Pracujete najviac, ako sa dá? Pozor na vyhorenie! Znaky, ktoré neveštia nič dobré

0
Pracujete najviac, ako sa dá? Pozor na vyhorenie! Znaky, ktoré neveštia nič dobré
Zdroj: Unsplash.com

Človek si niekedy neuvedomuje, čo všetko robí naraz a ako ho to vyčerpáva. Lenže naše telo a myseľ vníma všetko. A ozvú sa práve vtedy, kedy to najviac potrebujeme. Pracovný život dokáže byť veľmi náročný a hoci ho máte radi, musíte si určiť hranie…inak vyhoríte. Z toho dôvodu vám prinášame znaky, ako sa tento zákerný stav prejavuje.

Vyčerpanosť

Ako informuje Healthline, človek, ktorý neustále pracuje, prípadne vykonáva inú náročnú činnosť, sa cíti vyčerpane po fyzickej a emočnej stránke. Môžete to na sebe spozorovať tak, že na konci dňa sa chcete zrútiť iba na gauč a pohnúť už ani prstom. Ak sa takto cítite raz za čas, je to ešte v poriadku. No ak sa to deje neustále, pričom je únava spojená so silnými migrénami, bolesťami brucha a problémami so spánkom, mali by ste spozornieť. Vyhorenie vám totižto už môže klopať na dvere.

Zdroj: Unspalsh.com

Samota

Je možné, už máte všetkého a každého plné zuby, a tak chcete byť chvíľu o samote. To je úplne pochopiteľné. No ak sa vyslovene vyhýbate komunikácii, rodine, kolegom…to je už alarmujúca situácia. Keď sa k tomu pridá ešte nadmerná konzumácia jedla či alkoholu a impulzívne konania, mali by ste vyhľadať pomoc.

Väčšia náchylnosť na choroby

Stresové situácie dokážu oslabiť náš imunitný systém. Ak čoraz viac bojujete s chrípkami a inými chorobami, váš organizmus vám dáva ďalší varovný signál. Väčšia náchylnosť na choroby je sprevádzajúcim znakom pri vyhorení. Okrem toho sa u vás môže spustiť aj nespavosť (insomnia), depresia a úzkosti. Dávajte na seba pozor.

Chodiaca negativita

Ako uvádza Psychology Today, keď je človek emočne a fyzicky vyčerpaný, je pochopiteľné, že nebude mať chuť sa ani usmievať. Lenže ak to trvá dlhodobo, pričom sa nevie ani poriadne sústrediť na prácu, nič ho nebaví, ležal by iba na gauči…je to ďalším znakom vyhorenia. U dotyčnej osoby môže prepuknúť aj pesimizmus a zrazu má pocit, že už na ničom nezáleží.

Vyhorenie môže zničiť všetko

Vyhorenie je mimoriadne náročné aj po tej psychickej stránke. Človek si zrazu môže pripadať zbytočne, nedôležito. Toto je stav, ktorý môže výrazne vplývať na jeho pracovný výkon a frustrácia navyše môže vplývať aj na jeho súkromný život. Pocity, s ktorými aktuálne bojuje, sú veľmi zákerné a dokážu zničiť nejeden ľudský vzťah.

Zdroj: Unsplash.com

Zdroj: Healthline, Psychology Today

Zdroj fotografií: Unsplash.com

žiadne príspevky na zobrazenie