Prezidentka svojím ráznym odkazom ohúrila: Píše o nej celý svet!

0

Počuli ste už aj vy nový prejav prezidentky venovaný ruským vojakom, veliteľom a pod.? Ak nie, tak by ste to mali hneď napraviť. Zuzana Čaputová, naša hlavu štátu, je známa svojimi skvelými rečnickými schopnosťami, no tento jej odkaz obletel celý svet. Písal o nej samotný The Washington post, The Telegraph a mnohé ďalšie médiá!

Vy ubližujete

Už hneď na začiatku prejavu prezidentka hovorí, že je to vojna nechcená a najmä nevyvolaná. Odkázala ruským vojakom, že zmenili tento svet na miesto, v ktorom sa nezmyselne umiera, čoraz viac ľudí prichádza o domov, nehovoriac o každej minúte strávenej v strachu.

„Nikto vás neohrozoval, nikto vám nechcel ublížiť, ale vy ubližujete.“ – Zuzana Čaputová

Medzi obete patria aj ženy, ktoré si, žiaľ, prechádzajú veľkou krutosťou zo strany „osloboditeľov“. „Od čoho ste ale chceli oslobodiť Tatianu z Irpinu, ktorú s dvomi jej deťmi zabil ruský granát, keď iba prebiehali ulicu, ktorá mala byť súčasťou bezpečného koridoru? Či Olenu z Hostomelu, ktorú jeden z vás znásilnil v aute? Ani nekričala, lebo nablízku nebol nikto, kto by jej mohol pomôcť a ona myslela len na jednu jedinú vec – ako prežiť. Od čoho mala byť “oslobodená” staručká Vera z malej dediny, ktorá by mohla byť matkou vojaka, ktorý ju chytil za krk tak, že sa začala dusiť a potom ju znásilnil? A keď sa ho Vera spýtala, či by pripustil, aby sa také čosi stalo jeho matke, umlčal ju,“ opísala Čaputová zverstvá, ktoré otriasli celým svetom.

Prečo vlastne?!

Zuzana Čaputová stráca pri týchto všetkých správach slová, nakoľko je tiež žena a matka. Obete násilníkov si prechádzajú mimoriadne veľkou bolesťou, traumou, ktorú ani nedokážu poriadne opísať. „Už dnes im slová pripadajú nedostatočné, keď sa pokúšajú popísať bolesť, ktorú ste urobili súčasťou ich životov len preto, lebo… prečo vlastne? Na tú otázku nikto z nás odpoveď nepozná. Poznáte ju vy?!“ rázne sa opýtala.

„Ruskí vojaci, velitelia, všetci, ktorých sa to týka…
Ak ešte cítite v sebe zvyšky ľudskosti, preberte ju k životu a skončite túto strašnú vojnu. Pretože každým ďalším dňom len zväčšujete armádu zranených duší a tiel žien, detí a nevinných ľudí. Ubližovať bezbranným je prejavom tej najväčšej slabosti,“ uzavrela.

Píše o nej celý svet

Ako ste mohli vidieť, Zuzana Čaputová vo svojom prejave rozhodne nešetrila ruských vojakov a „všetkých, ktorých sa to týka“. Niekomu z jej slov mohli nabehnúť priam zimomriavky, no čo je dôležitejšie, jej ráznosť si všimli aj v zahraničí. Juraj Rizman, partner hlavy štátu, o tom informoval na svojom instagramovom profile. Písali o nej médiá ako: iDNES.cz, Aljazeera, The Washington Post, The Telegraph, DW News a ďalšie.
Rizman zároveň prostredníctvom tohto príspevku odkázal, že na prezidentku môžeme byť právoplatne hrdí.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Juraj Rizman (@juraj_rizman_sk)

žiadne príspevky na zobrazenie