Prezidentka Zuzana Čaputová blahoželá Česku k vysokej účasti v parlamentných voľbách

0
Prezidentka Zuzana Čaputová blahoželá Česku k vysokej účasti v parlamentných voľbách

10.10.2021 (Webnoviny.sk) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová zablahoželala Českej republike k vysokej účasti v parlamentných voľbách. Ako uviedla vo svojom profile na mikroblogovacej sieti, demokracia potrebuje aktívnu účasť.

Zapriala tiež zdarný a nekonfliktný proces formovania vládnej koalície. V českých voľbách volilo 65,43 percenta voličov. Účasť bola o päť percentuálnych bodov vyššia ako pred štyrmi rokmi a najvyššia od volieb v roku 1998.

Český štatistický úrad na svojej internetovej stránke konštatoval, že v českých parlamentných voľbách po úplnom sčítaní hlasov zvíťazila koalícia Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), ktorú podporilo 27,79 percent voličov.

Za ňou nasledovalo hnutie ANO premiéra Andreja Babiša so ziskom 27,12 percenta. V Poslaneckej snemovni bude aj zoskupenie PIRSTAN (Česká pirátska strana a Starostovia a nezávislí) so ziskom 15,62 percenta a hnutie SPD (9,56 percenta).

Portál TN.cz informoval, že koalícia Spolu a zoskupenie PIRSTAN sa po úplnom sčítaní hlasov v českých parlamentných voľbách dohodli na zostavení vlády. Prezidenta Miloša Zemana v sobotu 9. októbra večer vyzvali, aby Lídra Spolu Petra Fialu poveril zostavením nového vládneho kabinetu.

Viac k témam: Parlamentné voľby v Česku, Volebná účasť
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidentka Zuzana Čaputová blahoželá Česku k vysokej účasti v parlamentných voľbách © SITA Všetky práva vyhradené.

žiadne príspevky na zobrazenie