Pečenie patrí k Veľkej noci. Ochutnali ste už minimazance?

0
Pečenie patrí k Veľkej noci. Ochutnali ste už minimazance?
Veľkonočný mazanec.

Veľká noc je tu a s ňou aj čas pečenia tradičných mazancov, baránkov a ďalších druhov pečiva. Vďaka rôznym múkam si môžete čas pečenia užiť ešte viac – špaldová múka dodá vašim múčnikom mierne orieškovú chuť a cesto navyše lepšie vykysne, múka špeciálne pripravená na výrobu krehkého pečiva vám uľahčí výrobu netradičných veľkonočných sušienok.

Namiesto obligátnych kraslíc alebo varených vajec tak pre šibačov môžete pripraviť originálnu odmenu.

Čo dokážete vyčariť z medvedieho cesnaku?

Tradičnú Veľkú noc si možno len ťažko predstaviť bez mazancov. Aby vám dobre nakysli, je potrebné vybrať dobrú múku.
Skvele sa na to hodí múka na kysnuté cesto alebo špaldová hladká. Na pečenie si môžete zvoliť aj špaldovú celozrnnú, no pri nej si dávajte pozor na podiel kypridiel – celozrnná múka je ťažšia, takže ak ju za necelozrnnú iba vymeníte, je potrebné pridať trochu kvasníc alebo kypriaceho prášku.

Múka na krehké pečivo je svojím zložením perfektne namiešaná tak, aby krehké cesto z nej pripravené držalo pohromade, netrhalo sa a dobre sa z neho vykrajovalo.

Veľkonočný mazanec.

# Minimazance zo špaldovej múky

Na 6 bochníčkov potrebujeme:

• 350 g špaldovej hladkej múky (200 g môžete vymeniť za celozrnnú špaldovú múku)
• 40 g mletých vlašských orechov
• 2 vajcia + 1 vajce na potretie
• 50 g trstinového cukru
• 20 g čerstvého droždia
• 90 g rozpusteného masla
• 100 ml vlažného plnotučného mlieka
• citrónovej kôry z bio citróna
• plátky mandlí

Postup:

Do misky nadrobte droždie, pridajte pár lyžíc vlažného mlieka, asi lyžicu cukru a rozmiešajte. Kvások nechajte na teplom mieste cca 15 minút. Vo veľkej mise si prichystajte zmes preosiatej múky. Uprostred urobte jamku. Do nej klepnite vajcia, prilejte rozpustené maslo, cukor aj citrónovú kôru. Pridajte kvások a začnite miesiť cesto.

Na ručnom šľahači alebo v robote použite miesiace háky a zapnite na nízke otáčky – cesto sa tak prevzdušní. Správne cesto je pružné a nelepí. Zapracujte ho ešte pár minút rukou, aby sa prirodzene zahrialo. Uložte v mise pod utierku a nechajte asi 45 minút kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Vytvarujte bochníky. Cesto si rozdeľte na 6 rovnako veľkých kusov. Každý bochníček spracujte rukami. Utvorte menšiu placku a jej rožky ohnite pod cesto, tým vznikne navrchu úplne hladký bochník. Krúživým pohybom z neho vytvarujte pravidelný bochník.

Ako si upiecť vlastné chrumkavé poctivé rožky?

Na jeden plech sa zmestia 2-3, podľa veľkosti. Nechajte pod utierkou ďalších 15-20 minút kysnúť.

Rozohrejte rúru na 170 stupňov. Nakysnuté bochníky poctivo potrite rozšľahaným vajcom a posypte plátkami mandličiek. Pečte 20-25 minút dozlatista. Ak náhodou mazanec praskne, nevadí to a platí, že mašľa všetko napraví.

Dobrú chuť.

žiadne príspevky na zobrazenie