Skutočný príbeh: Oliver ma učil žiť na inej planéte, kde sa povinnosť sa iba nenápadne krčila v kúte

0
Skutočný príbeh: Oliver ma učil žiť na inej planéte, kde sa povinnosť sa iba nenápadne krčila v kúte
unsplash.com

Volám sa Jana. Som staršia zodpovedná sestra. Starať sa o Majku je môj celoživotný údel. Prišla na svet dva roky po mne a rodičia automaticky predpokladali, že práve ja budem to nadšené a starostlivé dievčatko, čo s láskou pobehuje okolo nového bábätka.

Mali pravdu. Na ihrisku každý, kto rozkopal Majke bábovku, dostal lopatkou po hlave. Bez výnimky. V škôlke nás učiteľky automaticky radili všade do páru. My dve sme ďalšie kamarátky aj tak ignorovali. Roky utekali a každá z nás spokojne hrala svoju úlohu.

Mne podvedome lichotila rola nezištného ochrancu, jej naopak neprekážala romantická postava večne stratenej a znovu zachránenej víly. A tak, zatiaľ čo ja som usilovne pracovala na vlastnej kariére, ona plávala životom nadmieru bezstarostne. Menila školy, prácu, bývanie podľa momentálnej nálady. Presne ako každý, kto cíti pod sebou záchrannú sieť, ktorá ho spoľahlivo istí. Veď staršia sestra vždy pomôže. Požičať peniaze, zohnať robotu, vybaviť súrne záležitosti, ktoré veselo ignorovala.

Jasná predstava o mužovi

Na trochu smutnej oslave tridsiatky mi došlo, že prišiel čas riešiť aj vlastné súkromie. Na rozdiel od sestry, ktorá striedala chlapov podľa počasia, bola moja predstava jasná a racionálna. Chcem muža spoľahlivého, zodpovedného, finančne zabezpečeného. Jednoducho spoločníka do nepohody, ktorá skôr či neskôr vždy príde. V mojom okolí bolo pár vhodných adeptov a všetko vyzeralo veľmi nádejne.

Ale osud mi pripravil nečakanú pascu. Stretla som Olivera. Sexy frajera s krásnym úsmevom, ktorý dostal každú babu do kolien. Jasné, že bol nespoľahlivý, nezodpovedný a finančne nezabezpečený. Jednoducho spoločník
do pohody. Krásnej a sladkej.

Majka bola z neho nadšená. Vraj nech sa neopovážim dať prednosť nejakému úspešnému suchárovi. Nutne potrebujem muža, ktorý má rozlet a šmrnc. Musím jej veriť. Veď kto ma pozná lepšie, ako vlastná sestra?!
Jej radosť bola prudko nákazlivá. Podvedomá úzkosť z jeho rozšafnej povahy rýchlo zmizla. Rovnako ako strach, že práve ja nie som dosť dobrá pre chlapa, ktorého všetky chcú.

Vstupenka do raja

Veľkolepá svadba znamenala pre mňa vstupenku do raja. Nikdy som nebola a ani nebudem taká šťastná prešťastná ako tie prvé mesiace nášho manželstva. Oliver ma učil žiť na inej planéte, kde rozmarná láska a milovanie malo vždy a všade prednosť. Práca a povinnosť sa iba nenápadne krčili v kúte v snahe príliš nezavadzať.

Jeho vzťah s Majkou nemal chybu. Stačilo, že ho patrične obdivovala a neustále ospevovala náš spoločný skvelý život. Jej lichotenie vedel náležite oceniť. Hneď bola najlepšia švagriná pod slnkom, pre ktorú rád čokoľvek zohnal a vybavil.

 

svadba
foto: pixabay.com

Šikovná manželka

Ale prešiel necelý rok a bežný život mi nemilosrdne zabúchal na dvere. Ak som nechcela prísť o ťažko získanú pracovnú pozíciu bolo treba ubrať z lásky a pridať plyn v robote. Oliver nemal námietky. Dôvod bol prostý. Peniaze. On síce stále fungoval, vďaka svojej charizme, ako úspešný obchodník, no vždy mal tendenciu míňať viac ako zarobil. Šikovná manželka mu prišla vhod na vyrovnanie platobnej bilancie. Samozrejme tento prostý fakt prezentoval obalený do pekných rečí. Vraj mu veľmi záleží na mojej sebarealizácii.

Veci fungovali na prvý pohľad bez väčších problémov. Vplávali sme spokojne do pomalých manželských vôd. Ale ako to už v románoch a živote býva, za rohom vždy čaká zákerná chvíľa, čo obráti váš svet naruby. Taká menšia Pandorina skrinka v praxi. Tá moja vyzerala na pohľad celkom nevinne. Kamarátka skončila v nemocnici na rizikovom tehotenstve. Aby jej z toho náhodou nepreplo, začali sme ju, my ženské spriaznené duše, na striedačku navštevovať.

Prekvapenie na gynekológii

Keď prišiel rad na mňa, trochu popletená, som zablúdila na gynekologickom oddelení do nesprávnej izby. V nej namiesto Evy ležala na posteli moja milovaná sestrička Majka. Bledá, s vyhasnutými očami, v divnom polospánku.
V momente ma ovládol dokonalý zmätok. Vôbec som netušila čo sa jej mohlo stať. No sestra na chodbe len ľahostajne mávla rukou. Vraj bežná slabosť po potrate. Stačí infúzia a zajtra môže ísť domov.

Okamžite ma zaliali výčitky horšie, než storočná povodeň. Veď v poslednej dobe som ju zanedbávala. Môj muž zariadil všetko, čo potrebovala. Občas ma práve on zabával vtipnými historkami o jej frajeroch. A tu je výsledok. Nabúchal ju nejaký blázon, o ktorom nič neviem.

 

Pohľad studených očí

Stále spala, a tak ma von vyhnal až koniec návštevných hodín. Cestou z nemocnice som hneď utekala za Oliverom. Veď treba zabezpečiť známeho doktora, ak bude nejaký problém. Sedel spokojne uvelebený vo svojej kancelárii a môj zúfalý monológ vôbec nekomentoval. No stačil jediný pohľad jeho studených očí a mne bolo všetko jasné. Ten blázon, o ktorom nič neviem a ktorý pomohol Majke urobiť tú najväčšiu hlúposť v živote, je on. Môj skvelý a úžasný manžel.

Rozsypaná na prach, v úpornej snahe neprijať krutú pravdu, ktorá sa na mňa nemilosrdne vyškierala z jeho tváre som bola ochotná uveriť akémukoľvek výmyslu. No žiadna výhovorka mu nestála za námahu. Iba mykol plecom, že
veď Majka ho zviedla a ja hlúpa som jej to dovolila. A vraj nechápe, čo sa sťažujem, veď dal všetko do poriadku.
Po fľaše whisky a nekonečných urevaných nociach som dala všetko do poriadku aj ja. Vyhodila ho z bytu a tú našu krásnu spoločnú planétu nadobro vymazala z vlastného vesmíru.

Majka je úplne zničená a tak ju dookola obieham. Ja, starostlivá sestra.

Prečítajte si aj ďalší skutočný príbeh

Pripravila Katarína Gregorová

Pozrite si aj jej blog.

Foto: pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie