Týmito šiestimi slovami si ničíte svoj vzťah, hovoria odborníci

0
Týmito šiestimi slovami si ničíte svoj vzťah, hovoria odborníci
pixabay.com

Aj jediným slovom, ktoré poviete, môžete zničiť váš vzťah, hovoria odborníci. Môže byť bežné hovoriť ho v každodennom živote, ale vyhnite sa tomu, aby ste povedali toto slovo partnerovi, aby zostal váš vzťah pekný.

Viete, že komunikácia je kľúčom k zdravému vzťahu a tiež viete, že existuje niekoľko slov, ktoré by nikdy nemali opustiť vaše pery, napríklad „rozvod“ alebo ktorékoľvek z hrubých nadávok, ktoré môžete povedať v hneve.

Existuje však jedno slovo, ktoré si možno ani neuvedomíte, že škodí, ale je ho lepšie nevypovedať. Aj keď sa toto bežné slovo samo o sebe nepovažuje za kruté, skrýva sa za ním nevyslovený význam, ktorý by mohol pomaly nabúrať na stabilitu vášho vzťahu. Podľa odborníkov na vzťahy sa treba vyhnúť tomu, aby ste povedali partnerovi slovné spojenie „mal by“.

Pokiaľ ide o vzťahy, slovo „by“ súvisí s nesprávnymi úsudkami aj očakávaniami. „Očakávania často vychádzajú z nereálnych presvedčení o tom, ako by sa druhá osoba mala správať,“ vysvetľuje Natalie Finegood Goldberg, LMFT, z organizácie Creating Change LA.

 

Podľa klinickej psychologičky Carly Manly, PhD, autorky knihy Radosť zo strachu, slovo „malo by“ tiež spôsobí, že váš partner bude mať pocit, že si ho málo vážite. „Vzťahy majú tendenciu prekvitať, keď partneri komunikujú kooperatívnym a slušným spôsobom. Použitie slova „mal by si“ môže viesť partnera k odstaveniu,“ hovorí.

pexels.com

Darcie Brown tvrdí, že používanie slova „by“ u vášho partnera môže tiež spôsobiť, že bude mať pocit, že sa ho snažíte premôcť. A keď má niekto pocit, že jeho polovička je príliš dominantná, môže sa báť byť vo vzťahu sám sebou. „Slovné spojeniemalo byvnucuje svoje hodnoty tomu druhému,“ hovorí Brown.

„Keď hovoríte:„ Mal by si to urobiť práve teraz“, narúšate partnerovo zmýšľanie o sebe a schopnosti určiť spôsob konania, ktorý je pre neho vhodný.“ „Mal by“ však nie je jediné slovo, ktoré môže partnerovi ublížiť. Ak sa chcete vyhnúť aj ostatným slovám, ktoré by mohli zničiť váš vzťah, bez toho, aby ste o tom vedeli, čítajte ďalej.

1. „Vždy“

Odborník na vzťahy Jaime Bronstein, LCSW, poukazuje na to, že „vždy“ je absolútne – a keď ním popisujete správanie vášho partnera, môže to z dlhodobého hľadiska narušiť váš vzťah. „Napríklad sa rozčuľujete, že váš partner vždy nechá oblečenie na podlahe. Máte právo na to, aby ste sa rozčúlili,“ hovorí Bronstein.

„Ale realita je taká, že s najväčšou pravdepodobnosťou nenecháva svoje oblečenie na zemi každý deň. Nechajte svojmu partnerovi nejaký priestor, aby to raz za čas pokazil a dajte mu najavo, že to pre vás nič neznamená.“

Prečítajte si: Ako riešiť konflikty vo vzťahu? 13 efektívnych tipov

2. „Nikdy“

Podobne ako slovo „vždy“, aj slovo „nikdy“ je extrém, ktorému by ste sa mali vyhnúť. Keď svojmu partnerovi poviete, že „nikdy“ niečo neurobí, môže to „znížiť pozitívne stránky jeho správania,“ hovorí Brown.

„Pretože absolútne informácie nie sú presné, majú tendenciu spúšťať obranné odpovede, čo je pri riešení konfliktov kontraproduktívne,“ upozorňuje.

 

pixabay.com

3. „Ale“

Keď sa s vami váš partner podelí o svoje pocity, odpoveď „áno, ale...“ je úplne neúčinná, hovorí Lynell Ross, certifikovaná koučka pre vzťahy a zdroje. Ross hovorí, že keď použijete „ale“, „popierate tým to, čo váš partner práve povedal“. Dávate mu pocit, akoby ste sa im v skutočnosti nesnažili porozumieť, alebo, čo je ešte horšie, vôbec ich počúvať.

4. „Ty“

Napriek tomu, že aj v slovách „Milujem ťa“ sa nachádza zámeno TY, môže toto dvojpísmenové slovo stále spôsobiť konflikt. Je to slovo, ktorému sa treba vyhnúť. „Ak budete hovoriť veci ako: ‚Ty ma tak strašne vytáčaš‘ alebo ‚Ty zase prokrastinuješ‘, váš partner to bude vnímať tak, že mu niečo vyčítate,“ vysvetľuje Ross. „Takto formulovaná veta tiež spôsobí, že sa partner bude cítiť napadnutý alebo odsúdený.“

5. „Potreba“

Aj keď je vyjadrenie vašich potrieb vo vzťahu dôležité, toto slovo môže byť stále nepríjemné, pretože podľa Michelle Pargman má tendenciu viazať sa aj na potreby, ktoré nie sú skutočne nevyhnutnosťou. „Slovo „potreba“ nás môže dostať aj do neúmyselného sporu s osobou, na ktorej nám záleží najviac. Je to tak preto, lebo keď použijeme slovo „potreba“, považujeme všetko, čo príde za tým, za rovnako dôležité ako kyslík, aj keď to tak nie je,“ hovorí Pargman.

Zdroj: bestlifeonline.com, pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie