Stanka Poláková pomáha ženám praktickou radou

0
Stanka Poláková pomáha ženám praktickou radou
Stanka_polakova

Stanka aktívne pomáha iným s tou „nepríjemnou formálnou “ časťou podnikania. S účtovníctvom začala počas vysokej školy a odvtedy pri ňom aj zostala. Po škole sa zamestnala, no už popri práci si začala privyrábať aj súkromne, keďže na platenie hypotéky je každý cent navyše dobrý. Pri odchode na materskú pripravovala účtovníctvo pre tri firmy a momentálne, po dva a pol roku na materskej, má už vyše 20 klientov. 

Zákony sa stále menia. Ako sa v tom stíhaš orientovať?

S účtovníctvom a daňami je to tak, že človek si nemôže dať na pár rokov dovolenku. Na Slovensku sa zákony menia rýchlosťou svetla. Ak by som sa tri či viac rokov nevzdelávala, to si môžem ísť rovno urobiť rekvalifikačný kurz. Ak chcem ostať informovaná, tak sa orientovať musím. Či chcem, či nechcem, musím to stíhať :).
Nástupom na materskú som objavila čaro online kurzov a školení, takže pravidelne sledujem školenia aspoň takto. Školenia počúvam, keď synček spí, vtedy naozaj pozorne počúvam a robím si poznámky. Alebo si ho pustím iba do pozadia, keď sa doma hráme. Výhodou online školení je, že si ich môžete pustiť koľkokrát chcete a potrebujete. Snažím sa sledovať aj informácie na internete, na stránkach našich štátnych inštitúcií.
[callout title=’Príručka živnostníka‘ text=’Všetko, čo potrebujete vedieť o podnikaní na živnosť‘ button_text=’Zľava 5 eur pre všetky akčné ženy‘ button_link=’http://mamzivnost.sk/ebook-prirucka-zivnostnika/‘]

Ktorý druh podnikania je ti najbližší?

Nemám nejaký obľúbený druh podnikania. Každé podnikanie je zaujímavé. Z môjho pohľadu je asi najjednoduchší nákup/predaj tovarov, ale ja sa veľmi rada dozviem ako funguje každé odvetvie.

Stanka so synom

Pomáhaš u nás iným ženám aj praktickými článkami, v ktorých krok za krokom približuješ jednotlivé formy podnikania a zároveň odpovedáš na ich najčastejšie otázky. Čo je pre bežného živnostníka najväčší „strašiak“ v začiatkoch?

Asi najčastejší strach v začiatkoch je to, či splním všetky povinnosti voči štátu, aby som nedostala hneď na začiatku pokutu. A podľa mojich skúseností sú to práve ženy, kto sa bojí :) No a keď sa už do toho rozhodnú pustiť, tak riešia to, ako si živnosť založiť, ako sa ohlásiť do jednotlivých inštitúcií, ako vystaviť faktúru a pod.

Práve si napísala aj e-book, v ktorom je možné dozvedieť sa viac o živnosti. Čo všetko sa v ňom dozvieme?

Celý minulý rok som sa venovala práve písaniu tohto e-booku. Teraz som ho pustila konečne von. Tento e-book vznikol práve preto, že som ešte v roku 2016 stretla množstvo začínajúcich živnostníkov, všetci väčšinou riešili rovnaké problémy a otázky. Tak som si uvedomila, že všetko toto by bolo dobré spísať a dať do jedného uceleného celku.
E-book prevedie živnostníka jeho povinnosťami. Obsahuje všeobecné informácie o živnosti, aké podmienky treba splniť, ako si živnosť môžu založiť.
Ďalej opisuje základné povinnosti s daňovým úradom, venujem sa predovšetkým dani z príjmov, spomínam ale aj daň z pridanej hodnoty a daň z motorových vozidiel. Ďalšie kapitoly sú venované povinnostiam voči zdravotnej a Sociálnej poisťovni. Často živnostník rieši aj to, aké doklady má vystavovať, takže jedna rozsiahla kapitola sa venuje práve týmto otázkam. Ešte jedna doplnková kapitola sa venuje povinnosti skladovej evidencie, možnosti získať príspevok z úradu práce a ako si označiť miesto podnikania. Na záver si v e-booku nájdete aj akčný plán a kalendár povinností pre rok 2018.
Tento e-book je naozaj nabitý potrebnými informáciami, nie je to na čítanie jedným dychom. Ale živnostník sa bude k jednotlivým kapitolám vždy vracať podľa toho, čo práve rieši. Viac informácií je aj na mojej stránke.
[callout title=’Príručka živnostníka‘ text=’Všetko, čo potrebujete vedieť o podnikaní na živnosť‘ button_text=’TU sa dozviete viac o e-booku‘ button_link=’http://mamzivnost.sk/ebook-prirucka-zivnostnika/‘]

Všimla som si ku knižke aj bonusy. Čo obsahujú?

