Prečo je menštruácia a menopauza stále tabu?

0
Prečo je menštruácia a menopauza stále tabu?
Foto: pixabay.com

„Povedať ľuďom, že píšete knihu o menštruácii a menopauze, je veľkým lakmusovým papierikom zameraným na silu menštruačného tabu“, povedala autorka Karen Pickering.

„Ľudia najčastejšie zabudnú dýchať a na tvári sa im objaví divný úsmev, než povedia niečo nezáväzné ako „to je fajn“. Alebo sa nervózne zasmejú (najmä muži) a povedia: „Och, super, je to niečo, o čom neviem veľa ha ha ha.“ Málokedy na rovinu povedia: „Som z toho úplne znechutený“, ale zvyčajne sa dá zistiť, či existuje neochota hlbšie sa o tom rozprávať, alebo zisťovať, či sa v práci ničo nestalo,“ hovorí Karen, autorka knihy About Bloody Time: the Menstrual Revolution We Have to Have.

„Naopak, ostatní ľudia (väčšinou ženy) sa pustia sa do rozhovoru, ktorý sa skladá z každej myšlienky, ktorú kedy o menštruácii mali. Milujem, keď sa to stane, ale taktiež cítim zúfalstvo, keď si pýtam od nich povolenie na publikovanie. „Zomrela by som, keby som o tom mala hovoriť“ je bežný argument. A viem, čo to znamená. Mimo úzkych priateľstiev môže byť stále trochu riskantné vyvolať tému menštruácie a menopauzy,“ dodáva Karen.

Hudobníčka Kiran Gandhi sa rozhodla zabehnúť londýnsky maratón bez tampónu

Bubeníčka, ktorý v minulosti spolupracoval so speváčkou M.I.A., chcela zvýšiť povedomie o ženách, ktoré nemajú prístup k hygienickým výrobkom, a povzbudiť ženy, aby sa za svoje obdobia nehanbili.

Na svoj web napísala: „POBEŽÍM CELÝ MARATÓN POČAS MOJEJ MENŠTRUÁCIE S KRVOU, KTORÁ BUDE STEKAŤ MOJIMI NOHAMI.“

„Dostala som menštruáciu noc predtým a bola to úplná katastrofa, ale nechcela som to vyčistiť.“ Bolo by mi príliš nepríjemné trápiť sa s tampónom a bežať vzdialenosť 26,2 míle. Myslela som si, že ak to niekomu bude spoločnosť akceptovať, bude to maratónsky bežec.

„Ak existuje jeden spôsob, ako prekonať útlak, je to zabehnúť maratón akýmkoľvek spôsobom. Na maratónskej trati sa dá sexizmus poraziť. Tam, kde je stigma ženskej periódy irelevantná, môžeme podľa potreby prepísať pravidlá. Kde pohodlie ženy nahrádza pohodlie pozorovateľa.

beh
Foto: pixabay.com

„Bežala som s kvapkajúcou krvou z nôh pre sestry, ktoré nemajú prístup k tampónom, a sestry, ktoré to napriek kŕčom a bolestiam skrývajú a tvária sa, akoby neexistovali.“ Bežala som kvôli tomu, aby som povedala, že existujú, a každý deň sme ich prekonávali.

Menštruačné tabu

Menštruačné tabu funguje sofistikovaným a často rafinovaným spôsobom. Ženy a dievčatá sa cítia zahanbené, keď majú najskôr menštruáciu, a potom ich čaká iný druh stigmy, keď menštruácia končí a dostávajú sa do menopauzy. To potvrdil aj výskum The Guardian. Všade okolo nás však existujú aj silné tendencie zastaviť akúkoľvek konverzáciu o týchto veciach.

Menštruačné tabu je v podstate akousi chybnou kultúrnou logikou, kde sa od nás všetkých žiada, aby sme sa podieľali na klamstve: lož, že niečo nie je v poriadku s menštruáciou, že je vo svojej podstate nečistá, čudná a neprirodzená, hoci opak je pravdou. Keď sa začnete obzerať, všade môžete vidieť dôkazy o menštruačnom tabu.

