Rakovina sa týka každej z nás. Čo pre svoje zdravie robíte vy?

0
Rakovina sa týka každej z nás. Čo pre svoje zdravie robíte vy?
Liga proti rakovine, osveta

11. apríla 2019, na Deň narcisov, zistili mamke rakovinu prsníka. Všetko sa zbehlo veľmi rýchlo. Objavila si hrčku, okamžite šla k lekárovi, vyšetrenia potvrdili, že ide o rakovinu.

Pozitívne bolo, že nádor bolo možné aj nevyhnutné ihneď operovať a tiež, že jej všetko poisťovňa rýchlo schválila (čo, žiaľ, nie je samozrejmé!). Negatívne je, že šlo o veľmi agresívny nádor, ktorý vytvára rovno metastázy. Aktuálne je v ďalšej fáze, prechádza chemoterapiou, následne biologickou liečbou a ožarovaním. 

Ľubica Slatina, Liga proti rakovine prsníka
Ľubica Slatina, Liga proti rakovine prsníka

Prevencia. Robíte si čas pre seba?

Veľa som o prevencii počula. Na naše eventy sme pozývali Ligu proti rakovine, v Čechách napr. organizáciu Bellis. Organizovali sme zbierku pre ženy postihnuté rakovinou. Rozprávali sme sa verejne a ukazovali si názorne samovyšetrenie prsníka. Pozývali si odborníkov a odpovedali na všetky otázky žien. Ale ruku na srdce. 

Ktorá z nás si kontroluje prsia každý mesiac? Ktorá z nás chodí na pravidelné preventívne prehliadky? 

Na našom portáli sa dookola vraciame k základnej téme. Čo znamená myslieť na seba? Mať rada seba a svoje telo? Urobiť si čas pre seba? Myslíme na všetkých rodinných príslušníkov. Na priateľov, na deti, na svojich zákazníkov. Či všetci majú všetko a sú v poriadku. Zastavte sa na chvíľu a objednajte sa na obyčajnú preventívnu prehliadku. Kedy ste boli u zubára? Máte skontrolované znamienka? Neodkladáte nejako dlho už gynekológa? Vidíte dobre na písmenká? Neignorujete bolesť chrbta? Nepohodlie, bolesť ani hrčky nie sú v poriadku a nie je ok ich ignorovať a žiť s nimi.

Mrazivé fakty o rakovine prsníka

Každý rok na Slovensku ochorie na rakovinu prsníka zhruba dvetisíc päťsto slovenských žien!!! Nárok na preventívne mamografické vyšetrenie každé dva roky má viac ako 1,3 milióna žien. Absolvuje ho však asi len jedna pätina!!!

Prečítajte si aj rozhovor s Kvetkou Horváthovou o zdraví

Samovyšetrenie prsníka
Samovyšetrenie prsníka

Myslite na svoje zdravie, myslite na seba

Ženy do 40 rokov majú mať prsníky vyšetrované sonograficky, staršie na mamografických pracoviskách. Úprimne? Nebola som ešte, ale už som objednaná. Doteraz som o rakovine počúvala len z diaľky. Širšia rodina, známi, priatelia.

Keď mi mamka v telefóne oznámila na veľa, že má rakovinu, nevedela som ako zareagovať. Ostala som stáť na križovatke, v jednej ruke kočiar, v druhej telefón, na ceste do škôlky pre druhého syna. Preglgla som a pozitívne som na ňu vyhŕkla, že je úžasné, že to objavila, ihneď šla k lekárovi a dokonca, že dostala pomerne skorý termín operácie. A že veď možno bude mať aj nové prsia. Taký čierny humor. A vôbec, že sa to ešte operovať dá.

Celé vnútro mi pritom skrúcalo, triasli sa mi ruky, pozerala som na Jonáša v kočiari a mala chuť ihneď nasadiť deti do auta a vycestovať z Prahy do Košíc. Moja mama, ktorá vždy v celku zdravo žila, mala pohyb, záujem o zdravú stravu, pravidelné prevencie a pozitívny prístup k životu. Operácia sa podarila a ja som tie deti naozaj posadila do auta a šli sme do Košíc. Mamku pustili už deň po zákroku. Nešla ani domov, ihneď kočíkovala vnuka. Ani si nepripustila, že ešte včera ležala pod nožom. Chirurgické zákroky a odstraňovanie nádorov sú na dennom poriadku. Lekári majú obrovskú prax a skúsenosť. V neposlednom rade treba veriť a ostávať pozitívny.

ż

Za pol roka všetko inak

Presne pred polrokom – v októbri 2018 absolvovala mamka mamografické vyšetrenie, ktoré dokáže odhaliť aj úplné mikroobjekty a bola úplne v poriadku. Ani len najmenší náznak. Ubehlo necelých šesť mesiacov a bunky sa zbláznili. Začali sa nekontrolovateľne šíriť. Rakoviny sa netreba báť. Treba o nej vedieť a treba s ňou bojovať. Najlepšie prevenciou a zodpovedným prístupom.

Našli ste si hrčku? Neodkladajte vyšetrenie ani o deň neskôr. Neuvažujte nad tým, čo to bude až to bude. A hlavne, negooglite. Choďte k lekárovi. Zaoberať sa zdravím a prevenciou budeme aj na našich podujatiach PRE ZDRAVIE ŽENY.

Prvé sa uskutoční v Košiciach už 26. októbra 2019. Priamo na podujatí budete mať možnosť absolvovať celý rad preventívnych vyšetrení a testov. 

https://www.facebook.com/akcnezeny.sk/photos/a.956902804470420/956908277803206/?type=3&theater

žiadne príspevky na zobrazenie