Sebarealizovať sa dá aj písaním

0
Sebarealizovať sa dá aj písaním
Písanie ako sebarealizácia a zárobok, foto: Mibell

Akčné ženy sa opäť stretli v Bratislave, aby si vypočuli motivačné príbehy štyroch žien, ktoré živí písanie. Vlastný blog, cestovateľská novinárčina, PR či písanie kníh a podpora nových autorov, aj toto boli témy, ktoré si vypočuli desiatky žien na stretnutí s názvom Písanie ako sebarealizácia aj zárobok.

Už druhé motivačné podujatie o písaní sa konalo v polovici apríla už tradične v priestoroch Coworking Cvernovka. Tento event bol určený pre všetky ženy, ktoré by chceli písať alebo už píšu a chceli by sa posunúť ďalej.

Ako prvá vystúpila Barbora Daxner a porozprávala nam o svojich začiatkoch a prvotine. Začala ako publicistka v mesačníku EMMA, pôsobila ako redaktorka Nového Času pre ženy, a medzi jej hlavné činnosti patrilo aj prekladateľstvo (preložila 15 románov vrátane kultovej knihy Ženy, ktoré behali s vlkmi a bestselleru Odsúdení prežiť). Neskôr sa pustila do písania vlastného románu Stratené nálezy. Keďže rada cestuje, počas materskej si založila blog pre všetkých rodičov Little Nomad Life. Zdôverila sa aj s tým, kde hľadá inšpiráciu a odporučila nám knihy, ktoré sa oplatí prečítať.

spisovatelka, prekladatelka, Daxner
Foto: Mibell – Barbora Daxner

S náročnou témou Ženy, ktoré zostali, sa podelila Magdaléna Vaculčiaková. Magdaléna je novinárka, ktorá spojila svoje dve vášne – písanie a cestovanie. Zamerala sa na tému, ktorá vôbec nie je mainstreamová – na ženy, ktoré ostali vo svojich domovoch, kým ich muži odišli za vidinou lepšej práce do zahraničia. Cestuje po svete so svojím snúbencom Noelom Rojom a spoločne zbierajú príbehy každodenných životov žien, ktoré ovplyvňuje migrácia členov ich rodín. Venujú sa tzv. pomalému cestovaniu, so ženami aj skutočne vývajú dlhšie obdobie, aby si získali ich dôveru a spoznali ich reálny každodenný život. Poradila nám, že pri svojej novinárskej činnosti máme hľadať odpovede na otázky, ktoré zaujímajú nás, a nie iba na tie, o ktorých si myslíme, že by zaujímali ostatných.

Rozhovor s Magdalénou a niekoľko jej zaujímavých fotografií si môžete pozrieť aj tu.

women who stay, cestovanie, novinarka, vystava, fotografie
Foto: Mibell – Magdaléna Vaculčiaková

O fungovaní PR agentúry nám porozprávala Betty Molnárová, ktorú vyspovedala Martina Beňová. Betty začala najprv štúdiom stylingu, a keďže zároveň vždy inklinovala k písaniu, zaujala ju práca v médiách. Preto veľmi prirodzene prešla od písania k práci PR, kde sa všetky jej vášne, od módy, cez písanie až po komunikáciu a strategické plánovanie, spojili. Nakoniec zakotvila vo svojej PR agentúre, ktorá má viacerých zaujímavých klientov, a venuje sa aj písaniu pre vlastný online magazín Elisette. Porozprávala nám aj o tom, že práca PR môže byť niekedy náročná, pretože musí byť častokrát v strehu, a to aj cez víkendy, keď jej zavolá dôležitý klient. Na to, aby človek v takejto práci vydržal, musí byť veľmi dobre motivovaný.

elisette, agentura, PR, styling, ZOOT
Foto: Mibell – Betty Molnárová

Poslednou spíkerkou bola Soňa Borušovičová, ktorá nám rozpovedala príbeh svojej kariéry, ktorá začala knihou pre deti Gregor – Rozprávka o veľkom putovaní, a ako sa neskôr stala redaktorkou v legendárnom internetovom magazíne Inzine.sk. Pre vydavateľstvo Slovart redigovala knihy, pod ochranné krídla si vzala napr. aj Maxima E. Matkina. Známa je aj scenáristickou tvorbou pre Ordináciu v ružovej záhrade, kde nešetrila svojím typickým humorom a nadhľadom. Spomenula aj to, že organizuje workshopy Ako napísať knihu a vedie podpornú skupinu pre autorov. 

spisovatelka, scenaristka, Borusovicova
Foto: Mibell – Soňa Borušovičová

Ako skvelo nám bolo na tomto evente, ktorý zvečnila úžasná fotografka Mibell, sa môžete pozrieť tu. Podobný event s abude konať aj v Košiciach, kde si dámy taktiež budú môcť vypočuť aj Soňu Borušovičovú.

A čo vy, radi píšete? Chceli by ste sa mu v budúcnosti venovať? Ak je vám táto forma sebavyjadrenia blízka, môžete sa pridať k nám, akčným ženám – neváhajte a kontaktujte nás na facebooku:)

 

žiadne príspevky na zobrazenie