Prvé jarné bylinky, ktoré sa dajú nazbierať v našej prírode

0
Prvé jarné bylinky, ktoré sa dajú nazbierať v našej prírode

Prvé teplé slnečné lúče už začali vyhrievať lesy a lúky takmer po celom Slovensku. S tým sa začala prebúdzať aj príroda, ktorá nás aj tento rok obdarí množstvom liečivých bylín rastúcich už od skorej jari.

Podbeľ liečivý

Napriek tomu, že jedna z prvých jarných bylín rastie skoro v celej Európe, nájsť ju nie je také ľahké. Vyskytuje sa prevažne v stredných polohách s vlhkým geologickým podložím. Známa je okrúhlymi žltými kvetmi, ktoré z diaľky pripomínajú púpavu. Od tej sa podbeľ liečivý líši plazivou stonkou, ktorá je spočiatku holá a hnedá až hnedosivá, po odkvete ju obalia drobné zelené lístky. Tie sa zbierajú až v apríli po odkvitnutí kvetov, ktoré sa na rastline objavujú už v marci. Z oboch častí podbeľa sa dá pripraviť čaj vhodný (nielen) pre astmatikov, prípadne aj horúci obklad, ktorý pomáha pri žilových zápaloch.

Foto: www.pixabay.com

Medvedí cesnak

Stará tradícia vraví, že medveď je po prebudení zo zimného spánku hladný a keďže v prírode ešte nie sú žiadne šťavnaté plody, hlad tíši medvedím cesnakom. Ten má stabilné miesto aj na ľudskom jedálnom lístku. Zbiera sa najmä kvôli jeho schopnostiam detoxikovať žalúdok aj pečeň. Prvé aromatické listy vykúkajú z tienistých miest na úpätí lesov koncom marca. Vrchol sezóny zázračného prírodného lieku, ktorý je vynikajúcou ingredienciou do klasickej nátierky s maslom, nastáva v prvej polovici apríla.

Foto: www.pixabay.com

Prvosienka jarná

Podľa žiarivých žltých kvetov, ktoré obsahujú množstvo minerálov, spoznáme aj prvosienku jarnú. Tá patrí medzi prvých poslov nastupujúcej jari a jej rozkvet je signálom, že zima sa už nevráti. Malé kvety rastúce v okolíkoch sa v prípade vyšších teplôt dajú zbierať už na prelome marca a apríla. Neskôr sa zbierajú aj listy, prípadne koreň, ktorý je takisto zdrojom množstva liečivých látok. Okrem minerálov obsahuje aj silice a cenné saponíny, ktoré majú blahodarný vplyv na nervovú sústavu. Nie náhodou sa prvosienkový čaj odporúča piť pred spaním alebo počas dňa vo vypätých situáciách.

Sedmokráska obyčajná

Inulín, silice, flavonoidy, triesloviny, saponíny aj minerály. Nielen to sa nachádza v drobných bielych kvetoch s jemnými ružovými okrajmi, ktoré už od marca vykúkajú z trávnatých plôch v mestách aj vo voľnej prírode. Sedmokráska obyčajná sa dá zbierať až do jesene, no práve na jar obsahuje najviac liečivých látok. Jej kvety poslúžia na prípravu čaju aj ako ingrediencia do falošného medu, ktorý pomáha znižovať cholesterol. Pridávajú sa aj do studených šalátov, či už ako jedlá prísada alebo ako estetická ozdoba jedál.

Foto: www.pixabay.com

Kapsička pastierska

Na trávnatých plochách kdekoľvek v meste sa dá už v druhej polovici marca nazbierať ďalšia bylinka s množstvom liečivých látok. Zdravšia a čistejšia kapsička pastierska sa objavuje na lúkach a v okolí vodných plôch ďalej od ciest a obytných zón. Ako prírodný liek je využívaná čerstvá kvitnúca vňať, z ktorej sa pripravuje horúci čaj vhodný na rôzne problémy s močovým ústrojenstvom. Obklady z tejto vňate sa zas dajú využiť pri kožných problémoch aj na liečenie poranenej pokožky.

Žihľava dvojdomá

Medzi prvými jarnými bylinkami nechýba ani žihľava dvojdomá, ktorá rastie takmer všade od sídlisk až po okraje lesov. Vitamínová bomba je známa pestrým zložením liečivých látok, ktoré pomáhajú pri liečbe rôznych kožných problémov, problémov s močovým ústrojenstvom aj pri ťažkostiach s trávením. Nie náhodou ju celosvetovo známa rakúska bylinkárka Maria Treben označila za jednu z 3 najzdravších byliniek rastúcich v stredoeurópskych končinách.

Foto: www.pixabay.com

S vyššími teplotami a vyššou intenzitou slnečných lúčov sa v prírode začnú objavovať ďalšie jarné bylinky. Mnohé z nich dosahujú svoj vrchol od druhej polovice apríla až do konca mája. Medzi najrozšírenejšie a zároveň najliečivejšie z nich patrí hluchavka biela, palina obyčajná, valeriána lekárska či pľúcnik lekársky.

Prečítajte si aj: Takto s jarnou únavou zatočíte

Zdroj foto na titulke: www.pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie