Použitie ryžového oleja a jeho účinky na ľudský organizmus

0
Použitie ryžového oleja a jeho účinky na ľudský organizmus
Rice oil. Oil in glass jars on a wooden table and rice grains in a plate.

Vedeli ste, že ryžový olej patrí medzi najpopulárnejší kuchynský olej, ktorý je používaný predovšetkým v ázijských krajinách, vrátane Číny, Japonska a Indie? U nás je populárny slnečnicový olej a nanajvýš tak olivový, no oplatí sa objaviť aj tento zázrak, ktorý má všestranné využitie.

Už dlhšie sa však vedú polemiky o tom, či ryžový olej je skutočne zdravý. Niektorí totižto tvrdia, že patrí k tým najzdravším, iní ho skôr radia k nezdravým olejom, po ktorých sa neoplatí v obchodoch obzerať. Pravdou však je, že tento olej má všestranné využitie a je bohatý na množstvo prospešných zložiek, z ktorých dokáže ťažiť naše zdravie i pokožka či vlasy. Ryžový olej je považovaný za zdravú alternatívu rastlinného oleja, ktorý je lacný a ľahko dostupný.

Čo obsahuje ryžový olej?

Síce sa mu skrátene hovorí ryžový olej, no v skutočnosti ide o olej z ryžových otrúb, ktorý sa vyrába z vonkajšej vrstvy ryže. Proces jeho výroby zahŕňa odstránenie oleja z otrúb a klíčkov, ich rafinácia a následne filtrácia zostávajúcej kvapaliny. Olej je známy svojou jemnou chuťou a vysokým bodom zadymenia, vďaka čomu je vhodný na použitie pri varení pri vysokej teplote (napr. pri vyprážaní).

Olej z ryžových otrúb sa pridáva aj do prírodnej kozmetiky zameranej na starostlivosť o pokožku a vlasy, a to predovšetkým vďaka svojej schopnosti podpory rastu vlasov či hydratácii pokožky. Za všetko, samozrejme, tento olej vďačí svojmu zloženiu.

Ryžový olej obsahuje zdravé nenasýtené mastné kyseliny (mononenasýtené mastné kyseliny a polynenasýtené mastné kyseliny), ktoré pomáhajú zvyšovať hladinu dobrého HDL cholesterolu a znižovať hodnoty zlého LDL cholesterolu. Zároveň je bohatý na vitamín E, skvalén a fytosteroly, vitamíny skupiny B.

iStock.com

Vplyv ryžového oleja na zdravie

Ryžový olej je rozšírený medzi ľuďmi aj vďaka svojim zdravotným výhodám, ktoré nám poskytuje. Ako z neho môžete profitovať aj vy?

  • Reguluje hladinu cukru v krvi.
  • Podporuje kardiovaskulárne zdravie.
  • Je nápomocný pri chudnutí.
  • Má protizápalové účinky, vďaka ktorým pomáha zmierňovať zápal v
  • Zlepšuje imunitný systé
  • Zmierňuje zápach z úst.
  • Hovorí sa, že má protirakovinové účinky.

Účinky ryžového oleja na krásu

Pokiaľ ide o starostlivosť o pokožku a vlasy, prírodné olej sa môžu ukázať ako celkom prospešné. Ak chcete mať jemnú, pružnú a vyživenú pokožku, potom prírodné oleje dokážu zázraky, pretože obsahujú mastné kyseliny, ktoré vyživujú pokožku i vlasy. Ryžový olej je bohatý na antioxidanty, vitamíny i minerály, ktoré pokožku i vlasy doslova rozmaznávajú.

  • Vyživuje vlasy – ryžový olej je bohatý na omega 3 a 6 mastné kyseliny, ktoré vyživujú vlasovú pokožku i samotné Využite jeho výhody tým, že ho jemne zahrejete v dlaniach a vmasírujete do pokožky hlavy i do dĺžok vlasov. Olej nechajte pôsobiť a vlasy si následne umyte ako bežne.
  • Chráni pokožku pred UV žiarením – ryžový olej disponuje SPF filtrom, ktorý chráni pokožku pred UV žiarením. Avšak pozor, rozhodne nie je náhradou za opaľovacie krémy!
  • Odličuje make-up – olej môžete používať aj na odličenie make-upu a zároveň aj na ošetrenie pokožky. Olej totižto zanecháva pokožku pružnú a jemnú.
  • Redukuje tmavé kruhy pod očami – olej z ryžových otrúb zlepšuje krvný obeh v okolí očí, čím pomáha redukovať opuchy i tmavé

Ryžový olej je naplnený základnými živinami, ktoré zlepšujú zdravie i žiaru pokožky. Napríklad obsiahnuté vitamíny skupiny B pomáhajú upokojiť pokožku a zároveň zmierniť prejavy kožných problémov, ako je rosacea, ekzém či hyperpigmentácie. Tento prírodný olej rovnako zlepšuje vlhkosť pokožky, vyživuje kožnú bariéru, pôsobí proti predčasnému starnutiu pokožky, zmierňuje začervenanie i podráždenie.

Použitie ryžového oleja

Ako je jasné, ryžový olej je možné používať v gastronómii, pre zdravie i na podporu svojej krásy. V kuchyni ho môžete použiť na doladenie chuti pripravených studených šalátov, no neváhajte ho použiť aj pri príprave teplých pokrmov. Nakoľko je možné užívať ho vnútorne, nemusíte sa obávať vedľajších účinkov. Tie môžu nastať jedine v prípade, že máte alergiu na ryžu a ryžové produkty.

Ryžový olej sa čoraz častejšie využíva aj v kozmetickom priemysle. V tomto prípade môžete siahnuť po čistom ryžovom oleji, ktorý môžete pridať do pleťovej masky, vlasových zábalov alebo aplikovať v čistej forme na pokožku. Pre lepšie účinky je vhodné nanášať ho na vlhkú pokožku. V prípade, že sa chcete vyhnúť mastnému pocitu na pokožke, siahnite priamo po telových a vlasových prípravkoch s obsahom ryžového oleja. Či už zvolíte krém, sprchový gél, telové mlieko alebo deodorant, vaša pokožka bude jasať blahom.

Zdroj obrázku: iStock

žiadne príspevky na zobrazenie