Redakčný výber Akčných žien

0
Redakčný výber Akčných žien
Picasso pixabay.com

V dnešnom výbere ponúkame ochutnávku z oblasti kultúry, výber zaujímavých podujatí, tip na film, ale aj zaujímavosť z psychológie a úspech slovenského youtubera.

1. Český prezident Miloš Zeman na zámku v Lánoch prijal kandidáta na prezidenta SR Maroša Šefčoviča. Ako napísal jeho hovorca Jiří Ovčáček, Zeman tak urobil na Šefčovičovu žiadosť. „Prezident republiky ocenil odborné schopnosti a znalosti Maroša Šefčoviča a poprial mu úspech v prezidentských voľbách,“ informoval Ovčáček. Najstarší český poslanec Karel Schwarzenberg sa zase na nedávnom videu vyjadril podporu Zuzane Čaputovej: „Je zrelý čas, aby bola zvolená žena.“ Druhé kolo volieb hlavy štátu sa uskutoční v sobotu 30. marca.

2. V nedeľu 7. apríla sa bude konať v priestoroch Starej tržnice prednáška Zero waste. Už po druhý krát sa uskutoční celodenná konferencia o živote bez odpadu „Slovakia Going Zero Waste“, ktorá má za cieľ nasmerovať Slovensko k udržateľnejšiemu spôsobu fungovania a zníženiu množstva vyprodukovaného odpadu. Konferencia je určená pre širokú verejnosť, zástupcov firiem, samosprávy aj tvorcov legislatívy o odpadoch.

Prečítajte si aj minulotýždňový výber noviniek

Zero waste konerencia
Zero waste konerencia

3. Deň otvorených dverí na Univerzite Komenského – 100 rokov s Amosom. Oslava 100. výročia Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí, ktorá začína 26. marca a potrvá do 28. marca. Vstup je voľný! O 9:30 bude aj moderovaná diskusia so Sajfom a pozvaným hosťom – Adelou Vinczeovou. O 11:00 pokračuje program na tému motivácia s hosťami: Veronika Velez-Zuzulová, Daniel Hevier, či Michal „Ego“ Straka.

4. Tip na výstavu: Výstava grafických cyklov zo zbierky Thomasa Emmerlinga „Nech žije Picasso“ v Mirbachovom paláci GMB. Pablo Picasso je jedným z najznámejších a najvýznamnejších umelcov 20. storočia. Pablo Picasso sa narodil 25. októbra 1881 v španielskej Malage. Všetci si mysleli, že dieťa je mŕtve. Nedýchalo a nereagovalo. Jediný, kto to stále nevzdával, bol jeho strýko, doktor Don Salvador Ruiz, ktorý mu vdýchol do tváre cigaretový dym a dieťa sa rozkašľalo. Ako sa zdá, legendárny Picasso bol už od narodenia silný. Prinajmenšom táto legenda svedčí o vitalite, s akou ešte ako deväťdesiatročný vytváral vrcholné diela svetového umenia.

5. Beauty tip – ak sa hovorí o tradícii, s ktorou súvisí aj kvalita služieb, navštívte kadernícko-holičský Salón Cristal v Košiciach, na KVP. Už celých 15 rokov prináša svojim zákazníkom radosť a robí ich krajšími. Od kaderníčky sa môžete plynulo presunúť ku kozmetičke a skrášliť sa tak pod jednou strechou. Salón ponúka takisto služby ako sú manikúra, pedikúra a v neposlednom rade si prídu na svoje aj páni – v holičstve.

6. Tip na handmade: čiapky a šály z dielne Ketkaboo. Jarné a jesenné klobúčiky z twídu alebo iného materiálu, s podšívkou z prírodného plátna. V ponuke nájdete pekné klobúčiky, ale aj zaujímavé bielo-čierne šaty.

Ketkaboo
Foto: Ketkaboo, fotografka: Larysa Bučková

7. Viete, ako spoznať, že niekto klame? V jednej štúdii si policajti sledujúci interview s podozrivými osobami všimli, že osoby, ktoré klamali, pri rozprávaní viacej premýšľali. Mali v rámci rozhovorov dlhšie pauzy, menej gestikulovali a menej žmurkali. Ďalšie štúdie zistili podobné výsledky. Klamári menej gestikulujú a menej hýbu nohami a chodidlami. Taktiež menej kývajú hlavou.

8. Tip na film: Tranzit. Film preskúmava fantómy európskej migrácie a identity. V trochu neobvykle poňatom filme s množstvom melodramatických i politických motívov je príbeh z čias nemeckej okupácie Francúzska zasadený do súčasných reálií. Georg postupne prijíma totožnosť ľudí, s ktorými ho dávajú dokopy tragické okolnosti. Umožňuje mu to dostať víza a odplávať jednou z posledných lodí, ktoré opúšťajú Marseille, ale spolu s ňou na seba berie aj niektoré ťaživé dôsledky. V Marseille totiž nachádza „svoju“ ženu, ktorú pozná len z listu. Vezme na seba s novou identitou aj nový vzťah a novú budúcnosť?

9. Slovák Dávid Dobrík sa stal najväčšou hviezdou na sociálnych sieťach roka 2019 v USA. Tento slovenský rodák získal prestížne ocenenie Social Star na udeľovaní cien Kids´ Choice Awards, ktoré cez víkend vysielala televízia Nickelodeon. Celkom ho na sociálnych sieťach sleduje neuveriteľných 22,5 milióna ľudí.

10. Tip na outfit – biznis outfit od stylistky Alexandry Vrábelovej.

Koláž od Stylist Alexandra
Koláž od Stylist Alexandra

Foto na titulke: pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie