Snívajte v akomkoľvek veku a situácii

0
Snívajte v akomkoľvek veku a situácii
Foto: corkit.sk

Petre Brlayovej počas stáže v Brazílii učaroval portugalský jazyk. Neskôr, keď cestovala po Portugalsku, objavila unikátne výrobky z korku, našla vhodných dodávateľov, a na Slovensko začala dovážať nielen kabelky a peňaženky, ale aj potreby do domácnosti. A to všetko z ekologicky spracovaného dubu korkového.

Akú školu ste vyštudovali a čomu sa v súčasnosti venujete?

Študovala som v Prahe na Vysokej škole ekonomickej – najprv medzinárodné vzťahy a v rámci magisterského stupňa medzinárodný manažment. Cez jeden program som mala možnosť študovať a stážovať v Brazílii, vďaka čomu som si zamilovala portugalský jazyk. Myslím, že aj táto skúsenosť mi o pár rokov neskôr dopomohla k nápadu vytvoriť eshop CORK it, keďže ide o korok z Portugalska. Dnes pracujem ako business konzultant, momentálne v oblasti telekomunikácií a projektového riadenia zmien.

Kedy a prečo ste sa rozhodli, že sa začnete venovať vlastnému biznisu?

Nazvala by som to skôr vlastný projekt, ktorý rozbieham a tvorím postupne? Rozhodnutie naozaj sa pustiť práve do CORK it sa vo mne rodilo pomaly a pár mesiacov som musela samu seba presviedčať, či sa chcem naozaj na túto cestu dať. No povedala som si, že už bolo v minulosti viacero príležitostí, ktoré som nechala stranou kvôli obavám z neúspechu, nedostatku času, financií či nápadov, a preto to jednoducho musím vyskúšať. V najhoršom prípade prídem o peniaze, ale človek o ne prichádza denne aj pri iných menších rozhodnutiach.

korok, kôra, dub korkový, kabelka
Foto: corkit.sk

Prečo ste sa rozhodli venovať sa výrobe práve z korku? Ako vznikol takýto unikátny nápad?

Pri cestovaní po Portugalsku som sa po prvý krát zoznámila s výrobkami z korku, ale akosi som si žiadne nedoniesla domov. Neskôr som premýšľala, aké kreatívne dekorácie by som mohla zmajstrovať z množstva korkových zátiek, ktoré som mala uložené v nádobe. A vtedy som si spomenula na cestu po Portugalsku a na korkové kabelky a peňaženky, ktoré samozrejme nie sú vyrobené zo zátok, ale z korkovej látky či korkovej kože. Keďže na Slovensku som v tej dobe nenašla žiadnu predajňu, kde by sa dali zohnať korkové výrobky, povedala som si, že niekto by s tým mohol začať. Objednala som si jednu kabelku priamo z Portugalska, aby som vyskúšala jej odolnosť a vlastnosti. Dokonca som ju schválne obliala pivom a nechala zmoknúť. Nosím ju doteraz, a napriek môjmu nie práve najšetrnejšiemu zaobchádzaniu, stále drží.

Aké špecifické vlastnosti má korok? V čom spočívajú jeho pozitíva?

Korok je veľmi všetranný a nevšedný materiál. Štruktúra korkových buniek pripomína medový plát a práve tento tvar spolu so špeciálnou voskovitou látkou zvanou suberín dodáva korku jeho charakteristiky – odolnosť, ľahkosť a nepriepustnosť. Tieto vlastnosti sa prejavujú napríklad tak, že sa korková kabelka či peňaženka tak ľahko neoderie, nepoškriabe, nezmokne a je na váhu ľahšia než kožené výrobky. Korok je odolný voči vode a odpudzuje prach. Okrem toho je hypoalergénny a nezapácha.

Aké využitie má korok? Čo všetko z neho vyrábate?

