Poprední slovenskí spoločenskí vedci zhodnotili rok Matovičovej vlády, vidia viacero nedostatkov

0
Poprední slovenskí spoločenskí vedci zhodnotili rok Matovičovej vlády, vidia viacero nedostatkov

21.3.2021 (Webnoviny.sk) – Vo fungovaní vládnej koalície sa prejavilo mnoho negatívnych tendencií, ktoré ovplyvnili spôsob vládnutia. Kľúčovým nedostatkom je nedodržiavanie elementárnych pravidiel efektívneho vládnutia, riadenie formou mikromanažmentu či chaotická komunikácia. V tlačovej správe o tom informovala bývala premiérka Iveta Radičová.

Spoločenskí vedci Soňa Szomolányi, Iveta Radičová, Zora Bútorová, Grigorij Mesežnikov a Martin Bútora pripravili spoločné vyhlásenie k prvému výročiu vlády Igora Matoviča (OĽaNO).

Nejednoznačné rozhodnutia

Ako ďalej priblížili, výsledkom je zdĺhavé prijímanie rozhodnutí, navyše polovičatých a nejednoznačných. Zápas s pandémiou podľa nich kabinet Igora Matoviča nezvládol.

Doplnili, že Slovensko sa tak v januári a februári 2021 stalo krajinou s najvyšším počtom úmrtí a hospitalizovaných osôb na počet obyvateľov.

V doterajšom vládnutí vidia sociológovia a politológovia aj ďalšie nedostatky, ku ktorým patrí najmä oslabená komunikácia nielen vo vnútri vlády a vládnej koalície, ale aj v rámci parlamentu a smerom k verejnosti.

Ďalším nedostatkom je podľa nich obchádzanie participatívnych princípov pri predkladaní legislatívnych zmien.

Nedostatky v spravovaní štátu

Ako nedostatky tiež uviedli ministerský štýl fungovania vládnej koalície, takzvaný rezortizmus, teda plnenie úloh príslušného odvetvia bez dostatočného vzájomného prepojenia.

Ďalej úsilie o centralizáciu štátnej moci či absencia systematického prísunu spoľahlivých údajov o dôležitých procesov, osobitne o vývoji pandémie.

„Uvedené nedostatky v spravovaní štátu, kombinované so zdĺhavou koaličnou krízou v čase, keď denne zomierajú desiatky ľudí na ochorenie COVID-19, majú za následok nebývalú stratu dôvery obyvateľov k vláde, obzvlášť k jej premiérovi,“ uviedli v spoločnom komentári politológovia.

Jednou zo základných podmienok pre zvládnutie pandémie je podľa nich práve dôvera medzi občanmi a vedením štátu, ako aj autorita a dôveryhodnosť lídra.

Rok v znamení pandémie

Doplnili tiež, že prvoradou úlohou vládnej koalície je vyriešiť politickú krízu, ponúknuť stabilnú vládu s väčšinovou podporou v parlamente, obnoviť dôveru občanov k jej kompetentnosti a riešiť ich problémy.

„Napriek kríze vládnutia existujú v našej spoločnosti poistky proti odklonu od režimu liberálnej demokracie,“ pripomenuli.

Sú medzi nimi napríklad prezidentka, autonómne súdnictvo, prokuratúra, polícia, funkčné samosprávy na lokálnej a regionálnej úrovni, či nezávislé médiá.

V spoločnom komentári zároveň uviedli, že prvý rok vlády zásadným spôsobom poznamenala pandémia.

Posun v očiste štátu od mafie

Priniesol podľa nich aj viaceré pozitívne výsledky. Spomenuli napríklad to, že polícia, prokuratúra a súdnictvo majú rozviazané ruky a vďaka tomu sa dosiahol významný posun v očistení štátu od mafiánskych praktík.

Doplnili, že k pozitívam patrí aj spôsob výmeny vedenia generálnej či špeciálnej prokuratúry, nové zloženie Súdnej rady či rozbehnutie reformy súdnictva.

Doplnili, že je potrebné vyzdvihnúť presadenie jednoznačnej euroatlantickej orientácie Slovenska a schválenie bezpečnostnej a obrannej stratégie štátu.

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala pred rokom, 21. marca 2020, novú vládu.

Viac k témam: Matovičova vláda (OĽaNO-Sme rodina-SaS-Za ľudí)
Zdroj: Webnoviny.sk – Poprední slovenskí spoločenskí vedci zhodnotili rok Matovičovej vlády, vidia viacero nedostatkov © SITA Všetky práva vyhradené.

žiadne príspevky na zobrazenie