Prezidenta USA Bidena znepokojilo odstúpenie Turecka od Istanbulského dohovoru, je to krok späť

0
Prezidenta USA Bidena znepokojilo odstúpenie Turecka od Istanbulského dohovoru, je to krok späť

21.3.2021 (Webnoviny.sk) – Amerického prezidenta Joea Bidena „hlboko znepokojilo“ odstúpenie Turecka od takzvaného Istanbulského dohovoru.

V správe, ktorú v nedeľu zverejnil Biely dom, prezident vyhlásil, že to považuje za „náhle a neoprávnené“ rozhodnutie. „Toto je skľučujúci krok späť pre medzinárodné hnutie, ktoré sa snaží ukončiť násilie voči ženám na celom svete,“ vyjadril sa.

Rana pre obhajcov práv žien

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan svojím dekrétom v sobotu ráno anuloval ratifikáciu dohovoru, ktorý jeho krajina podpísala pred desiatimi rokmi ako prvá a zároveň nesie meno najväčšieho tureckého mesta.

Erdogan sa s novým americkým prezidentom od jeho januárového nástupu do úradu zatiaľ nestretol, ani spolu netelefonovali.

Tento krok je ranou pre obhajcov práv žien, ktorí považujú dohodu za kľúčovú v boji proti domácemu násiliu.

Borell ľutuje krok Turecka

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v sobotu vyzval Erdogana, aby sa k zmluve opäť pripojil. Vyhlásil, že je čas ukončiť násilie páchané na ženách a dievčatách. „Preto veľmi ľutujeme a vôbec nerozumieme, prečo sa turecká vláda rozhodla stiahnuť z dohovoru, ktorý dokonca pomenovali po Istanbule,“ uviedol.

Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a boji proti nemu bol prijatý v Istanbule v roku 2011 a začal platiť o tri roky neskôr.

Viac k témam: Istanbulský dohovor
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidenta USA Bidena znepokojilo odstúpenie Turecka od Istanbulského dohovoru, je to krok späť © SITA Všetky práva vyhradené.

žiadne príspevky na zobrazenie