Rodičia stratia nárok na pandemický rodičovský príspevok, na jeho vyplácanie už podľa Krajniaka nie sú dôvody

0
Rodičia stratia nárok na pandemický rodičovský príspevok, na jeho vyplácanie už podľa Krajniaka nie sú dôvody

8.12.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 8. decembra, 14:13

Od začiatku budúceho roka už rodičia nebudú mať nárok na pandemický rodičovský príspevok. Vyplýva to z nariadenia, ktoré v stredu schválila vláda.

Dôvody na poskytovanie tejto pandemickej dávky podľa ministerstva práce a sociálnych vecí už pominuli.

Pandemický rodičovský príspevok vláda zaviedla na začiatku pandémie ešte v apríli minulého roka s cieľom podporiť rodiny, ktoré by sa po zániku nároku na rodičovský príspevok ocitli vo finančnej tiesni.

Pokles miery nezamestnanosti

V čase krízovej situácie totiž nemali možnosť zabezpečiť si príjem, keďže boli zatvorené prevádzky, vrátane veľkých fabrík, ako aj predškolské a školské zariadenia.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

„Aktuálne sú predškolské zariadenia otvorené, resp. zatvárajú sa iba regionálne, zabezpečenie starostlivosti o dieťa tak nie je prekážkou v hľadaní si zamestnania,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Upozorňuje aj na pokles miery nezamestnanosti na Slovensku za posledných šesť mesiacov z aprílových 8 percent na októbrových 6,79 percenta.

Príspevok pomohol tisíckam rodičov

Rodičia dostanú túto pandemickú dávku poslednýkrát za december tohto roka, úrady práce tak dávku naposledy vyplatia v januári budúceho roka.

Pandemický rodičovský príspevok podľa rezortu práce a sociálnych vecí v čase pandémie pomohol približne 24-tisíc rodičom. Úrady práce a sociálnych vecí príspevok do konca októbra tohto roka vyplatili na 25 176 detí v celkovej výške takmer 56,7 milióna eur.

Nárok na pandemický rodičovský príspevok majú do konca tohto roka rodičia, ktorých dieťa dovŕšilo tri roky alebo šesť rokov v prípade dieťaťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom a títo rodičia nemajú žiadny príjem, prípadne majú nárok na OČR, ktoré je v nižšej sume ako je výška rodičovského príspevku.

Viac k témam: COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus, Minister práce sociálnych vecí a rodiny SR, pandemický rodičovský príspevok
Zdroj: Webnoviny.sk – Rodičia stratia nárok na pandemický rodičovský príspevok, na jeho vyplácanie už podľa Krajniaka nie sú dôvody © SITA Všetky práva vyhradené.

žiadne príspevky na zobrazenie