Rok 2022 sa bude niesť v znamení farby Very Peri

0
Rok 2022 sa bude niesť v znamení farby Very Peri

Nový rok, nové trendy, nové farby. Podobne ako v uplynulých 12 mesiacoch, aj v tých nasledujúcich budú interiérovému dizajnu vládnuť nové odtiene, ktoré najviac vystihnú dané obdobie. V roku 2022 to má byť práve Very Peri.

Práve Very Peri sa ušiel titul „Farba roka 2022“, ktorý každý rok získava 1 odtieň. Deje sa tak na základe výberu americkej spoločnosti Pantone, ktorá vždy v decembri vyberá vhodnú farbu na nadchádzajúcich 12 mesiacov. Tá potom vládne svetu módy, umenia aj interiérového dizajnu. Ten sa bude v roku s 3 trojkami niesť v znamení unikátneho odtieňa, aký doposiaľ dizajnérskym trendom nikdy nevládol.Foto: Pixabay

Kombinácia modrej s červenou

Vyzerá ako fialová, no podľa zástupcov spoločnosti Pantone má toho s fialovou spoločné len veľmi málo. Tí vo svojej správe dokonca upozorňujú, aby sa Very Peri vôbec nenazývala ako fialová. Jedná sa o špecifickú kombináciu modrej s červenou, ktorých spojením vznikol práve takýto odtieň. Vďaka spojeniu teplej a studenej farby pôsobí príjemným neutrálnym dojmom, vďaka čomu ulahodí vkusu širokej cieľovej skupiny.

Prvý vytvorený odtieň v histórii

Farbu roka 2022 nerobí unikátnou kombinácia modrej s červenou a z nej vyplývajúci vzhľad.  K jej jedinečnosti prispel fakt, že farba nebola vybraná zo širokého spektra odtieňov, ktoré sú v archíve americkej spoločnosti. Jej experti novú farbu roka vytvorili. Od roku 2000, odkedy Pantone udeľuje jednotlivým odtieňom takýto celosvetový titul, sa nič podobné nestalo. Very Peri je tak historicky prvou farbou roka, ktorá bola špeciálne vytvorená na tento účel.

V znamení inovácie a kreativity

Pantone pristúpila k vytvoreniu celkom novej farby z niekoľkých dôvodov. Hlavným cieľom bolo prísť s jedinečným odtieňom, ktorý bude v ľuďoch evokovať túžbu po kreativite vedúcej k inovácii. Takýchto akcentov sa v pestrej farebnej palete nájde viacero, no práve vytvorením nového odtieňa chcela spoločnosť inšpirovať k tvorivosti a k snahe o rozvoj vedúci k vzniku nových nápadov a vízií. Very Peri zároveň vzbudzuje optimistický dojem, čo má pripomínať, že na budúcnosť treba pozerať s nádejou a s dôverou v lepšie zajtrajšky.

Farba reaguje na stav vo svete

Pozitívne ladená farba s vibráciou podporujúcou kreativitu a túžbu po inovácii nebola pre rok 2022 zvolená náhodne. Práve snaha nachádzať kreatívne riešenia a prichádzať s inovatívnymi nápadmi zohráva v súčasnej dobe kľúčovú celospoločenskú úlohu. Aktuálna situácia vo svete vystavila spoločnosť pred viaceré výzvy, ktorých zvládnutie vyžaduje nové postupy, vynálezy aj spôsoby uvažovania. To všetko má odrážať práve inovatívna farba Very Peri, ktorá presne reaguje na aktuálny stav vo svete a jeho predpokladaný vývoj v nadchádzajúcich mesiacoch.

Odtieň je inšpirovaný prírodou

Farbe roka 2022 nechýba ani pocit bezpečia a pokoja, ktorý sa opiera o prepojenie s prírodou. Tou je nový odtieň aj inšpirovaný. Jeho vzhľad pripomína sfarbenie, aké majú orgovánové či levanduľové kvety. Navyše, Peri je odvodené od slovíčka Periwinkle, čo pomenúva rastlinu známu ako zimozeleň. Jej kvety sú takisto bledofialové a podobne ako samotný odtieň Very Peri sa vyznačujú vibráciou povznášajúcou ducha.

Nielen v oblasti módy a dizajnu

Zvolený odtieň bude vo svete farieb kraľovať celých 12 mesiacov, po ktorých uvoľní miesto inej farbe roka. Počas nich sa s ním budeme stretávať v rôznych odvetviach. Farba roka sa už tradične stáva súčasťou módnych kolekcií a nenahraditeľnú úlohu má v interiérovom dizajne. Okrem toho sa ňou inšpirujú aj umelci z rôznych oblastí. Už pred rokom 2022 bola súčasťou aplikácií a počítačových programov. Aj preto sa dá očakávať, že vo svete technológií nebude chýbať ani v najbližších mesiacoch.

Zdroj foto na titulke: Pixabay

žiadne príspevky na zobrazenie