Chcete nakupovať ekologicky? Pozrite si, či má oblečenie tieto certifikáty

0
Chcete nakupovať ekologicky? Pozrite si, či má oblečenie tieto certifikáty

Viaceré módne reťazce zameriavajúce sa na udržateľnú módu sa prezentujú tým, že vlastnia niektorý z certifikátov, ktorý potvrdzuje ich kvalitu. Medzi najznámejšie certifikáty udržateľných módnych značiek patrí napríklad certifikát GOTS, OEKO-TEX alebo WRAP. Ak chcete nakupovať oblečenie, ktoré je fér k prírode alebo chcete zlepšiť smerovanie vašej vlastnej odevnej značky, je dobré poznať nasledujúce certifikáty.

GOTS

Global organic textile standard je najznámejší celosvetovo uznávaný certifikát z radu slow fashion značiek. Tento certifikát je zlatým štandardom v textilnom priemysle. GOTS certifikát sa zameriava nielen na enviromentálnu stránku, ale aj na sociálnu. K tomu, aby značka mohla získať tento certifikát musí spĺňať férovosť k prírode a zároveň aj k svojim zamestnancom.

GOTS je najprísnejšia medzinárodná biotextilná certifikácia. Pestovanie bavlny, z ktorej sa vyrába oblečenie je kontrolované od semena až po konečné spracovanie látky vrátanie jej šitia. Ak látka vlastní certifikát GOTS znamená to, že je vyrobená len z prírodných bio vlákien pochádzajúcich z certifikovaného ekologického poľnohospodárstva. GOTS sa zameriava na pestovanie aj  zber surovín, environmentálne a sociálne zodpovednú výrobu, označenie, potlač a balenie. Jednoducho na každá jednu časť výroby hotového oblečenia. Ak má značka certifikát GOTS znamená to, že poskytuje spotrebiteľovi dôveryhodnú záruku a vysokú kvalitu.

GOTS rozlišuje dve úrovne čistoty vlákien vo výrobku:

1.Oragnic- táto úroveň obsahuje až 95% bio certifikovaných vlákien vo výrobku

2.Made with x% organic- obsahuje minimálne 70% látky bio certifikovaného vlákna

Prečítaj si:Kvôli nemu prichádzame o zdroj pitnej vody, dokonca môže spôsobiť smrť. Viete aký je príbeh nášho bavlneného trička?

Čo zaručuje certifikát GOTS

  • Ochranu životného prostredia
  • Mzdu zamestnancov, ktorá zodpovedá najmenej zákonnému životnému minimu
  • Zákaz zneužívania detí na prácu
  • Vysokú bezpečnosť a čistotu na pracovisku
  • Slobodu zamestnania
  • Pestovanie bez použitia genetických modifikácií
  • Ochranu pôdy, na ktorej je bavlna pestovaná, pôda má zachovanú svoju úrodnosť a biodiverzitu
  • Bez použitia akýchkoľvek chemikálií, pesticídov, ťažkých kovov, formaldehydov, aromatických rozpúšťadiel, nano častíc alebo azofarbív, ktoré uvoľňujú karcinogénne zlúčeniny

OEKO-TEX

OEKO-TEXT Standrad 100 je ďalší veľmi známy certifikát, ktorý označuje materiály a výrobky spĺňajúce prísne medzinárodné kritéria kvality a zdravotnej nezávadnosti. Všetky materiály, ktoré majú tento certifikát sú bezpečné voči zdraviu človeka a voči životnému prostrediu. Oblečenie tvorené takýmto materiálom neobsahuje žiadne zdraviu škodlivé látky. Materiály a výrobky označené týmto certifikátom sú pravidelne preverované a v prípade zistenia odchýlok ja certifikát odobratý.

Certifikát OEKO-TEXT sa zameriava najmä na priamy kontakt látky s pokožkou. Čím je kontakt s pokožkou priamejší, tým sú kritéria na materiál prísnejšie.

OEKO-TEX Standard 100 člení na 4 triedy podľa kontaktu látky s pokožkou:

1.Textilné výrobky pre dojčatá a batoľatá do 3 rokov

2.Textil priliehajúci ku koži
3.Textil bez priameho dotyku pokožky
4.Bytové doplnky a materiály

Prečítaj si:Slovensko má druhú najväčšiu zásobou pitnej vody na svete

WRAP

Worldwide Responsible Accredited Production je organizácia, ktorá podporuje bezpečnú, etickú, humánnu a zákonnú výrobu na celom svete. WRAP certifikát sa zameriava na dodržiavanie 12 princípov výrobného procesu:

1.Dodržiavanie zákonov a predpisov na pracovisku

2.Zákaz nútenej práce

3.Zákaz detskej práce

4.Zákaz obťažovania alebo zneužívania

5.Kompenzácia a výhody podľa zákona

6.Obmedzenie pracovnej doby zákonom

7.zákaz diskriminácie

8.Zdravie a bezpečnosť

9.Sloboda združovania a kolektívne vyjednávanie

10.Životné prostredie

11.Dodržiavanie colných predpisov

12.Bezpečnosť

Okrem týchto troch certifikátov, ktoré zaručujú udržateľnosť a vysokú kvalitu existujú aj certifikáty ako: BCI, SMETA, BSCI, WRAP, GRS a mnohé ďalšie. Týchto certifikátov je v súčasnosti veľa, ale všetky majú spoločnú jednu vec, chcú prispieť k záchrane životného prostredia a dať červenú fast fashion.

Oblečenie, ktoré má jeden z týchto certifikátov je drahšie ako oblečenie, ktoré nemá certifikát. Cena takého oblečenia, ale má svoj zmysel. Zakúpením oblečenia, ktoré je certifikované aj vy sami prispievate k pomoci našej prírode a zároveň podporujete dôležitosť vhodných podmienok na pracovisku. 

Zdroj foto: Pexels

žiadne príspevky na zobrazenie