Rozhovor so psychologičkou: Prečo by ženy mali podnikať? Ako zachytiť vášeň a premeniť ju na niečo výhodné?

0
Rozhovor so psychologičkou: Prečo by ženy mali podnikať? Ako zachytiť vášeň a premeniť ju na niečo výhodné?
As seen on a Sussex Directories Inc site

Na našom webe sa zameriavame na nové perspektívy žien v podnikaní a snažíme sa zdieľať nielen skutočné ženské príbehy, ale aj skúsenosti a rady odborníkov.

Prečítajte si zaujímavý rozhovor s doktorkou Vanessou Roddenberry, americkou psychologičkou, ktorá opustila kariéru na Ministerstve pre veteránov, aby začala svoju súkromnú prax. Zaujali nás hlavne dve témy – jej zameranie sa na to, aby sa ženy mohli vymaniť z vlastných obmedzení a riskovali, a na identifikáciu našich vlastných hodnôt ako na kariérnej ceste.

Aká je vaša definícia vodcovstva a ako ste sa dostali k tejto definícii?

Byť vodcom znamená, keď je človek ochotný vytvoriť cestu, udržať si tento priestor a identifikovať, s kým by sa chcel na túto cestu vydať alebo koho nasledovať. Vyžaduje si to osobnú integritu, ujasnenie hodnôt a cieľov. Vodca tiež slúži ako maják pre ostatných.

Povedzte mi, kedy ste prvýkrát uvažovali, že sa stanete vodcom?

Ako malé dieťa, dievča, som nechcela byť vodcom. Existujú stereotypy o vodcovstve, napríklad, že vás musí byť vždy počuť a že ovládate ostatných ľudí a situáciu pomocou vlastnej sily osobnosti, a to sa viac hodí k mužským stereotypom. Ako introvertnej osobe sa mi nikdy nestalo, aby som sa považovala za vodcu, pretože tento popis nezodpovedal tomu, kým som bola.

 

kamienky
pixabay.com

Boli vo vašom kultúrnom pozadí alebo výchove veci, ktoré pomohli alebo bránili tomu, ako sa vaše vodcovské skúsenosti a záujmy vyvíjali v priebehu času?

Keď mám zhodnotiť svoje zázemie, moji rodičia boli vlastníkmi malých podnikov. Iní ľudia môžu naraziť na problém, keď si predstavia vlastníctvo firmy, alebo si ani neuvedomujú, že je to vôbec možné. Ja som to videla ako niečo, čo bolo možné. Som im teraz vďačná za to, s čím som prišla vďaka nim do kontaktu. Videla som ich, ako napĺňajú svoju víziu, ako zachytiť vášeň a premeniť ju na niečo, čo by mohlo byť aj finančne výhodné. Ako žena vnímam, že je to skutočne silný odkaz, ktorý často nedostávame (ani všetky deti). My, ako ženy, sme nútené hľadať bezpečnosť, čakať, až sa nám ponúknu príležitosti, aby sme o niečom hovorili jemne a skromne… Odkaz „Môžeš byť asertívna na ceste k svojej budúcnosti“ je pre dievčatá naozaj dôležitým odkazom.

Čo si myslíte, čo bráni ženám v hľadaní alebo získaní vodcovských príležitostí v práci alebo v ich komunitách? A čo vás viedlo k odchodu z veľkej organizácie a k začatiu podnikania?

Pri práci v rámci inštitucionálneho prostredia vám hovoria o každom ďalšom kroku. Toto posolstvo v kombinácii s rodovými stereotypmi o čakaní, kým sa dozvieme, čo máme robiť, čo by sme mali chcieť – tam, kde niekto iný predpokladá, čo je pre nás najlepšie – pravdepodobne povedie k tomu, že vám nikto neponúka veľa vodcovských funkcií a žiadne ani nevyhľadáte. Ak chcete vedúcu úlohu, musíte byť asertívni a ísť si za tým.

