Príbehy o pôvode vianočných tradícií, ktoré vás určite prekvapia!

0
Príbehy o pôvode vianočných tradícií, ktoré vás určite prekvapia!
unsplash.com

Vianočné zvyky majú históriu, ktorá sa datuje desaťročiami, ba dokonca storočiami! Od bozkávania pod imelom až po visiace pančuchy sa môže zdať, že klasické vianočné tradície sú staré ako samotný sviatok.

A zatiaľ čo niektoré rituály siahajú do storočí, iné v skutočnosti patria k relatívne nedávnym zvykom. Vďaka niekoľkým slávnym básnikom, ilustrátorom, podnikateľom a značkám sa obraz Santa Clausa a zvyky Vianoc definovali za posledných viac ako 100 rokov a formovali sa do slávnosti, ktorú dnes poznáme a milujeme.

Ak sa chcete dozvedieť viac o novšej histórii Vianoc, tu sú prekvapivé príbehy niektorých z najznámejších vianočných tradícií!

1. Zelený vianočný stromček

Pod vzhľad moderného vianočného stromčeka sa podpísalo množstvo vplyvov. Podľa histórie sa vždy zelené rastliny používali na zimných festivaloch, ktoré sa datujú z čias starých Rimanov. Svoje príbytky a chrámy si vyzdobili vencami a vetvami pre Saturnalie, šesťdňový festival oslavujúci boha Saturna. Stromy sa stali obzvlášť populárnymi neskôr v Nemecku ako symbol sviatkov.

Potom, v 19. storočí, sa zdobili konáre ozdobami a pozlátkami. Čiastočne to bolo vďaka náčrtu z roku 1848 v Illustrated London News kráľovnej Viktórie a princa Alberta okolo stromčeka na hrade Windsor, ktorý upútal pozornosť Američanov a Európanov, ktorí chceli nasledovať kráľovských trendsetterov.

Ako sa píše vo Vianočnej encyklopédii, na prelome 20. storočia „iba jedna z piatich rodín v Spojených štátoch oslavovala sviatky s vianočným stromčekom; ale do roku 1930 bol zvyk takmer univerzálny“. Prvý vianočný stromček bol v umiestnený v New Yorku v roku 1931.

stromcek
pixabay.com

2. Predaj vianočných stromčekov

Jedným z hlavných dôvodov, prečo v USA dlho trvalo, kým sa vianočné stromčeky uchytili, je skutočnosť, že bolo náročné zaopatriť si strom, ak ste nebývali v blízkosti lesa alebo zalesnenej oblasti. Všetko sa to však začalo meniť v roku 1851, keď Mark Carr, drevorubač žijúci v pohorí Catskill, čítal o rastúcom záujme o vianočné stromy.

Podľa článku New York Daily Tribune z roku 1878, Mark Carr vytiahol do New Yorku volské záprahy naukladané s „mladými jedľami a smrekmi“. Založil obchod na dnes už neexistujúcom trhu vo Washingtone a rýchlo svoju zásobu stromov vypredal. Tak sa zrodil moderný zvyk predaja vianočných stromčekov.

3. Vianočné ozdoby

Podľa histórie boli vianočné stromčeky pôvodne zdobené predmetmi v domácnosti a potravinami, ako sú jablká a sušienky, potom v 19. storočí to boli papierové ozdoby a bábiky. V osemdesiatych rokoch 19. storočia maloobchodníci ako F. W. Woolworth a jeho obchody s drobnými výrobkami popularizovali sklenené ozdoby, ktoré často pochádzali z nemeckých tovární, kde sa vyrábali ručne. Na osvetlenie stromov sa po desaťročia používali sviečky, napriek tomu, že často spôsobovali požiare.

Na prelome 20. storočia sa čoraz viac dostávali k slovu malé lampióny a sklenené gule, ktoré držali sviečky. Elektrické vianočné svetlá (prvýkrát ich vynašiel spolupracovník Thomasa Edisona Edward Johnson) ich nasledovali v roku 1900.

unsplash.com

4. Zelená a červená farba

Môže sa zdať, že červená a zelená farba vždy symbolizovali Vianoce, ale tieto farby sa definitívne stali symbolmi skutočne nedávno. Podľa Arielle Eckstut, spoluautorky filmu Secret Language of Color, to bolo vďaka cezmíne a spoločnosti Coca-Cola. Cezmína pochádza z osláv rímskeho zimného slnovratu, ale tiež je „spájaná s tŕňovou korunou Ježiša,“ povedala pre NPR.

„Tie nádherné jasne červené bobule a tie tmavozelené listy sú presne tie farby, ktoré si predstavujeme, keď uvažujeme o Vianociach.“ Má ich napríklad tzv. vianočná ruža alebo cezmína (na obrázku nižšie).

Spočiatku sa na viktoriánskych vianočných pohľadniciach objavovala široká škála farieb (sám Ježiško mal modré, zlaté a dokonca aj zelené rúcha). Potom to všetko zmenil obrovský marketingový tlak spoločnosti Coca-Cola v roku 1931: Reklamy obsahovali v ich strede červeno-bieleho Santu, ktorý pomáhal potvrdiť dnes už klasické vianočné farby.

„V našich kolektívnych predstavách to utvrdilo červené mikulášske rúcho so zelenou jedľou a cezmínami a vianočnými hviezdami, ktoré sme už mali na. mysli,“ povedal Eckstut. „Tento konkrétny odtieň červenej a zelenej farby znamenal Vianoce.“

vianoce
pixabay.com

5. Santa Caus

Aj keď si Coca-Cola zaslúži určité uznanie za to, že sa červená a zelená farba stávajú oficiálnymi vianočnými farbami, nie je úplne presné dať im za to ako jediným kredit za vynález moderného Santa Clausa. Jeho dnešný vzhľad vznikol prostredníctvom mnohých dôležitých vplyvov, ktoré sa začali začiatkom 19. storočia.

