Podnikanie z domu. Viete, čo všetko by ste mali zvážiť a ustrážiť?

0
Podnikanie z domu. Viete, čo všetko by ste mali zvážiť a ustrážiť?
Foto: pixabay.com

Nedávno som sa s vami podelila o začiatok príbehu, ktorý stále trvá a pokračuje. Možno som vás navnadila na podnikanie z pláže, útrob lesa, či z vašej záhrady. Samozrejme, nie vždy to ide, pretože každá služba, alebo predaj tovaru sa nedá realizovať bez kancelárie, či kamennej prevádzky. Často to však ide. Tak poďme na to. Dnešná téma je podnikanie z domu. Viete, čo všetko by ste mali zvážiť a ustrážiť? Je freelance výhoda, či môže vášmu podnikaniu ublížiť?

Priestor pre vás – kancelária v dome, či v byte

Ak chcete začať rozvíjať vaše myšlienky, tak okrem svojho zámeru a biznis plánu, by ste si mali zabezpečiť aj pevné miesto v dome, či byte. Miesto, ktoré bude vybavené na prácu a kde nebudete rušení. Možno si poviete, že veď to je hádam jedno. Sedačka v obývačke, kuchynský stôl, posteľ v spálni? Zastavte sa a popremýšľajte. Odnesie si to váš chrbát. To v prvom rade. Ďalej môže utrpieť aj vaša psychika a výkon. Predsa len, sedačka, posteľ, kuchynský stôl sa nám v hlave spájajú s iným druhom aktivít. Nie s prácou. Môj článok nesie názov: Podnikanie z domu. Viete, čo všetko by ste mali zvážiť a ustrážiť? Pracovné miesto je prvý a zásadný bod. Potrebujete stôl, kvalitnú stoličku, správny prístup svetla. Nepodceňujte to, prosím. Ja som si vytvorila dve oázy. Jedna je v pracovni, ktorú zdieľam s manželom. Jeho aktivity sú rôzne, netrávi v pracovni celé dni. Ďalší priestor s kvalitnou stoličkou a dobrou wifi mám v odľahlej časti obývačky. Keďže som roky spolupracovala s dizajnérkou Jasnou Opavskou, pracovný kút je začlenený do obytného priestoru tak, že nepôsobí rušivo. Od jari do jesene mám vytvorený priestor na záhrade. Keď nie je príliš teplo a zrovna neprší, tak pracujem z dvora. Striedanie miesta počas dňa mi pomáha z hľadiska psycho hygieny. Nemám pocit jednotvárnosti. V každom prípade odporúčam nájsť si jedno pevné miesto v dome, či byte. Pomáha to aj v komunikácii s vašimi rodinnými príslušníkmi. Keď sedím za pracovným stolom, všetci vedia, že som „v práci“ a spravidla ma nevyrušujú.

https://www.instagram.com/p/BlVM9kqAjxU/?taken-by=juicysk_

Denný rytmus a freelance človeka

„Sa máš. Ani sa z pyžama nemusíš vyzliecť. Bože, ja by som to brala“ – boli časté reakcie mojich priateľov. Verte, že podnikať z domu a v pyžame nie je dobrý nápad. Ani to neskúšajte. Párkrát sa mi to prihodilo…no poviem vám, nie je to dobré. Necítila som v sebe „pracovného ducha“. Nevedela som nič zosmoliť. Vyrušovalo ma to. A hlavne. Skúste si predstaviť, že vám zavolá klient a chce sa poradiť o stratégii na najbližšie obdobie. Vlasy máte ako po výbuchu, pyžamko dokrkvané a do toho príde otázka – Martina, prepnite si ma, prosím, na video hovor, potrebujem vám ukázať nové produkty. Íha. Video hovor? Viete, ja som ešte v pyžamkuuu. Zavolajte mi o hodinku. Skočím si do sprchy a prezlečiem sa… No asi to nebude pôsobiť veľmi biznis. Nech to znie akokoľvek bizarne, ja vstanem každé ráno, akoby som išla do práce. Pripravím rodine raňajky. Idem do sprchy. Urobím si vlasy a ľahký mejkap a oblečiem sa tak, akoby som mala o chvíľu nasadnúť do auta. Lodičky si samozrejme neobujem – ale ani papuče. Obúvam si baleríny, alebo conversy – aby to ladilo k outfitu a bolo pohodlné. Ak by však zavolal klient, pokojne si ma môže prepnúť na video hovor. Že vám video hovory nehrozia? Aj tak si skúste nastaviť svoje vlastné pravidlá. Uvidíte, že sa budete cítiť lepšie ako v pyžamkuuu. Zároveň budete kedykoľvek pripravení vyraziť na náhle zvolaný offline meeting.

Diár freelancera – rady a návody

Aj keď pracujete väčšinu času z domu, nezabúdajte na diár. Diár vás vedie. Diár nepustí. Ak je to možné, plánujte si 1-2 krát do týždňa stretnutia s klientmi. Bude to pre vás spestrenie a nestratíte sociálne kontakty. Keďže sa venujem hlavne content marketingu, SEO, tvorbe webov, tak prisahám, že by som nemusela ani len prštek vytiahnuť z domu. Možno tak raz za mesiac a zhasla fajka. Ale nerobím to. Pevne si plánujem stretnutia s klientmi, pretože osobne je osobne. Stretnutia vždy vtesnám do jedného, až dvoch dní v týždni a robím to tak, aby som sa vyhla zápcham (dopravné kolapsy a strácanie času v kolónach boli jedným z hlavných dôvodov, prečo som sa rozhodla založiť svoju vlastnú agentúru, ktorá pracuje online na základe kooperácie s ďalšími freelance ľuďmi). Ak v danom týždni nemám stretnutie s klientom, alebo potenciálnym klientom, plánujem si rôzne školenia. Napríklad aj tie v Cvernovke. Školenia Akčných žien sú vždy prínosné. Informačne, ale aj z hľadiska networkingu.

Podnikanie z domu
Foto: juicy.sk

Stravovanie freelancera

Možno nebudete veriť, ale stravovanie pri spôsobe práce „z domu“ má svoje nástrahy. Pozabudnete sa. Ťukáte, ťukáte a zrazu je obed. A vy ste ešte neraňajkovali. Pitný režim ani nespomínam. Zo začiatku sa mi tu i tam stalo, že prišiel muž od klienta a ja som sedela zničená, podvýživená a dehydrovaná. Jednoducho som sa pozabudla. Nemáte doma totiž také tie podnety od kolegov, ktorí zrazu vojdú do kancelárie a niečo „žujú“ alebo sa zbalia a idú na obed – čo aj vám workoholikovi pripomenie, že AHA, je čas najesť sa. Pozor na to. Odporúčam preto, zamyslite sa, ako si sami sebe pripomeniete, že je treba jesť a piť. Ja to robím tak, že na stole mám pol litra vody. Vždy keď sa minie, postavím sa a idem po ďalšiu. Raňajkujem ovocie, alebo vajíčka. Na obed mám pripravené jedlo, ktoré si viem buď ohriať, alebo dať do stavu jedlosti cca do 10 minút. Jedlo jem vždy v kuchyni, na záhrade, v jedálni. Jedenie pri notebooku som si zakázala. Veď kde sme. No nie? Možno sa pousmejete, že čo to píšem? Môj článok sa volá: Podnikanie z domu. Viete, čo všetko by ste mali zvážiť a ustrážiť? A verte, či neverte, stravovanie je jednou z veľkých nástrah. Kto nevyskúšal, nevie.

Postav sa a trošku sa rozhýb

Tak toto je rada ako od fyzioterapeuta. Aká múdra, však? Ak ste workoholik, stane sa vám, že sa zabudnete sediac aj na hodiny. Zaraďte si pohyb do denného menu svojich činností. Skúste sa raz za hodinu postaviť a len sa prejsť po miestnosti, alebo si doplniť vodu, alebo si ísť urobiť kávu. Ja práve idem. Vrátim sa o 5 minút. Neodpájajte sa, prosím.

Tak a som späť. Okrem takýchto mikropohybov je skvelé urobiť približne 10 000 krokov denne. Robím to tak ,že idem so psom na svižnú prechádzku. A 2x do týždňa mám pilates. Ak nie dvakrát, tak aspoň raz. Jasné, že niekedy prší alebo mrzne. Skúste to aspoň 3-4 krát do týždňa. Telo sa vám poďakuje. Postavička tiež. Tak šup do toho.

Verím, že vám tento článok aspoň trošku pomôže neskĺznuť do stereotypu, alebo depresie. Podnikanie z domu, pláže, útrob lesa je super. Akurát, že má svoje pravidlá. Ostatne, ako asi všetko v našich životoch. Krásne freelance dni. A pokojne mi napíšte. Možno budeme vedieť spolupracovať.

juicy.sk, podnikanie z domu
Foto: Martina Valachová

 

Martina Valachová

Managing partner, JUICY

žiadne príspevky na zobrazenie