Prečo zbierať teraz lipu? Urobte si zásobu voňavého čaju a vyrobte si najlepší lipový sirup na zimné obdobie

0
Prečo zbierať teraz lipu? Urobte si zásobu voňavého čaju a vyrobte si najlepší lipový sirup na zimné obdobie
lipový čaj a lipový sirup

Lipa patrí už od pradávna k slovenským liečivým rastlinám. Je našim symbolom a prírodným pokladom, ktorý by sme mali v tomto období zbierať na litre. 

V tieto júlové dni je pravý čas na zber lipy. Všade rozkvitnuté, rozkošatené stromy s nádhernou sladkastou vôňou sú priam lákadlom pre včely a pre milovníkov prírodných liečív a čajov. Vďaka silici kvety krásne medovo rozvoniavajú. Liečivé sú flavonoidytriesloviny, vitamíny a množstvo ďalších zdraviu prospešných látok, ktoré lipa obsahuje. 

Akčný tip: Lipu zbierate tak, že odtrhnete kvety spolu s dlhými lístkami. Ihneď po zbere je potrebné rozložiť ju na plech, sitko alebo papier tak, aby sa dôkladne usušila. Ponechajte ju sušiť zopár dní a následne ju môžete naložiť napríklad do 5 litrovej fľaše a namiešať aj s ďalšími ako napríklad baza.

Lipa a jej liečivé účinky

O lipe sa traduje, že je výborným liekom na epilepsiu. Čo je však známe a overené je, že pomáha zbierňovať bežné neduhy ako prechladnutie, kašeľ či upchatý nos. Odstraňuje aj bolesť hlavy či hrdla. Je známa tým, že sa vďaka nej človek vypotí a detoxikuje tak organizmus. Preto je ideálnym pomocníkom aj pri chrípke.

Všeobecné využitie hovorí aj o odstraňovaní stresu, úzkosti, či nespavosti. Lipový čaj s medom je počas jesene či zimy ako balzam na dušu. Lipa nemá nežiadúce účinky. Nepríjemnosti môže spôsobiť len lipový peľ, ktorý v týchto dňoch neulahodí alergikom. Stojí však za to zaobstarať si do zásoby poctivý lipový med. 

Zdravé letné osvieženie

Ako si pripraviť najlepší lipový sirup?

O účinkoch lipy nám rozprávali už starí rodičia. Zber lipy je najvhodnejší hneď po baze – v júli, keď je krásne rozkvitnutá. Nezmeškajte toto obdobie. Okrem výborného čaju si pripravte aj sirup. Kvety lipy obsahujú už spomínané flanovoidy, triesloviny, sacharidy a vitamíny C a E.

Čo potrebujete k výrobe lipového sirupu?

  • 1/2 kg lipových kvetov (jeden košík)
  • 4 l vody
  • 2 – 2,5 kg cukru/ trstinového prip. iného alternatívneho cukru
  • šťava z 7 – 8 citrónov (podľa veľkosti)

Postup prípravy lipového sirupu

  1. Lipu zbierame, keď je už poriadne rozkvitnutá (začiatkom júla). Následne je potrebné dať si pozor na vlhkosť. Treba ju poriadne rozložiť na plech/ noviny, sitko prip. iné a nechať zopár dní vysušiť.
  2. Následne povyberáme dôkladne pekné kvety a poukladáme ich do veľkej (napríklad 5 l) sklenenej fľaše.
  3. Kvety zalejeme vodou a necháme ich odstať 24 hodín. Následne ich scedíme v sitku, vyžmýkame poriadne šťavu z kvetov a vylejeme do hrnca. Pridávame cukor a šťavu z citrona.
  4. Miešame pri teplote cca 80 stupňov, kým sa nám nerozpustí cukor. Farba by mala byť mierne žltá. Sirup privedieme do varu. Horúci sirup následne prelievame do menších fliaš, ktoré ihneď pozatvárame. Každú fľašku na chvíľu otočíme.

Ak ste uvarili príliš veľa sirupu, darujte ho priateľom. Určite sa potešía. Vďaka konzervácii cukrom vydrží sirup aj roky. Vďaka svojej obľúbenosti však dlho v špajzi „neposedí“.

Skúšali ste ho už? Pridajte nám aj vaše tipy.

Staráte sa o svoje zdravie a prevenciu? Nenechajte si újsť ani našu konferenciu PRE ZDRAVIE ŽENY už v októbri. sledovať ju môžete aj online.

https://eshop.akcnezeny.sk/produkt/konferencia-pre-zdravie-zeny-v-bratislave-2021-online-prenos-live-stream/

žiadne príspevky na zobrazenie