V roku 1823 vydal Clement Clarke Moore svoju báseň „Návšteva svätého Mikuláša“ (známejšia ako „Bola to noc pred Vianocami“), ktorá spojila Santa Clausove hravé časti s jeho dobrotivými, náboženskejšími aspektmi a dala mu veľa identifikovateľných vlastností, od jeho soba po guľaté tvary.

Bol to však Thomas Nast, populárny ilustrátor Harperovho týždenníka v polovici 18. storočia, ktorý pomohol vytvoriť obraz veselého človeka, ktorý vo svojej dielni vyrába hračky. Podľa Los Angeles Times potom nástupcovia spoločnosti Nast, ako napríklad Norman Rockwell, dotiahli túto figúru k dokonalosti, zatiaľ čo obchodníci – predovšetkým Coca-Cola – pomohli tejto ikonke hlbšie preniknúť do americkej kultúry.

6. Sane s darčekmi

Ale predtým, ako Moore alebo Nast alebo Rockwell, satirická štúdia Washington Irving A History of New York, publikovaná v roku 1809, obsahovala jeden z prvých odkazov na svätého Mikuláša v USA. Popisuje ho „veselo letí medzi vrcholkami stromov alebo nad strechami domov, z vreciek nohavíc si občas vytiahne skvostné darčeky a hodí ich dole komínom svojich obľúbených“.

V roku 1823 Moorova „Twas the Night Before Christmas“ upevnila myšlienku, že Santa bude mať sane so slohami: „Kedy sa objavilo to, čo sa podľa mojich divných očí stalo / Ale miniatúrne sane a osem drobných sobov / S malým starým vodičom tak živý a rýchly / za chvíľu som vedel, že musí byť svätý Nick.“

pixabay.com

7. Visiace ponožky

V Holandsku holandsé deti už dávno napchávajú dreváky senom a mrkvou a topánky nechávajú na Mikuláša (6. decembra) mimo svojich domovov. Podľa časopisu Smithsonian sa hovorí, že Santa vezme jedlo pre svojich sobov a nahradí ho mincami alebo malými pochúťkami, ktoré môžu deti objaviť nasledujúce ráno.

Táto myšlienka sa nakoniec preniesla do USA vo forme vypchávania pančúch. V roku 1823 Moore napísal, ako veselý svätý „naplnil všetky pančuchy; potom sa trhnutím otočil / A položil si prst od nosa / A prikývol hore komínom, ktorý zdvihol.“ Používanie pančúch sa ale skutočne rozbehlo koncom 19. storočia, keďže podľa článku z roku 1883 v The New York Times boli predstavené „pančuchy špeciálne určené na príjem vianočných darčekov“. Boli väčšie a ozdobnejšie ako niečo, čo by človek skutočne nosil, vďaka čomu bol krb oveľa slávnostnejší a zabezpečilo sa, že tradícia bude pokračovať.

8. Vianočné koledy

Akt prechádzky z domu na dom, aby sa rozveselila sviatočná nálada, sa datuje minimálne do 15. storočia, pretože „wassailers“ cestovali do rôznych domov a priali si navzájom dobré zdravie. Avšak až v 19. storočí sa spievanie sviatočných piesní stalo súčasťou zábavy, keď podľa vtedajšieho viktoriánskeho Anglicka zlúčili tradičné kostolné koledy s kresťanskou ľudovou hudbou.

„V tom čase to nebolo ďaleko od vianočnej tradície; festivaly ako Prvý máj sa tiež považovali za hodné koledy,“ uvádza sa v časopise. „V 19. storočí, keď sa Vianoce začali viac komercializovať a popularizovať, začali vydavatelia chrliť antológie kolied, z ktorých mnohé boli starodávne chválospevy, a tiež ich šírili v širokých tabuľkách.“

unsplash.com

9. Listy Ježiškovi

Mnoho detí dnes posiela listy Ježiškovi, ale nebolo to tak vždy. Korešpondencia sa vlastne začala od Ježiška pre deti. Podľa Time im písal, povzbudzoval ich, aby sa správali, a popisoval, ako boli minulý rok nezbední alebo milí.

Deti dosť skoro začali písať, umiestňovať svoje listy na kozub a keď sa poštová služba rozšírila, zaslali to poštou. Noviny vydávali listy a odpovedali na ne. Rovnako ako miestne charitatívne skupiny, pošta nakoniec vstúpila v prvej polovici 20. rokov 20. storočia a prevzala zodpovednosť.

10. Imelo

Imelo bolo po celé storočia spojené s plodnosťou a vitalitou, pretože kvitlo aj v najchladnejších ročných obdobiach. „O tom, ako to urobilo skok z posvätnej byliny k sviatočnej výzdobe, sa ešte len diskutuje, ale zdá sa, že tradícia bozkávania sa najskôr uchytila ​​medzi sluhami v Anglicku, až potom sa rozšírila do strednej triedy,“ uvádza History.

Sviatoční nadšenci vytrhávali z imela jediné bobule a zakaždým sa bozkávali, až kým bobule nezmizli. Známejšia tradícia bola, že mužom bude „dovolené“ pobozkať ženu stojacu pod imelom. Malo by byť samozrejmé, že ak ste túto sezónu na sviatočnom večierku, bolo by múdre nechať si pery pre seba.

Foto: unsplash.com

 

žiadne príspevky na zobrazenie