Pozor na túto sociálnu sieť: Deti dokáže zneužiť za pár minút

0
Pozor na túto sociálnu sieť: Deti dokáže zneužiť za pár minút
unsplash.com

Počuli ste o Omegle? Ja som ešte pred pár dňami o existencii tejto siete nevedela. Netušila som, že takáto sociálna sieť vôbec existuje a aké nebezpečenstvo môže predstavovať, a to najmä pre deti.

Ako sa to celé začalo? V pondelok mal môj syn online vyučovanie angličtiny, používame na to tablet alebo notebook. Tentoraz bol na tablete. Po hodine ostal na tablete trochu dlhšie a vzápätí som počula, ako z izby kričí: „Mami, to je super, robíme tu také pranky.“

Omegle video chat

Práve som s najmladšou dcérou piekla, ale išla som sa pozrieť do izby, čo to syn robí. Videla som, že je na nejakom online videu. Spýtala som sa ho, že čo je to za aplikáciu. Bol to nejaký video chat, kde žartoval s inými deťmi, robil vtipy, tancoval a pod. Myslela som si, že v rámci skupiny kamarátov alebo školy majú nejaký chat, podobne, ako keď ostane dlhšie na MS Teams a baví sa so spolužiakmi.

Išlo však o cudzích ľudí

Povedala som mu, že nemá mať zapnutú kameru, veď tí ľudia uvidia aj jeho, aj náš byt. A ktovie, kto je na druhej strane. Prikázala som mu, aby to hneď vypol. Myslela som si, že poslúchol. Podcenila som to.

O chvíľu došiel s tým, že už to vypol a že už tam nepôjde. Začala som sa ho na to vypytovať. Povedal, že mu nejaký chlap ukazoval „časť tela“. Ostala som šokovaná.

Stačí minúta nepozornosti rodiča a dieťa sa dostane k odporným veciam.

Išlo o aplikáciu Omegle, ku ktorej sa vaše dieťa dostane v priebehu pár sekúnd, nevyžaduje žiadnu registráciu. Vysvitlo, že slovenská youtuberka Klarisa (Moonova sestra) ju propagovala vo svojom videu. Syn si Omegle vyhľadal na Googli a jedným klikom sa prihlásil na video chat. Bolo tam síce malým písmom po anglicky napísané, že aplikácia je od 18 rokov, a od 13 len so súhlasom rodičov, ale dieťa také veci ľahko odignoruje.

Čo je nebezpečné na aplikácii Omegle

Omegle je bezplatná webová stránka na četovanie online, ktorá umožňuje používateľom komunikovať s ostatnými bez nutnosti registrácie. Táto služba náhodne páruje používateľov v chatovacích reláciách one-on-one, kde chatujú anonymne pomocou mien „You“ a „Stranger“ alebo „Stranger 1“ a „Stranger 2“ v prípade režimu Spy.

Prečítajte si aj: Rozhovor so šéfredaktorom magazínu HOAX o nebezpečenstvách na internete

V samotnej aplikácii sa po anglicky píše: „Omegle je skvelý spôsob, ako spoznať nových priateľov, a to aj počas sociálnej izolácie. Keď používate Omegle, náhodne vám niekoho vyberieme a umožníme vám hovoriť „one to one“. Aby ste boli v bezpečí, rozhovory sú anonymné, pokiaľ niekomu nepoviete, kto ste (neodporúča sa!), a chat môžete kedykoľvek zastaviť. Je známe, že predátori používajú Omegle, takže buďte opatrní.“

Varovanie pre deti

Dieťa, ktoré nerozumie po anglicky, alebo si to neprečíta, je samozrejme, nechránené. Keď si predstavíte, že sa k tomu dostane nejaké naozaj malé dieťa, ostane človeku nevoľno.

Svojim deťom zdôrazňujem najmä to, aby nechatovali s cudzími ľuďmi, aby nezapínali kameru a nesledovali vysielanie neznámych ľudí. A v žiadnom prípade neposielali svoje fotografie.

Rodič by nemal sledovať len čas dieťaťa strávený za počítačom, ale hlavne to, aké aplikácie používa a koho sleduje.

Aký má emocionálna inteligencia význam v živote dieťaťa? Prihláste sa na náš webinár.

Foto na titulke: unsplash.com

Autor: Alexandra Vrábelová

žiadne príspevky na zobrazenie