Slovensko má druhú najväčšiu zásobou pitnej vody na svete

0
Slovensko má druhú najväčšiu zásobou pitnej vody na svete

Slovensko je druhou krajnou na svete s najväčšou zásobou pitnej vody. Na našom území sa nachádza 10 chránených vodohospodárskych území. Informuje o tom Zelená linka na sociálnej sieti.

Sú to územia, na ktorých sa prirodzeným spôsobom tvoria významné zásoby vôd. Patrí medzi ne napríklad Žitný ostrov, Veľká Fatra, Muránska planina a iné. Okrem toho sa na Slovensku nachádza až 180 riek, 245 vodopádov a približne 200 jazier,“ uvádza Zelená linka.

Význam Žitného ostrova

Žitný ostrov predstavuje najväčšiu prirodzenú zásobáreň podzemnej vody v strednej Európe a dokázal by zásobovať pitnou vodou viac ako 13,5 miliónov obyvateľov, čiže oveľa viac ako len obyvateľov Slovenska. Naše zásoby by pokojne vystačili všetkým obyvateľom Senegalu, Zimbabwe, Somálska či Kuby. Práve Somálsko a Zimbabwe sú krajiny, ktorým voda skutočne chýba. Preto je veľmi dôležité uvedomiť si hodnotu vodného bohatstva, ktoré máme doma my.

ephoto.sk, jerzi45

Rieky a jaskyne

Okrem pitnej vody sa môžeme chváliť obrovským množstvom riek, ktoré pomáhajú nielen pri výrobe elektrickej energie, ale poskytujú aj viaceré možnosti oddychu a adrenalínu v podobe člnkovania a splavov. Počtom nezaostávajú ani prírodné jazerá, plesá i umelo vytvorené vodné nádrže.

Ohromujúci je aj počet jaskýň na takej malej rozlohe, akou disponuje Slovensko. Niektoré vodné krásy sú chronicky známe a vyhľadávané zahraničnými turistami, o iných vedia len miestni a nielen pozornosť, ale aj ochranu si určite zaslúžia. Viete napríklad, kde sa nachádza náš jediný gejzír chrliaci vodu až do výšky 15 metrov?

Zdroj: Webnoviny.sk – nasavoda.sk, Slovensko má druhú najväčšiu zásobou pitnej vody na svete © SITA Všetky práva vyhradené.

žiadne príspevky na zobrazenie