Potrebujete v roku 2022 pracovný reštart?

0
Potrebujete v roku 2022 pracovný reštart?
Foto: pixabay.com

Nový výskum ukázal, že polovica zamestnancov Veľkej Británie si myslí, že má zlú prácu, zatiaľ čo prieskum u freelancerov zistil, že mnohí sú osamelí.

Spoločnosť OnePoll uskutočnila štúdiu, kde zapojili 2 000 dospelých respondentov. Zistila, že šesť z desiatich pracovníkov sa nudí alebo je nespokojných so svojou prácou a 39% tvrdí, že je to len spôsob, ako zaplatiť účty. Zistenia ukazujú, že štvrtina profesionálov chce úplne zmeniť kariéru, pričom 80% by chcelo v najbližších piatich rokoch tak urobiť.

Medzi ďalšie kľúčové zistenia patrilo:

  • Dotazovaní zamestnanci uviedli, že premýšľajú o zmene zamestnania osemkrát mesačne;
  • 40% uviedlo, že by prijali nižší plat, ak by to znamenalo, že pracovali v zamestnaní, v ktorom boli šťastní;
  • 60% uviedlo, že by pracovali dlhšie hodiny, keby boli v úlohe, ktorú mali;
  • 52% by uvažovalo o presťahovaní sa do iného mesta za účelom zamestnania;
  • 48% by sa presťahovalo do inej krajiny.

Prečítajte si článok 5 znakov, že vaša práca pre vás tá pravá

Zmeny v kvalifikácii

Viac ako jeden z desiatich respondentov však uviedol, že hľadajú šancu na rast vo svojej súčasnej pozícii a veria, že sa musia rekvalifikovať. Tretina uviedla, že majú v porovnaní so svojimi kolegami nízku kvalifikáciu a obávajú sa, že im to bráni rastu. Až 67% opýtaných uviedlo, že po rekvalifikácii môže znovu naštartovať svoju kariéru.

Podnikatelia tiež nemajú vyhraté

Pre tých, ktorí myslia na prácu pre seba, však realita nemusí splniť sen. Nový prieskum 1 500 nezávislých pracovníkov a administratívnych pracovníkov spoločnosti Viking sa zaoberal výhodami a nevýhodami zamestnania a samostatnej zárobkovej činnosti.

Výsledky ukazujú, že 64% freelancerov tvrdí, že sa kvôli svojej práci pravidelne cítia osamelí, 56% trpelo depresiami a 62% uviedlo, že sa kvôli práci cítia stresovaní. Na porovnanie iba 30% zamestnancov uviedlo, že trpia depresiou a 55% sa cíti stresovaných.

praca
Foto: pixabay.com

Ani na dovolenke nevypnú

Prieskum tiež zistil, že na voľnej nohe je ťažšie vypnúť prácu na dovolenke – 30% na voľnej nohe si vezme svoj pracovný notebook na dovolenku, v porovnaní s iba 13% administratívnych pracovníkov. A 54% freelancerov číta pracovné e-maily v porovnaní s 36% zamestnancov. Iba 15% freelancerov uviedlo, že na dovolenke sa úplne vyhýba práci, v porovnaní so 42% administratívnych pracovníkov.

Každý musí dbať na rovováhu

Bob Huibers, marketingový manažér spoločnosti Viking, uviedol: „O voľnej nohe sa často hovorí ako o scéne snov, kde si môžete nastaviť svoje vlastné hodiny, zvoliť si svojich klientov a vyhnúť sa tak obávanej dennej dochádzke… Boli sme šokovaní, keď sme videli toľko freelancerov, ktorí trpia problémami s duševným zdravím. Súvisí to s ich prácou, samotárskou povahou freelancera a pocitom, že nemôžu ani na dovolenke vypnúť.

Tento výskum ukazuje, že je životne dôležité získať správnu rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom a starať sa o svoje duševné zdravie, bez ohľadu na to, v ktorom priemysle pracujete.“

Foto: pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie