Slávne ženy – Mata Hari, dvojitá špiónka alebo obeť?

0
Slávne ženy – Mata Hari, dvojitá špiónka alebo obeť?
mata hari

Mata Hari bola exotická tanečnica z Holandska, ktorá vo Francúzsku získala veľkú slávu ako tanečnica. Počas prvej svetovej vojny bola zatknutá za špionáž a bola popravená. Dôkaz jej skutočnej viny sa dodnes spochybňuje.

Mata Hari sa narodila 7. augusta 1876 v meste Leeuwarden v Holandsku. Jej skutočné meno pri narodení bolo Margaretha Geertuida Zelle. Až do veku 13 rokov žila pohodlný životný štýl a navštevovala elitné súkromné ​​školy, ktoré platil jej otec. Avšak v roku 1889 sa jej otec zbankrotoval a jej rodičia sa čoskoro rozviedli. Začala bývať u krstného otca a pokúsila sa študovať ako učiteľka materskej školy, ale musela odísť po tom, ako ju riaditeľ školy neskrývane zvádzal.

mata hari
wikipedia.org

Svadba a deti v mladom veku

Keď mala 18 rokov, odpísala na inzerát v novinách od holandského dôstojníka žijúceho na Jáve, v Indii. V tých časoch bolo bežné, že Holanďania žijúci v kolóniách si hľadali manželky tým, že umiestnili do periodík svoje inzeráty. Margaretha sa presťahovala do Jávy, kde sa jej narodil syn a potom dcéra. Manželstvo však nebolo šťastné, jej manžel, Rudolf MacLeod, trpel alkoholizmom, často by bol voči svojej manželke násilný a obviňoval ju z mnohých svojich nedostatkov. Margaréta mala tiež problémy s úlohou ženy v domácnosti. „Chcela som žiť ako farebný motýľ na slnku.

Jej muž si navyše vydržiaval milenku, nakazil manželku i deti syfilisom, ich syn za záhadných okolností zomrel. Margaretha ho čoskoro opustila s iným holandským dôstojníkom. Nakoniec sa k manželovi vrátila, a obaja sa rozhodli, že pôjdu späť do Holandska. Tam sa definitívne rozišli. Dcéru si odviedol Rudolf a Margaretha zostala sama a bez prostriedkov.

Šťastie hľadala v Paríži s tancom a novou identitou

Počas svojho pobytu vo Východnej Indii Margaretha využila príležitosť dozvedieť sa o domácom tanci a miestnych zvykoch. Po tom čo sa rozviedla s manželom, odišla do Paríža a získala prácu v cirkuse, kde pôsobila ako jazdkyňa a exotická tanečnica. Občas pózovala maliarom ako modelka.

S jej znalosťou Východnej Indie dokázala predstierať, že je princezná z Jávy, čo mužov priťahovalo a fascinovalo. Jedna z jej životopiscov, Pat Shipmanová, o nej napísala: „Jej vláčny, elegantný štýl pohybu, jej tmavé oči a luxusné vlasy, telegrafuje jej sexualitu akémukoľvek mužovi v jej prítomnosti„.

Práve v tom čase získala meno Mata Hari – čo znamená „oko dňa„. Čoskoro sa stala známa svojim koketným a zmyselným tancom. Divákov uchvátila vo svojom prvom tanečnom vystúpení v Musée Guimet v roku 1905. Očarila aj majiteľa divadla. Pomohla uviesť novú éru moderného tanca, ktorá bola inšpirovaná východom, a pokiaľ išlo o odhaľovanie ľudského tela, nemala žiadne obmedzenia. Avšak, tiež bola kritizovaná inými pre svoju lacnú erotiku v sporom odeve a tanec bez umeleckej hodnoty.

mata hari
Foto: wikipedia

Vzťahy s dôležitými mužmi

Mata Hari mala niekoľko vzťahov so silnými mužmi na celom kontinente. Patril medzi nich Frederick William Ernest, nemecký korunný princ, či ruský dôstojník, kapitán Vadim Maslov, ktorého nazývala láskou svojho života. Medzi jej milencov patrili aj bohatí francúzski podnikatelia a vysokí francúzski vojenskí dôstojníci. 

Vypuknutie prvej svetovej vojny ju postavilo do ťažkej pozície. Spočiatku v Nemecku zápasila s nedostatkom financií. Ale svojou zvyčajnou vynaliezavosťou dokázala získať dostatočné finančné prostriedky na opätovné cestovanie.

Vďaka svojmu holandskému občianstvu (Holandsko zostalo vo vojne neutrálne) mohla voľne prekračovať hranice rôznych štátov. Často cestovala cez Britániu alebo Španielsko, aby sa vyhla frontovej línii v Nemecku a Francúzsku, čo vzbudilo pozornosť. Keďže poznala vysoko postavených nemeckých aj francúzskych dôstojníkov, prispelo to k podozreniu, že by teoreticky mohla prenášať informácie medzi dvoma stranami.

Prečítajte si aj článok o slávnej egypskej kráľovnej Kleopatre

Podozrenia zo špionáže

Pri jednej príležitosti priznala Britom, že pracuje ako špiónka pre Francúzov. Francúzi to však nikdy nepotvrdili ani nevyvrátili. Pravdou je, že sa zaplietla s tajnými službami na oboch stranách. Pravdepodobne spolupracovala s nemeckou aj francúzskou rozviedkou, ale tej prvej údajne žiadny úžitok nepriniesla a druhá jej nedôverovala. Francúzi však nadobudli podozrenie, že slávna tanečnica je dvojitou agentkou.

mata hari
wikipedia.org

V januári 1917 Francúzi zachytil kódovanú správu od Nemcov, v ktorej opisovali špióna so šifrou H-21. Z tejto informácie padlo podozrenie na Matu Hari, na čo ju v Paríži zatkli a obžalovali za špionáž. V jej izbe našli neviditeľný atrament a taktiež šek, a to stačilo ako dôkaz na jej odsúdenie. Vraj na základe jej donášania zomrelo vo vojne až 50 000 francúzskych vojakov.

Obhajovala sa, že síce brala od Nemcov peniaze, ale žiadne informácie im nedodávala. Požiadala o milosť aj prezidenta, ale ten ju zamietol. Na jej smolu, presne v čase jej súdu na nedarilo francúzskym vojskám v ofenzíve proti Nemcom. Francúzi si chceli jej odsúdením nakloniť verejnosť a predhodili ju ako vinníka. Po tridsiatich rokoch po súdnom procese jeden z prokurátorov pripustil, že neexistovalo dostatok dôkazov na to, aby bola odsúdená.

Hrdá išla aj na popravu

O jej poprave vznikli mnohé špekulácie, ale väčšina zdrojov uvádza, že na popravu prišla elegantne oblečená, odmietla čiernu pásku cez oči a prijala svoju smrť so stoicizmom. Henry Wales, britský reportér, ktorý písal o popravách, povedal, že keď pre ňu prišli stráže, Mata Hari len povedala: „Som pripravená.“

Bolo to presne 15. októbra 1917, keď ako 41-ročná predstúpila pred palebnú čatu. Z dvanástich striel ju trafili len tri, jedna z nich bola smrteľná.

Foto: wikipedia.org

žiadne príspevky na zobrazenie