Pri prieskume takmer 3 500 žien a dievčat o ich skúsenostiach s menštruáciou a menopauzou sme zistili, že nad výsledkami dominujú negatívne postoje vo všetkých vekových skupinách, ale zjavne sa prejavil aj nedostatok vedomostí. A kde je vákuum dobrých a spoľahlivých informácií, môžu prekvitať dezinformácie. To je predpokladom menštruačného tabu, ale tiež ho udržiava.

Prečítajte si: Je šokujúce, že ešte v 21. storočí sa praktizujú testy panenstva

Hanba je silná vec. Ak je v masovom meradle, môže mať vplyv na celé komunity

Nie je to náhoda, že údaje z prieskumov naznačujú, že dievčatám pripadala škola strašidelným a niekedy traumatizujúcim miestom na menštruáciu. Ženy uvádzali podobné údaje o pracoviskách – od dievčat a žien bolo vyžadované, aby tajili aj existenciu svojej menštruácie, nieto ešte podrobnosti svojich potrieb, inak by za to mohli niesť sociálne alebo profesionálne následky.

V obidvoch prípadoch sa dievčatá a ženy cítili odsúdené a zahanbené, ak niekto vedel, že majú menštruáciu, zľakli sa viditeľného úniku krvi a napriek nepríjemnostiam alebo dokonca bolestiam sa museli často presadiť. Vzhľadom na to, koľko svojho života strávite v škole alebo v práci, je to vážne znepokojenie.

Ženy sa tiež zdôverili, že o týchto obdobiach nemôžu hovoriť so svojimi otcami, ba dokonca v niektorých prípadoch aj o tom, ako sa ich blízke vzťahy zmenili po tom, čo začali menštruovať. Jedna respondentka opísala, ako rada sedela na otcovi v lone a ako potom začala jej perióda, po čom sa už tieto chvíle nikdy nezopakovali. Aké destabilizujúce to muselo byť pre všetkých zúčastnených a ako strašne smutné to bolo pre mužov.

Pravda o menštruačnom tabu: bolí každého

Ženy a dievčatá majú menštruáciu, čo je približne polovica populácie. Ale aj pre chlapcov a mužov môže mať tabuizovanie týchto tém dopad.

Nie je to len preto, že majú vzťahy so ženami a dievčatami, ktoré sú ich matkami, sestrami, partnerkami, priateľkami a kolegyňami. Ale je to aj preto, že sme všetci ľudia a všetci sme prišli z rovnakého miesta – maternice – a nakoniec často opovrhujeme procesom, ktorý nám dáva život.

Menštruačné tabu môže byť prítomné u ľudí, ktorí sa snažia budovať skutočnú intimitu a porozumenie, ale tiež vytvára absurdný paradox: pôvodný príbeh každého jedného človeka je zahalený hanbou, stigmou a znechutením.

 

pixabay.com

Stigma v priebehu období sa neskončí, kým sa o nej nedozvedia aj muži

Hanba je silná vec. Keď ju pociťujeme individuálne, môže nás to vzdialiť od našej sebahodnoty a narušiť našu schopnosť dôverovať ostatným. Menštruačná hanba, podobne ako iné v tele, je obzvlášť deštruktívna, pretože vám hovorí, že niečo nie je v poriadku s vašim skutočným ja, s telom, v ktorom žijete a všade ho nosíte, a ktoré máte navždy.

Na obzore sú nejaké svetielka. V Amerike vláda sľubuje zavedenie bezplatných menštruačných produktov do škôl. Taktiež tam pridelili vysoký objem finančných prostriedkov na výskum a liečbu endometriózy. A samozrejme, väčšina z nás tlieskala nad odstránením dane z menštruačných produktov. Všetko sú to pozitívne udalosti, ktoré naprávajú historické krivdy. Čaká nás však ešte veľa práce. Pretože kým funguje menštruačné tabu, trpia všetci.

Zdroj: guardian.com

Foto: pexels.com


Karen Pickering je spoluautorkou knihy Jane Bennett: About bloody time: The menstrual revolution we have to have, publikovanej Victorian Women’s Trust

žiadne príspevky na zobrazenie