Pripravte si skvelé jedlá z gaštanov

0
Pripravte si skvelé jedlá z gaštanov
foto: unsplash.com

Gaštany nachádzame počas jesene doslova na každom kroku. Dajú sa použiť do jesenných dekorácii, alebo si z nich môžeme vyrobiť so svojimi ratolesťami rôzne figúrky, či zvieratká. Jedlé gaštany sú známe menej, čo je škoda, keďže sa z nich dajú pripraviť chutné jedlá, či koláče. Použite ich vo svojej kuchyni aj vy a vychutnajte si ich nezameniteľnú chuť nielen na jeseň, ale počas celého roka.

Cenný zdroj vitamínov

V jesennom, ale aj chladnom zimnom období treba zvýšiť prísun vitamínov a minerálnych látok. Jedlé gaštany sú skvelou voľbou, keďže sú bohaté na vitamín E, K a tiež vitamín B. Obsahujú aj vysoký podiel vitamínu C, ktorý je porovnateľný s množstvom nachádzajúcim sa napríklad v citróne. Plody gaštanov obsahujú draslík, vápnik a zinok. Práve tieto látky majú blahodarný vplyv na našu pokožku, ale aj kvalitu vlasov. Posilňujú srdce a tak predchádzajú vzniku srdcového infarktu. Gaštany vo forme obkladov a mastí pomáhajú pri reumatických ochoreniach a bolestiach kĺbov.

Pečené gaštany

Jedlé gaštany sa dajú pripraviť na rôzne spôsoby, no najznámejšie sú najmä v pečenej verzii. Či ich opečiete na panvici, alebo ich dáte do rúry, už po pár minútach sa kuchyňou bude niesť charakteristická sladkastá vôňa. Ak chcete mať gaštany dokonale upečené, vyskúšajte jednoduchý trik. Ešte pred opekaním ich opatrne narežte nožom po celej dĺžke. Tak máte zaručené, že gaštany budú upečené a nenájdete v nich žiadne surové časti. Gaštany sa dajú opiecť aj tak, že si ich vopred predvaríte. Potom už nemusíte gaštany prekrojovať. Znakom upečených gaštanov je roztvárajúca sa škrupina. Pečte ich približne 20 minút na 220 ℃ a počas pečenia ich niekoľkokrát obráťte, aby sa poriadne prepiekli z oboch strán.

foto: unsplash.com

Gaštanové pyré na slano

Omrzeli vás už klasické prílohy ako zemiaky, či ryža? Tak vyskúšajte pyré z jedlých gaštanov, ktoré sa skvelo hodí k rôznym druhom mäsa a rýb. Vďaka svojej jemnej sladkastej chuti a vysokému obsahu škrobu si možno gaštany pomýliť s batatmi, čiže sladkými zemiakmi. Bataty však majú oproti gaštanom jedlým výraznú oranžovú farbu a jemnejšiu textúru. Ako však gaštanové pyré pripraviť? Najskôr gaštany uvarte a dôkladne ich zbavte škrupín. Následne z nich vytvorte neustálym miešaním kašu, do ktorej pridajte trochu mlieka, masla a soli. Na dochutenie gaštanového pyré môžete pridať tiež nastrúhaný syr, či pažítku. Hotové pyré podávajte k mäsu spolu so zeleninovou oblohou.

Gaštanové pyré na sladko

Gaštanové pyré sa čoraz častejšie objavuje ako hlavná ingrediencia pri pečení zákuskov, či príprave chutných dezertov v pohári. Chuť čerstvých gaštanov v kombinácii so šľahačkou, či mascarpone je totiž skutočným kulinárskym zážitkom. Hoci je gaštanové pyré bežne dostupné v obchodných reťazcoch, nič nenahradí chuť poctivého pyré pripravovaného doma. Podobne ako pri slanej verzii je potrebné gaštany uvariť do mäkka a následne z nich vytvoriť kašu. Pridajte do nej mlieko, maslo, cukor, rum a poriadne premiešajte. Bodkou za chutným pyré je vanilkový cukor, na ktorý určite netreba zabudnúť. Gaštanové pyré môžete následne použiť pri pečení koláčov, alebo z neho pripraviť dezert v pohári. Pyré nastrúhajte nahrubo, dochuťte šľahačkou a polejte čokoládou. Mňam!

foto: unsplash.com

Na milión spôsobov

Zákusky, či lahodné pyré. To je len niekoľko spôsobov, ako sa dajú plody jesene zužitkovať v kuchyni. Varené a pečené gaštany viete totiž použiť tiež na dochutenie kaší, šalátov a dokonca ľadovej kávy. Gaštany chutia výborne i na spôsob plnky, ktorou môžete naplniť nielen palacinky, ale aj kuraciu roládu, či moriaka. Gaštanová polievka vás zase zahreje v chladných dňoch a to v slanej i sladkej verzii. Gaštanové pyré môžete využiť aj pri príprave chrumkavého chlebíka. Fantázii sa v kuchyni medze nekladú a gaštany jedlé môžete skutočne pripraviť na milión spôsobov.

 

žiadne príspevky na zobrazenie