Rodičia žalujú TikTok: Sociálnu sieť vinia z úmrtia svojich malých detí

0
Rodičia žalujú TikTok: Sociálnu sieť vinia z úmrtia svojich malých detí
Zdroj: Unsplash.com

V dnešnej dobe má prístup na internet takmer každý. Obzvlášť láka deti, na ktoré treba dávať veľký pozor. V súčasnosti je mimoriadne populárna sociálna sieť TikTok. Už dlhodobo sa na nej šíri množstvo nebezpečného obsahu.

Potvrdiť to môžu aj rodičia, ktorí sa rozhodli zažalovať známu platformu kvôli Blackout Challenge. V žalobe sa hovorí konkrétne o 8-ročnej Lalani Erika Walton z Texasu a 9-ročnej Arriani Jaileen Arroyo z Milwaukee. Obe boli veľmi priateľské a plné života, no nebezpečná výzva ich čoraz viac priťahovala. Lalani raz rodičia objavili na krku modriny, vtedy povedala, že spadla a udrela sa o rám postele. Žiaľ, 15. júla 2021 ju našli bez známok života s povrazom okolo krku. Polícia sama určila, že nešlo o samovraždu. Prezreli si jej telefón aj tablet a jasne dospeli k záveru, že opakovane sledovala Blackout Challenge a sama sa ju pokúšala robiť.

Arriani dostala telefón, keď mala 7 rokov a rýchlo sa u nej vybudovala závislosť na TikToku. Taktiež opakovane sledovala túto výzvu a 26. februára 2021 ju našli mŕtvu.

V žalobe ich rodičov, ktorú ju už podali na Najvyšší súd v Los Angeles, sa píše, že algoritmus sociálnej siete zámerne naviedol deti na nebezpečný obsah, kvôli ktorému, žiaľ, prišli o život. Celá výzva Blackout spočívala v tom, aby sa ľudia dusili, až kým nestratia vedomie.

V žalobe je jasne uvedené, že TikTok vedel alebo mal vedieť, že daná výzva je návyková a hlavne nebezpečná. Zároveň tam stojí výčitka, že sociálna sieť s týmto druhom obsahu nič nerobila a nevarovala pred ním ani samotných rodičov.

Zdroj: Unsplash.com

TikTok mlčí

„TikTok musí brať na zodpovednosť, že týmto dvom mladým dievčatám podstrčil smrtiaci obsah,“ povedal právnik Matthew P. Bergman. Napriek žalobe a stúpajúcemu pobúreniu verejnosti, daná platforma stále mlčí. Ako uviedla jej hovorkyňa, nemieni sa vyjadrovať k prebiehajúcemu súdnemu procesu.

Hovorkyňa sa však odvolala ešte na stanovisko z decembra. Aj vtedy prišla jedna matka o svoju 10-ročnú dcéru, ktorá skúšala rovnakú výzvu. „Sme stále ostražití v našom záväzku k bezpečnosti používateľov a ak sa nájde súvisiaci obsah, okamžite ho odstránime. Naše najhlbšie sympatie vyjadrujeme rodine za ich tragickú stratu,“ je uvedené v stanovisku.

Ako funguje algoritmus

Doktorka Lois Lee vysvetlila, že platformy ako je TikTok, propagujú obsah na základe preferencií používateľa. Kvôli tomu je ešte dôležitejšia kontrola zo strany rodiča. Deti sa totiž môžu dostať k obsahu, ktorému nerozumejú a môže im vážne ublížiť.

Odborníčka vrelo odporúča rodičom, aby monitorovali aktivitu ich detí v onlinovom prostredí a taktiež nech ich čo najviac držia od obrazoviek. Ako ďalej vysvetľuje, keď deti vidia množstvo likov na danom obsahu, myslia si, že je to bezpečné a zábavné. Neuvedomujú si vtedy následky.

„Deti vo veku základnej školy nemajú vedomosti ani prehľad, aby si uvedomili, že sú to nebezpečné veci,“ povedala.

Zdroj: Unsplash.com

žiadne príspevky na zobrazenie