, sledovania vývoja ochorenia či efektivity liečby.

Objednávajú sa ľudia na odbery, alebo skôr čakajú do poslednej chvíle?

Žiaľ, smutná prax je ešte stále taká, že ľudia myslia na svoje zdravie až vtedy, keď pociťujú problém. Alebo, ak je chorý niekto v ich okolí, považujú to buď za nákazlivé alebo za dedičné. Pritom by tieto vyšetrenia mali byť pre nás samozrejmosťou na pravidelnej báze. Je nutné zmeniť také ľahostajné zmýšľanie. Aj preto robíme osvetu.

Niekdy aj bolesť hlavy alebo únava môže byť príznakom niečoho závažnejšieho.

Čo všetko je možné dať si vyšetriť?

Uvedomujeme si, že nič nie je dôležitejšie ako zdravie nás a našej rodiny. Balíčky vyšetrení, ktoré ponúkame, sú rozdelené tematicky. Prevencia, potravinové intolerancie, alebo vyšetrenia šité na mieru pre ženu či muža. Ide v zásade o bežné biochemické parametre, ktoré hovoria o hladine glykémie, o stave obličiek a mnohých ďalších. Je ich veľa a možno bežnému človeku nič nepovedia, ale informácie z nich majú pre lekárov cenu zlata.

Príďte na naše podujatie Pre zdravie ženy a dozviete sa viac o svojom zdraví!

Aký balík je určený pre ženy?

Ženský balík je určený všetkým ženám bez ohľadu na ich vek. Okrem základných vyšetrení, akými je stanovenie glukózy, obličkových, pečeňových testov, posúdenia poruchy lipidového, kostného metabolizmu a funkcie štítnej žľazy, získa žena dôležité informácie aj o zrážanlivosti krvi, anémii, možnom zápale v tele, nedostatku vitamínu D či hormonálnej nerovnováhe.

Aké testy sú vhodné pre mužov?

Pre mužov je skvelý komplexný balíček „Pre muža“. Okrem bežných skríningových parametrov stanovuje hodnotu prostaticky špecifického antigénu PSA.

Aká veková kategória sa môže nechať u vás otestovať?

Testy sú vhodné prakticky pre každého a pre všetky vekové kategórie. Chodia k nám študenti od 15 rokov, pracujúci ľudia, aj seniori. Každý si nájde to svoje.

V súčasnosti ľudí často trápia problémy s trávením, únava po jedle, kožné problémy a alergie. Aké testy sú určené na odhalenie týchto ťažkostí?

Príčiny týchto stavov pomôžu odhaliť práve testy na potravinové intolerancie, kvalitatívne a kvantitatívne stanovenie diaminooxidázy, či test na neznášanlivosť na lepkovú bielkovinu glutén.

Trápia vás problémy s chrbticou? Prečítajte si aj odpovede odborníčky na neurochirurgiu.

Čo je vhodné pre športovcov?

Športovec sa pred výkonom zahreje a vykoná strečing, ale taktiež by nemal zabúdať na svoj zdravotný stav a mal by si dať vyšetriť niektoré parametre. Pre športovcom máme pripravený balíček „Pre športovcov“.

K zdraviu je pohyb veľmi dôležitý, ale nemali by sme siahať až na dno svojich síl, premáhať sa. Môžeme si tak spôsobiť ujmu. Či už ste amatér alebo profesionál, je dobré uistiť sa, či vás netrápi zápal, anémia, nedostatočná funkcia štítnej žľazy alebo či ste nezanedbali výživu a netrpíte nedostatkom určitých vitamínov.

Kedy je lepšie dať sa otestovať: pred pretekmi alebo po pretekoch?

Ak športujete a aj pretekáte, je viac ako vhodné mať prehľad o svojom zdravotnom stave. V prípade náročných pretekov je dobré nechať sa otestovať pred aj po pretekoch. Zistíte napríklad svoju pripravenosť na výkon, prípadné pretrénovanie a aj aké veľké bolo vyčerpanie organizmu.

Akí pacienti vás najčastejšie navštevujú?

Stretávame sa s rôznymi pacientmi. Niektorí sa ponáhľajú a nechcú čakať v čakárni, tak preferujú objednanie na konkrétny čas. Iní dávajú prednosť internetu a možno majú zbytočne prehnané obavy z ochorení, o ktorých sa tam dočítali. Môžu sa na nás obrátiť aj pacienti, ktorí nemajú zdravotné poistenie alebo je ich lekár zviazaný indikačnými obmedzeniami.

MUDr. Petra Nottná (34)

Vyštudovala Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave.
Pôsobí ako lekárka na oddelení Klinickej biochémie v Medirexe. Participuje v riadení odberových centier pre samoplatcov; poskytuje konzultácie pacientom, školenia pracovníkom v zdravotníctve.
Vo voľnom čase rada športuje.

Ako sa objednať na test?

  • Navštívte stránku medirex.sk
  • Vyberte si vyšetrenie, ktoré chcete absolvovať
  • Zvoľte odberové miesto a termín podľa želania
  • Vyplňte o sebe základné údaje
  • Zaplaťte pohodlne online
  • V stanovenom čase sa dostavte na vyšetrenie, ktoré absolvujete bez čakania

Zdroj foto: medirex.sk

žiadne príspevky na zobrazenie