Prevencia je dôležitá téma a malo by sa o nej hovoriť

0
Prevencia je dôležitá téma a malo by sa o nej hovoriť

Dvoch akčných žien a ambasádoriek konferencie Pre zdravie ženy – speváčky Niky Karch a výživovej poradkyne Janky Rybárovej – sme sa spýtali tri otázky:

  • Čo pre vás znamená prevencia a čo pre ňu robíte?
  • Máte nejakú diagnózu, ktorá komplikuje vaše zdravie? Ak áno, ako zvládate svoje zdravotné ťažkosti? čo pre nich znamená prevencia
  • Na čo sa ako účastníčka našej konferencie najviac tešíte?

Influencerka a speváčka Nika Karch

1. Tým, že ma živí moj hlas, bojím sa choroby ako čert kríža a odjakživa si dávam pozor na všetko, čo by mi mohlo sposobiť nejakú “neplechu”. Dopujem sa vitamínmi, poslednú dobu cvičím a snažím sa byť vo forme. Myslím si, že korona nás všetkých naučila dávať si na seba vačší pozor a vážiť si zdravie. Taktiež, človek by mal absolvovať preventívne prehliadky u lekárov a nečakať, aby si to v budúcnosti nevyčítal.
2. Nemám žiadnu ťažšiu diagnózu, u mňa bolo asi najťažším obdobím tehotenstvo, kedy som 70% z neho musela preležať. Ale nerobila som to kvoli sebe, ale kvoli deťom v brušku (úsmev).
3. Teším sa na konferencii asi na všetko, keďže tam bude z každého rožka troška. Mám veľkú radosť, že budem mocť vrámci konferencie rozpovedať aj náš príbeh za vytúženými dvojičkami, ku ktorým nám dopomohla klinika Gyncare v Nitre a porozprávam o asistovanej reprodukcii z pohľadu ženy, ktorá si tým prešla. Doplním tak MUDr.Hladovcovú, ktorá prinesie medicínsky pohľad na vec. Bude to pre mňa veľmi osobné, keďže pani doktorka moje dvojičky aj odrodila.

Janka Rybárová, autorka prejektu nedietuj.sk

1. Prevencia ja pre mňa veľmi dôležitá a to v každom smere, pretože prevenciou môžeme predchádzať rôznym nepriaznivým situáciám v našom živote. Prevencia pre mňa znamená akási ochrana pred fyzickým či psychickým ochorením, pretože zdravie mňa a mojej rodiny je pre mňa to najdôležitejšie.

Medzi moje “preventívne kroky” voči ochoreniam určite patria pravidelne lekárske prehliadky, na ktoré sa snažím chodiť pravidelne a pristupovať zodpovedne, lebo zdravie máme len jedno.

Okrem toho sa snažím byť “zodpovedná” aj za svoj životný štýl. To znamená, že súčasťou mojich dní je vyvážená a pravidelná strava, dostatočný pitný režim, pravidelný pohyb, dostatočný spánok a regenerácia a tiež čo najmenej dlhodobého stresu.

2. Našťastie netrpím žiadnym ochorením, ktoré by mi viac či menej komplikovalo život. A naozaj si to veľmi cením, lebo viem, že nie všetci na tomto svete si môžu povedať, že sú zdraví a nič ich po zdravotnej stránke netrápi. Taktiež ani v blízkej rodine nemáme ani sme nemali vážne zdravotné ochorenie (klop, klop). To ale neznamená, že môžem byť k svojmu zdraviu ľahostajná.

3. Teším na celú konferenciu! (úsmev) Prevencia je dôležitá téma o ktorej by sa malo hovoriť, a som veľmi vďačná, že môžem byť súčasťou tejto konferencie. Teším sa na všetkých tých odborníkov, obzvlášť na tých, ktorí budú primárne zameraní na výživu. Výživa je súčasť mojej práce a tiež súčasť mňa, je skrátka moja srdcovka (úsmev).

Tiež sa veľmi teším na cvičenie, lebo pohyb je láska a na všetky nové informácie, ktoré si domov prinesiem a budem ich môcť aplikovať či už do svojho súkromného alebo pracovného života.

žiadne príspevky na zobrazenie