Skvelé francúzske zemiaky, ktoré urobíte z takmer čohokoľvek, čo máte doma

0
Skvelé francúzske zemiaky, ktoré urobíte z takmer čohokoľvek, čo máte doma

Po tomto jedle siaham najmä vtedy, keď už neviem, čo variť, lebo viem, že sa dá pripraviť z dopstupných surovín a chutí aj manželovi aj deťom. Skúsila som spísať recept na francúzske zemiaky tak, ako ho máme radi my.

Francúzske zemiaky, v origináli Gratin dauphinois je francúzske jedlo z nakrájaných zemiakov pečených na mlieku alebo smotane pomocou gratinovanej techniky z regiónu Dauphiné v juhovýchodnom Francúzsku. Existuje veľa variantov názvu pokrmu, vrátane pommes de terre dauphinoise, zemiakov à la dauphinoise a gratin de pommes à la dauphinoise.

Ingrediencie na 4 osoby

  • 2 kg zemiakov
  • 1 klobáska alebo 3-4 špekáčky
  • 6 cm salámy (Nitran, Vysočina)
  • 250 g oravská slaninka
  • 6 ks vajec
  • 200 g tvrdý syr

Postup prípravy

Zemiaky si očistim a nakrájam na kolieska. Dám uvariť vo vode. Niekto ich varí v šupke, ale ja nerada šúpem zemiaky, tak si ich vopred takto pripravím. Môžete ich dať zapekať aj surové, ale potom je doba pečenia o dosť dlhšia. Medzitým si predpripravím aj slaninu, ktorú zľahka opražím na panvici.

Keď sú zemiaky uvarené, scedím a časť z nich vysteliem jenské sklo (ak nemáte, môžete použiť menší plech). Olej na dno pridávam len vtedy, ak nemám slaninu, ktorá pustí tuk.

Prečítajte si: Skvelý recept na hráškovú polievku ako od mamy

Salámu, klobásku alebo špekačky nakrájam na kolieska alebo kocky a posypem vrstvu zemiakov. Preložim zemiakmi. Pridám slaninku. Zalejem vymiešanými osolenými vajíčkami. Niekto k vajíčkam pridáva ešte sladkú smotanu, ale robím to bez toho, lebo deťom to nechutí. Ak pridávate smotanu, môžete znížiť počet vajec.

Nechám zapekať na 200 stupňoch cca trištvrte hodinu. Tesne pred koncom pridam nastrúhaný syr.

Foto: onceuponachef.com

žiadne príspevky na zobrazenie