S knihou (Ne)bezpečný internet odhalíte podvodníkov

0
S knihou (Ne)bezpečný internet odhalíte podvodníkov

Vo vydavateľstve Lindeni práve vychádza dôležitá publikácia (Ne)bezpečný internet. Jej autor, šéfredaktor portálu Hoax.sk Tomáš Šalmon pripravil sprievodcu svetom reálnych hrozieb, ktoré striehnu na slovenských používateľov internetu.

Pomôže vám odhaliť podvodníkov, pedofilov, šmejdov a hackerov a lepšie pochopiť nástrahy, ktoré na vás číhajú.

Sociálne siete zaplavujú falošné správy

Deň čo deň máme internet plný falošných súťaží, podvodov a útokov, ktorých cieľom
je získať osobné údaje, prihlásenia, heslá, údaje o platobných kartách alebo fotografie. Sociálne siete zaplavujú falošné správy alebo varovania pred údajnou zamlčovanou pravdou, za podvrhnutými profilmi sa skrývajú sexuálni predátori, vydierači a iní agresori.

„Vydanie takejto knihy v súčasnosti možno považovať za potrebu. Bolo toho naozaj príliš veľa, s čím som mohol prísť za posledné roky do styku,“ hovorí autor, ktorý má pri svojej práci pre spomínaný portál množstvo skúseností.

Obete si nenájdu cestu k pravde

„Na mnohé problémy sa nijakým spôsobom neupozorňuje, alebo k nim práve obete nikdy nenájdu cestu. Narastá počet ľudí, ktorí chcú byť pripojení, alebo sú nútení byť online. Z mnohých strán na ľudí bez akýchkoľvek skúseností číha rôzne nebezpečenstvo. Sociálne
siete sú spolu s emailom medzi prvými miestami a možnosťami, ktoré chcú mať ľudia v mobile, ak im operátor ponúkne výhodný dátový balíček.

Nikto sa však nezaoberá tým, či spolu s prvými krokmi na internete naozaj vieme internet a zariadenia používať. Takmer určite takýto ľudia nevedia rozlišovať medzi realitou a maskovanou hrozbou. Tisíce ľudí oklamaných v rôznych súťažiach na Facebooku, stovky obetí podvodných zázračných prípravkov a desiatky zneužitých a vydieraných ľudí sú každodennou realitou a každá jedna obeť si ešte nedávno hovorila, že jej sa to stať
nemôže.“

Praktické riešenia

Kniha prináša praktické postupy a riešenia jednotlivých prípadov zneužití aj útokov. Jej hlavnými témami sú internetové stránky a diskusie, sociálne siete a zoznamky, kyberšikana, email a spam, hoax a fake news a osobná bezpečnosť. Obsahuje množstvo príbehov obetí, podvodníkov, zvrátených agresorov, ale aj popisy nedostatkov, ktoré zanechávajú rany na peňaženke aj na duši.

Podľa Tomáša Šalmona by mala byť zrozumiteľná mladému čitateľovi, rodičom, ale aj seniorom so záujmom o internet a počítače. Témou a spomínanými hrozbami je však určená naozaj všetkým generáciám.

„Dezinformáciami, sexuálnym vydieraním, kyberšikanou, alebo účinkami podvodných prípravkov, reklám a vírusom je vystavená každá generácia bez rozdielu.

Aj pre firmy

Niektoré kapitoly sú určené zároveň aj podnikateľom a firmám, vieme, že vážne hrozby prichádzajú do firemných schránok cielene. Zneužijú pravidelnosť faktúr, nepozornosť
účtovníka, nejasnú komunikáciu medzi oddeleniami, alebo nejasnosť uzatvorených zmlúv,“ hovorí autor.

(Ne)bezpečný internet je ideálnym štartom pre pochopenie odvrátenej stránky internetu a pre poučenie pred nebezpečenstvami, ktoré sa stávajú vyhľadávané až v momente, keď sa obeť snaží dostať z pasce von. Každá z kapitol má za úlohu pobaviť, poučiť, ale najmä pomôcť. Čitateľ sa dozvie ako vec, portál či prostredie funguje, ako ho vnímame, no zároveň ako funguje v pozadí.

Vzdelávať a zachrániť peniaze

„Všade tam, kde sa môžu objaviť riziká a mal som možnosť sa s problematikou stretnúť,
uvádzam prípady, rôzne príbehy, ale aj možnosti, akými sa brániť. V samotnom základe je cieľom knihy vzdelávať a zachrániť viac ako len peniaze na účte,“ opisuje knihu Tomáš Šalmon.

„Pri mnohých obetiach som pochopil, že ľuďom chýbajú hoci len základné znalosti o tom, ako vyzerá podvodník, falošná súťaž, hoax, alebo kde hľadať pomoc. Zostáva veriť,
že čitatelia budú mať záujem o pochopenie internetových hrozieb nie len vtedy, keď budú obeťou a budú potrebovať pomoc.“

Zacielené na pedofilov

Aj keď sa autor a odborník na internetové podvody venuje tejto tematike už dlhý čas,
ani preňho nebolo ľahké knihu písať. Ponára sa totiž aj do oblastí, ktoré sú extrémne
ťažké na psychiku. „Myslím, že to najhoršie bolo oživenie si postupov a trikov pedofilov. Nezainteresovaný človek ani len netuší o ako vážnu tému ide.

Samotný páchateľ si dokonca nikdy nepripustí, akých vážnych vecí sa dopúšťa a ako veľmi zasahuje do života dieťaťa, a rodiča. Niekedy mám pocit, že túto vážnosť si neuvedomujú aj niektoré úrady, či komunikačné systémy. Ak majú rodičia pocit, že sociálne siete by nikdy nedopustili výskyt takýchto ľudí, žiaľ mýlia sa.

Prečítajte si aj: Odhalenie podvodníka na internete – tento muž môže osloviť aj vás!

Téma je ťažká na psychiku, ale zmienka o nej bola v knihe nevyhnutná. Časť venovaná tejto hrozbe bola napísaná už v rokoch 2016 až 2017 a ešte pár rokov bude aktuálna. Som
však nesmierne rád že už takmer rok sa mi téma celkom vyhýba. Neobjavila sa žiadna obeť žiadajúca o pomoc, ani zúfalý rodič. Narástla osveta, ale neverím, že klesol počet obetí.“

žiadne príspevky na zobrazenie