Ak chcem v mojej súkromnej praxi, aby som pôsobila určitým spôsobom, môžem na tom pracovať. Dokážem si stanoviť, koľko a ako budem pracovať, pretože v podstate pracujem pre seba. Cením si svoju osobnú slobodu, takže je pre mňa dôležité, aby som bola schopná kontrolovať svoju schopnosť rastu.

Prečítajte si aj: 7 znakov líderiek

 

Ako ste sa nakoniec dostali do úlohy vodcu? Čo bolo na tom najťažšie a najlepšie?

Ako som už spomenula, nikdy som nebola tou, ktorá by mala rada vedúce úlohy. Existuje predstava, že vodca, aby bol úspešný, musí nanútiť svoju vôľu ostatným, takže sa mi to nepáčilo. Ale keď som nastúpila na postgraduál, našla som niečo, v čom som dobrá – moje povolanie – a prirodzené požiadavky na vedenie vysokoškolských študentov ma prinútili zaviesť nový model vedenia. Pomohlo mi to vybudovať a ohnúť moje svaly vodcovstva.

Na škole neustále preskúmavajú váš výkon. Pri tomto procese kontroly si uvedomíte, že vždy existuje niečo, čo môžete vylepšiť. Najprv bolo veľmi ťažké vyrovnať sa s „podvodným syndrómom“ – že som dosiahla niečo, čo som si nezaslúžila. Ale potom som si uvedomila, že je tam veľa ľudí, ktorí sú omnoho menej kvalifikovaných ako ja. Je veľa vedomostí a skúseností, ktoré môžem ponúknuť. Jediná vec, ktorá ma brzdila, boli moje vlastné presvedčenia o sebe samej.
zamyslena
pixabay.com

Teraz, ako majiteľka súkromnej praxe, si vážim schopnosť pomáhať iným psychológom pri zavádzaní ich postupov a pri vedení ich profesionálneho rozvoja. Vedenie vnímam ako spôsob, ako dať príležitosť ostatným ženám, ktoré so mnou pracujú, a zabezpečiť, aby sme našim klientom ponúkali čo najlepšiu starostlivosť. Pre mňa je to skôr o sile prostredníctvom podpory ako o ovplyvňovaní.

Akú radu by ste dali ženám v ranej kariére o tom, že sú lídrom v ich komunite prostredníctvom vlastníctva podniku?

Prechod na súkromnú prax si vyžaduje ochotu opustiť bezpečnosť. Existuje hlboko zakorenené presvedčenie, že to, čo by ženy mali chcieť, je bezpečnosť a stabilita, pokiaľ ide o plat, zdravotnú starostlivosť, či materskú starostlivosť. A určite je to proti slobode a potenciálnemu rastu, ktorý získate pri vlastníctve firmy.

Skúste popremýšľať o tomto citáte: „Existujú dva typy väzňov: tí, ktorí zapália zápalky, aby sa udržali v teple vo väzení, a tí, ktorí zápalky použijú, aby ho podpálili.“ Hovorí o ochote tolerovať nepohodlie a neistotu v službách rastu a slobody. Muži majú vo všeobecnosti väčšiu slobodu – je menej pravdepodobné, že sa budú starať o dieťa na materskej dovolenke, zároveň sú lepšie platení, ľahšie si zaobstarajú prácu a budú povýšení v typických zamestnaniach.

Cítila som sa, akoby som musela len skočiť, preskočiť stereotyp toho, čo by som „mala“ chcieť, a skočiť do neznáma. A som taka rada, že som to urobila, pretože to bola nová príležitosť na vybudovanie firmy – pre seba.

Aké zručnosti, skúsenosti a vedomosti si myslíte, že musíte byť úspešní v akejkoľvek vedúcej úlohe ženy a akú radu by ste dali budúcim mladým ženám?

Niekedy si možno neuvedomujete, ako sa malé veci v kancelárii môžu zmeniť na veľké veci. Napríklad v mojom prvom zamestnaní som nemala dlhý čas názov práce. A to ma neznepokojovalo – bola som šťastná, že mám prácu a nechcela som sa na to pýtať, aby som nebola vnímaná ako drzá. Ženy majú tendenciu sa obávať tohto vnímania.

