Ruskí a ukrajinskí influenceri vyjadrili svoj názor na vojnu

0
Ruskí a ukrajinskí influenceri vyjadrili svoj názor na vojnu
Influenceri sociálnych sietí sú často ohováraní za svoju hlúposť, ale keď sa ruská armáda presúva cez Ukrajinu, niektorí z najväčších ruských digitálnych ínfluencerov sa stali majákmi odporu.
Mnohí hovoria o svojom znepokojení nad rýchlosťou a brutalitou, s akou ruský prezident vedie svoju krajinu do vojny. Ukrajinskí influenceri medzitým tiež čelia rizikám útoku zo strany postupujúcej armády, a dokumentujú hrôzu vojny v Európe.

Niektoré z najväčších ruských mien v digitálnej sfére sa vyslovili proti vojne

Dcéra Dmitrija Peskova, tlačového tajomníka Vladimíra Putina, zverejnila vo svojom príbehu na Instagrame správu s textom „Nie vojne“ a potom ju rýchlo vymazala.
Max Galkin, manžel Ally Pugačevovej a jedna z najväčších ruských hviezd, zverejnil na Instagrame čierny štvorec a správu „Нет войне!“ („Nie vojne!“) svojim 9,4 miliónom sledovateľov. Módna návrhárka Svetlana Taccori si našla čas na milánskom týždni módy, aby zverejnila fotku s ukrajinskou vlajkou a rovnakým odkazom.
Influencerka Lova Olala namaľovala ruskú a ukrajinskú vlajku na každé líce a nápis „Nemám čo povedať“. Nezávislý ruský novinár Iľja Varlamov pravidelne uverejňuje fotografie a videá poukazujúce na ruskú brutalitu a vyzýva na zastavenie násilia na Ukrajine.
Niki Proshin, 27-ročný ruský TikToker so 750 000 sledovateľmi, začal uverejňovať príspevky o invázii na Ukrajinu hneď, ako ruské jednotky prekročili hranicu. Na TikTok zverejnil video, v ktorom sa zaoberal otázkami, ktoré dostal od svojich sledovateľov a pýtali sa ho na Ukrajinu. Hovoril o vojne a o tom, ako sa hnevá, že Vladimir Putin v noci spustil útok.
„Verejné ukazovanie môjho názoru pomáha cudzincom lepšie porozumieť ruským ľuďom a pomáha udržiavať most medzi normálnymi ľuďmi mimo Ruska a normálnymi ľuďmi v Rusku,“ hovorí Prošin. Nasledovalo ďalšie video natočené naživo na pouličných protestoch v jeho rodnom meste Petrohrade.

Čierne štvorce na Instagrame

Mnohí z jeho priateľov prehovorili a rozhodli sa uverejniť obrázky čiernych štvorcov na Instagrame alebo videá vyjadrujúce sa proti invázii. „Súčasná situácia sa nás dotkla oveľa viac ako udalosti minulého roka,“ povedal.
Xenia Tchoumitcheva, narodená v ruskom horskom meste Magnitogorsk, si ako pozadie svojho vyhlásenia o invázii zvolila čiernobiely obrázok espressa. „V mojich žilách koluje ruská aj ukrajinská krv,“ napísala. „Nemám žiadne politické znalosti ani názory, ale môžem povedať len toľko, že som vždy proti vojne a za ľudí,“ napísala svojim 2 miliónom sledovateľov.
Zdroj: https://www.instagram.com/xenia/?hl=en

Influenceri riskujú

Riziko pre ruských influencerov, celebrít a novinárov pri vystupovaní proti ruskému diktátorovi je zrejmé – tí, ktorí nerešpektujú vládnu líniu, môžu byť zatknutí alebo ešte horšie. Dobre to vedia tí, ktorých zatýkajú za protesty v uliciach Ruska. Ale vzhľadom na ich dosah, dobre načasované vyhlásenie pre miliónov ľudí na Instagrame alebo TikToku môže spôsobiť značné poškodenie reputácie Putina a jeho tvrdeniam o jednote.
Roman Kolodko, prevádzkový riaditeľ východoeurópskej marketingovej agentúry pre influencerov Mediacube, ktorá zastupuje množstvo ruských a ukrajinských tvorcov, prehovoril, keď utekal z Ukrajiny do Poľska. „Mnoho veľkých influencerov žije v ukrajinských mestách, ktoré boli a sú práve teraz napadnuté, a musia šíriť svoj názor,“ dodal – a tí, ktorí nie sú, tam majú rodinu.

