Slovenská lekárka na Haiti: Rastúce násilie ohrozuje pacientov, aj aktivity Lekárov bez hraníc

0
Slovenská lekárka na Haiti: Rastúce násilie ohrozuje pacientov, aj aktivity Lekárov bez hraníc

Lekári bez hraníc upozorňujú, že na Haiti neustále rastie násilie a zhoršuje sa bezpečnostná situácia.

  • Cieľom útokov a lúpeží sú aj zdravotnícke zariadenia a ich personál. Lekári bez hraníc preto vyzývajú všetky skupiny aj jednotlivcov, ktorí za násilím stoja, aby rešpektovali neutralitu nemocníc a neútočili na pacientov, lekárov a ďalších pracovníkov.
  • Martissant, štvrť metropoly Port-au-Prince, od začiatku júna zažíva nárast násilných stretov. Medzi 2. a 4. júnom pohotovosť Lekárov bez hraníc v oblasti prijala 42 postrelených pacientov.
  • Kapacita nemocníc sa zvyšuje kvôli rastúcemu množstvu zranených.

Doplácajú nevinní

Násilné strety, ktoré sa odohrali v prvom júnovom týždni vo štvrti Martissant aj iných častiach metropoly Port-au-Prince za sebou zanechali veľa zranených. O strechu nad hlavou pripravili vyše tisíc ľudí. Sú medzi nimi aj pacienti a zamestnanci Lekárov bez hraníc. Medzi 2. a 4. júnom pohotovosť v tejto oblasti prevádzkovaná Lekármi bez hraníc prijala 42 pacientov so strelnými poraneniami. Najvážnejšie prípady boli prevezené do traumatologickej nemocnice vo štvrti Tabarre. Tá v rovnakom období prijala 42 pacientov, pričom 38 utrpelo strelné rany. Lekári bez hraníc museli preto navýšiť kapacitu lôžok z 50 na 68.

Tímy Lekárov bez hraníc videli v Brazílii na vlastné oči zomierať pacientov, ktorí by mohli prežiť

„Sme svedkami závažného zhoršenia bezpečnostnej situácie,“ hovorí Alessandra Giudiceandrea, vedúci misie Lekárov bez hraníc. „Niektoré strety sa odohrali v blízkosti našej pohotovosti a kancelárií v Martissant. Naši pracovníci sa museli kryť pred guľkami. Ozbrojenci okradli, okrem ďalších vozidiel, ktoré prichádzali z Martissant, aj dvoch vodičov sanitiek. Aby sme ochránili našich zamestnancov, museli sme obmedziť naše aktivity v komunitách. Urgentné prípady však ďalej ošetrujeme.“

Slovenská lekárka ako svedok

V druhej polovici mája došlo tiež k stretom vo štvrtiach Cité Soleil a Bel Air. Počas nich nemocnice v Tabarre prijala 41 pacientov, vrátane 32 obetí tohto násilia, a dostala sa tým tak na hranu svojich kapacít. V tom čase na misii slúžila aj slovenská anestéziologička Emília Tomaníková: „Počas jedného sobotňajšieho dopoludnia sme každých 15 minút prijímali postreleného pacienta. Bol to extrémne náročný víkend.“ Ďalší incident sa stal 25. mája. Jeden zo zamestnancov Lekárov bez hraníc bol zastrelený, keď sa vracal z práce domov.

Nemocnice musia byť chránené

Zvýšený stupeň chronického násilia sa deje na pozadí širšej politickej a ekonomickej krízy, ktorá obyvateľov Haiti postihuje mnohými spôsobmi. Zdravotníctvo je zaťažené nielen nestabilitou, ale aj rastúcim počtom nakazených COVID-19 a ekonomickými výzvami. „Teraz by sme sa mali sústrediť na posilňovanie zdravotníctva kvôli šíreniu koronavírusu a ďalším potrebám. Namiesto toho zápasíme s tým, aby sme vôbec udržali naše zariadenie otvorené,“ vysvetľuje Giudiceandrea.

„Žiadame všetkých, aby rešpektovali nutnosť udržať zdravotnícke aktivity v prevádzke.“ Zdravotníci sa obávajú, že neistá bezpečnostná situácia a vysídlenie obyvateľov môžu brániť pacientom vyhľadať lekársku pomoc. Lekári bez hraníc sa venujú tiež obetiam sexuálneho násilia v mestách Port-au-Prince a Gonaives. Odborníci teraz ale poskytujú oveľa menej konzultácií, ľudia sa totiž zrejme boja vychádzať z domu. Rastúce násilie v krajine tak môže negatívne ovplyvniť schopnosť pacientov vyhľadať potrebnú pomoc.

Svedectvo advokátky Lekárov bez hraníc o neľudských podmienkach v Líbyi. Toto nikto nechce zažiť

Lekári bez hraníc na Haiti zachraňujú životy už 30 rokov. Aby mohli ďalej v tamojších komunitách pracovať, musia byť schopní zaistiť bezpečie svojim pacientom i zamestnancom – a to ako pri ceste do zdravotníckych zariadení, tak vnútri nich samotných.

Zdroj: Lékáři bez hraníc

Port-au-Prince/Praha,16. júna 2021

Obeť sexuálneho násilia: Po útoku som si myslela, že si vezmem život

žiadne príspevky na zobrazenie