Bonusy k e-booku samozrejme patria. K tomuto môjmu ako bonus ponúkam tabuľku pre vedenie daňovej evidencie, tabuľku pre výpočet odvodov, ktoré používam ja pre svojich kientov, členstvo v uzatvorenej FB skupine, kde sa môže kedykoľvek pýtať. No a jeden z najdôležitejších bonusov je návod na vyplnenie daňového priznania k dani z príjmu.
K e-booku tiež poskytujem aj garanciu vrátenia peňazí do 14 dní. Takže ak zistíte, že to nie je to, čo ste očakávali, stačí mi napísať a peniaze bez zbytočných otázok vrátim.

Vie sa s tebou prípadne čitateľ aj poradiť, ak mu niečo nie je jasné?

Samozrejme, môže využiť FB skupinu, kde sa môže pýtať. Takto dostane odpoveď a pomôže aj ďalším, ktorých trápi rovnaký problém. Ale ak má otázky, ktoré nechce zverejňovať, môže sa ma kedykoľvek spýtať cez email.

Práva a povinnosti sa celkom často menia.

Áno, presne ako som už v úvode spomínala, menia sa rýchlosťou svetla, a preto budem e-book pravidelne aktualizovať.

Stíhaš sa realizovať popri materskej dovolenke. Pomáhaš klientom, píšeš články, e-booky a popritom sa neustále vzdelávaš. Ako si zadeľuješ čas?

Mám šťastie, že mám doma veľkú podporu, od manžela, od rodičov či svokry. Tiež mám šťastie, že som skôr nočný vták a môj synček obľubuje ranné spanie. Keďže som stále na rodičovskej dovolenke so synčekom, môj bežný pracovný deň sa začína večer okolo siedmej-ôsmej, keď je doma manžel. A často sa končí až o druhej ráno. Takto zvyknem vždy potiahnuť dva dni, jeden sa vyspím a potom znova dva dni. Takto fungujem 7-8 dní v mesiaci, kedy mám termíny a prácu, ktorú treba urobiť. Čo sa týka zvyšku mesiaca, tak to okolo polnoci vypínam. No a v piatok a cez víkend pracujem iba keď to je naozaj nevyhnutné.
Dvakrát do týdňa zvykne na pár hodín prísť svokra, ktorá synčeka zabáva, tak aj vtedy sa snažím niečo urobiť, ale to, či sa to podarí väčšinou závisí aj od obdobia, ktorým synček práve prechádza. Tiež využívam aj mojich rodičov, kde chodím raz do mesiaca na týždenný pobyt. Ale systém práce sa veru mení priebežne podľa toho, ako syn vyžaduje. Sú obdobia, kedy si vyžaduje moju prítomnosť pri sebe aj v noci (hlavne tie zúbkové alebo keď je chorý). Vtedy sa urobí len to najnutnejšie, ostatné počká. Keďže je to práve on, kvôli ktorému som sa do všetkého pustila, tak je u mňa na prvom mieste.
No a v lete budeme hľadať nový systém na fungovanie, lebo (ak teda všetko dobre dopadne) nám pribudne doma nový poklad.

Čo robíš, keď máš chvíľku pre seba?

No, moja najväčšia záľuba a relax vždy bolo a aj je čítanie kníh, ale teda žiadne motivačné, vzdelávacie, ale bežná beletria. Túto moju záľubu sa mi skvelo podarilo spojiť so synčekovým uspávaním, ktorý si na to už teraz tak zvykol, že keď nemám knihu, tak mi už prikazuje: maminka, čítaj. Takže vlastne tie obdobia, kedy som pri ňom iba tak ležala, som si čítala. Dokonca som zvykla čítať, aj keď bol úplne maličký a chodili sme na dlhé kočíkové prechádzky, lebo práve tak sa mu najlepšie spalo.
Druhá taká drobná záľuba je sledovanie seriálov, to je taký obedný relax, ak sa podarí a syn spí. A tretia závislosť je manikúra. Sama si zvyknem robiť japonskú manikúru, lakov mám doma asi 70 a stále pribúdajú.

Aké plány máš najbližšie?

Jeden z mojich najbližších cieľov je dať stránke www.mamzivnost.sk ucelenú formu a štýl, popracovať na značke, viac využívať Facebook, naučiť sa používať Instagram, písať články na blog. Druhý cieľ na tento rok je rovnako upraviť aj moju firemnú stránku www.uctujemeprevas.sk, ktorá teraz funguje naozaj len provizórne.

Aké máš plány do budúcna?

V budúcnosti by som rada nabrala odvahu presjť z písaného slova na hovorené. Chcem vytvoriť online kurz pre živnostníkov, kde bude čo najmenej čítania a oveľa viac na počúvanie. Keďže mnoho ľudí prechádza na počúvané slovo a skoro nikomu sa už dnes nechce čítať. Uvidíme, ako to dopadne. Ten najdôležitejší plán do budúcna je v zdraví porodiť a starať sa o nového člena našej domácnosti. Tomuto budem podriaďovať aj svoju prácu, lebo predovšetkým som mama a deti sú tie, pre ktoré to robím. Návrat do práce na 8,5 hodiny (či viac) si tototižto neviem kvôli nim vôbec predstaviť.
Mohlo by vás zaujímať aj: Ako robiť handmade bez živnosti?

žiadne príspevky na zobrazenie