Počas 2. svetovej vojny dochádzalo k prenasledovaniu Rómov aj na území Slovenska, pripomenula Brocková

0
Počas 2. svetovej vojny dochádzalo k prenasledovaniu Rómov aj na území Slovenska, pripomenula Brocková

1.8.2021 (Webnoviny.sk) – Počas druhej svetovej vojny dochádzalo k prenasledovaniu a vraždeniu Rómov aj na území dnešného Slovenska. Upozornila na to štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) Ingrid Brocková.

Tá sa zúčastnila na podujatí v súvislosti s Pamätným dňom rómskeho holokaustu v Banskej Bystrici, ktorý si svet pripomína 2. augusta. V tento deň v roku 1944 sa v koncentračnom táborovom komplexe Auschwitz-Birkenau odohrala likvidácia takzvaného cigánskeho tábora a takmer tritisíc rómskych mužov a žien, starých ľudí a detí bolo v tento deň zavraždených v plynových komorách. V tlačovej správe o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ SR.

„Oceňujem výskum a stále početnejšie spomienkové podujatia venované obetiam rómskeho holokaustu, ktoré sa už niekoľko rokov konajú v Slovenskej republike, a to aj s prispením aktívnej občianskej spoločnosti,“ uviedla pri tejto príležitosti Ingrid Brocková.

Témou genocídy Rómov počas holokaustu sa zaoberá aj Medzinárodná aliancia pre pripomínanie holokaustu IHRA, kde je Slovensko dlhoročným aktívnym členom. Aktuálne je v procese prípravy návrh odporúčaní IHRA pre výučbu a vzdelávanie o genocíde Rómov, ktoré doplnia už existujúce Odporúčania IHRA pre výučbu a vzdelávanie o holokauste (k dispozícii aj v slovenskom preklade). Európsky parlament v roku 2015 vyhlásil 2. august za Európsky pamätný deň rómskeho holokaustu.

Viac k témam: Deň rómskeho holokaustu, genocída
Zdroj: Webnoviny.sk – Počas 2. svetovej vojny dochádzalo k prenasledovaniu Rómov aj na území Slovenska, pripomenula Brocková © SITA Všetky práva vyhradené.

žiadne príspevky na zobrazenie