Keď influencerky menia svoj feed

Ukrajinskí influenceri, ktorí zostávajú v krajine, prispôsobili svoj obsah zmeneným okolnostiam ich nového života v tieni invázie. Až do včerajšieho dňa vyzeral instagramový feed Anny Prytuly ako ktorýkoľvek iný feed influencera: fotografie dokonalých tort, kytíc kvetov a množstvo kabeliek značky Louis Vuitton.

Anna Prytula
Jej životný štýl sledovalo milión followerov, z ktorých 71 % sú Ukrajinci a 16 % Rusi. Potom ruské topánky pošliapali Ukrajinu a zamierili blízko k rodnému mestu Anny Prytuly, Ľvovu. Príspevky Anny Prytuly sa zrazu zmenili. Preč boli neuveriteľné glamour fotografie pred luxusnými hotelmi; namiesto nich ostrý červený štvorec s bielym textom: „o 5:00 Rusko útočí na územie Ukrajiny“.
Jej príbehy na Instagrame sa čoskoro zmenili zo záberov jej očarujúceho života na zábery rakiet, ktoré padajú nad jej domovinou, prosby NATO, aby zasiahlo, a rady, ako nájsť pomoc a kde sa ukryť. Ako realita zasahuje do spôsobu myslenia Západu o postoji Ruska, tak aj nereálny svet sociálnych médií bol zasiahnutý realitou.
Ukrajinská cestovateľská blogerka Elena Mandziuk vo svojich stories na Instagrame ukázala miliónom sledovateľov, ako sa vyrábajú molotovove koktaily.
TikTok feed Eleny Mandziuk
Mary Furtas, ukrajinská podnikateľka s takmer 55 000 sledovateľmi, zmenila svoj profil tak, že od 19. februára otvorene začala uverejňovať politické prosby. V deň, keď Rusko napadlo Ukrajinu, podobne ako Prytula, zverejnila červený štvorec. Text bol však iný: „Každý Rus je za to zodpovedný,“ napísala.
Používateľom TikToku neuniklo, že informačný kanál aplikácie For You bol plný videí o udalostiach na Ukrajine. Väčšina ľudí, ktorí to študujú, verí, že algoritmus TikTok odmeňuje ľudí, ktorí hovoria o aktuálnych udalostiach.

Reálne zábery vojny

Niektoré z nich sú názorné a informatívne videá – ukrajinsko-britská TikTokerka Marta Vasyuta sa podelila so svetom o deštruktívne následky ruských útokov z celej krajiny, pričom vystupovala ako žena, ktorá je hnaná spravodlivým hnevom.
Aplikácia TikTok zápasila so zavádzajúcimi alebo priamo falošnými priamymi prenosmi a videami, ktoré sú navrhnuté tak, aby ľudí zmiatli alebo zarobili na záujme o Ukrajinu. Ale tí, ktorí sú autentickí, budú pokračovať v uverejňovaní obsahu – a to z dobrého dôvodu. Proshin, ruský TikToker, ktorý cítil, že musí prehovoriť, hovorí, že jeho príspevky nie sú politické, ale spájajú sa na ľudskej úrovni so zvyškom sveta.
„Dúfam, že ľuďom pomôžeme pochopiť, že ‚ruský ľud‘ sa nerovná ruskej vláde,“ hovorí. „Niektorí Rusi podporujú politické rozhodnutia našej vlády, ale z môjho osobného pohľadu sú menšinou. V tejto situácii sa ‚Rusko‘ rovná ‚ľuďom, ktorí môžu robiť rozhodnutia‘. Väčšina mojich priateľov nemá žiadnu právomoc rozhodovať.“ 
Zdroj: theguardian.com

žiadne príspevky na zobrazenie