Ak však nemáte názov pracovného miesta, situácia sa bude ešte zhoršovať, keď sa objavili nové príležitosti, ktoré si vyžadovali špecifický pracovný titul. Existujú aj jemné spôsoby umlčania žien – nie vždy sa napríklad na meetingoch pýtaju na názory.

rokovanie, meeting
Foto: pixabay.com

Moja rada je dôverovať. Nečakajte, kým vám niekto iný povie, čo si zaslúžite. Postarajte sa o to sami. Vedzte, že ste dosť silná a môžete to urobiť. Keď som začala svoju prvú prax, označovala som ju na základe toho, čo som si myslela, že chcú ostatní ľudia počuť. Bojoval som proti svojmu „podvodnému syndrómu“.

Zistila som však, že ak sa predávate na trhu, je omnoho dôležitejšie, aby ste si dali skutočné a pravdivé hodnotenie toho, čo prinesiete. Čo vás robí jedinečnými a ako môžete slúžiť svojej komunite, vás zavedie oveľa ďalej. Ak ste spojení s týmito osobnými hodnotami, ľudia vás sledujú kvôli vám samým, takže nikoho nepresviedčate ani nenútite, aby vás nasledovali. Je to iný štýl vedenia.

Aké vlastnosti musíte mať ako podnikateľ?

Súhlasím s názorom, že ak nie ste v pozícii, ktorá vám umožňuje žiť v súlade s vašimi hodnotami, budete nešťastní. Skúsenosti, ktoré sú v zhode s hodnotami, budú s menšou pravdepodobnosťou vytvárať negatívne emócie a môžu vytvárať šťastie (aj keď nie sú zaručené), a s väčšou pravdepodobnosťou vyústia do trvalého a zmysluplného šťastia.

Myslím si, že podstatou je to, čo je osobná hodnota jednotlivca a ako ho definuje. Pre jednu osobu môže byť sloboda to, keď ovláda svoju kanceláriu alebo rozvrh, ale u inej môže závislosť od platu slúžiť ako prostriedok, ktorý jej umožní vyčleniť čas a peniaze na životné ciele, ako sú cesty, a to im pripadá ako sloboda. Ide o analýzu nákladov a prínosov, ktorá má rôzne váhy, v závislosti od toho, kto ste.

Pre niektoré ženy sú dôležitými faktormi predvídateľnosť a bezpečnosť, ale pre iných sú to pokrok, úcta, rovnosť alebo kontrola, čo môžu cítiť aj v ktorejkoľvek organizácii. Myslím si, že sa to líši na základe pohlavia. Pre niektoré ženy môže byť podnikanie spôsob, ako byť ich vlastným generálnym riaditeľom, keď by to nikde inde nebolo možné. Ženy za prácu v oblasti riadenia tvrdo bojujú, hoci to môže byť niečo, čo niektorí muži považujú za samozrejmé. Existuje veľa žien, ktoré chcú mať výhody vyplývajúce zo zamestnania, ale ktorých životná vášeň leží inde (napríklad cestovanie). Ak je to tak, určite by sa dobre hodili na prácu, ktorá by m to umožnila, ale to neznamená, že by to nemohli uskutočniť aj ako podnikateľky.

Všetko príde k vášni a hodnotám.

Zdroj: psychologytoday.com

 

Predošlý Aké záhradné stavby majú Slováci najradšej?
Pokračovať Objavte kúzlo netradičného ružového zafíru
Sme akčné ženy a prinášame ti príbehy a články spoločne s ďalšími akčnými ženami, ktoré robia, čo milujú a rady o tom aj píšu. Podporujeme sa navzájom v našich snoch. V tom, čo nás napĺňa a robí nám radosť. Pridaj sa k nám: https://akcnezeny.sk/registracia/ Spoločne vytvárame magazín, stretávame sa online a rovnako offline na vzdelávacich a motivačných podujatiach, ktoré organizujeme. IG: #zenyktorerobiacomiluju #akcnezeny #akcnemamy #vzdelavanie #biznis #kariera

žiadne príspevky na zobrazenie