Správnym spracovaním je možné z korku vyrobiť nielen korkové kabelky, peňaženky, tašky, či staré známe školské nástenky, zátky od vína alebo korkové podlahy. Korok sa využíva v architektúre a dizajne – obľúbené sú korkové stoličky, kreslá, misky, podložky, rôzne dekorácie. V športe existujú surfové dosky z korku, korkové jógamatky a dokonca aj korková futbalová lopta. Uplatnenie nachádza aj v technológiách – vďaka svojim termoizolačným vlasnostiam je používaný aj vo vesmírnych konštrukciách. V eshope je možné okrem módnych vecí, nájsť aj niekoľko výrobkov do domácností. Doma som si vyrobila korkové rámy na zrkadlo, hodiny a podložky pod hrnčeky.

Aké technológie sa používajú pri tvorbe kabeliek a peňaženiek?

Do veľkej miery je v procese výroby kabeliek či peňaženiek zastúpená ručná a ľudská práca. Samotný zber korku – odstraňovanie kôry zo stromov prebieha výlučne ručne. Ide o tradičné remeslo, dedené z otca na syna. Korkové pláty sa po istej dobe presunú do tovární, kde sú opracovávané aj mechanicky strojami. Kabelky aj peňaženky sú vyrábané prevažne ručne, resp. na špeciálne upravených šijacích strojoch, aby boli stehy presnejšie.

Článok o dvoch šikovných výrobkyniach ekologického mydla z byliniek si môžete prečítať tu.

korok, kôra, dub korkový, kabelka
Foto: corkit.sk

Vaše produkty vyrábajú remeselníci z Portugalska, ako ste sa k nim dostali?

Dve firmy mi odporučila jedna pani zo Švajčiarska, na ktorú som narazila pri náhodnom “googlení” predajní a eshopov s korkom mimo Portugalska. V úplných začiatkoch, keď som ešte len váhala, či sa vôbec do niečoho pustiť, som oslovila spomínanú Švajčiarku, či by mi mohla poradiť, ako začala ona, aký bol jej príbeh. Prekvapilo ma, že mi vôbec odpísala, a o to viac ma potešilo, keď v emaile uviedla dokonca kontakty na menšie portugalské firmy, ktoré mám skúsiť osloviť. Ďalšie firmy som hľadala cez Internet, Facebook a cez rôzne korkové asociácie. Sústredím sa skôr na menšie, rodinné firmy dodávateľov, príde mi to osobnejšie a priateľskejšie.

Z akých stromov je váš korok?

Korok je z dubu korkového. Rastie v oblasti Stredozemného mora, najviac v Portugalsku, ale aj v Španielsku, Taliansku, Maroku. Korkové lesy sú unikátnym biotopom a žijú v nich zvieratá a rastliny, ktoré by inde žiť nedokázali. Korkové lesy sa pýšia druhou najväčšou biodiverzitou na svete, hneď po amazonskom pralese. Korkové duby sa dožívajú desiatky rokov, niektoré aj 300. Tento rok bol za najkrajší strom Európy vyhlásený tzv. Švitoriaci strom, je to 234 ročný dub korkový z Portugalska.

korok, kôra, dub korkový, tašky
Foto: corkit.sk

Na vašej stránke uvádzate, že rešpektujete prírodu a že vaše výrobky sú ekologické. Čo presne to znamená?

Výroba a spracovanie korku je udržateľné a ekologické. Pri získavaní korku sa žiadne stromy nevytínajú a odstraňuje sa len ich kôra. K tomuto účelu sa môžu použiť stromy staršie ako 25 rokov a process odlupovania kôry z toho istého stromu prebieha každých 7-9 rokov. Dub korkový má silnú schopnosť regenerácie. Dokonca platí, že stromy, ktorých kôra sa pravidelne odstraňuje, absorbujú 5x viac CO2 ako duby, ktoré sa takto nevyužívajú.  Okrem toho, pri spracovaní korku sa využíva každý jeden gram kôry.

Ako si zadeľujete svoj čas? Ako vyzerá váš bežný deň?

Každý deň chodím do práce, to sú moje bežné dni. Po práci sa venujem CORK it, a to predovšetkým v tých dňoch, keď som fyzicky v predajni. Mám tak viac času koncentrovať sa len na túto aktivitu. Občas, keď premôžem lenivosť, ráno cvičím jógu, a raz do týždňa chodievame s priateľom ráno plávať.

Čo považujete za svoj najväčší úspech?

Ten najväčší, najviac zapamätateľný úspech ma možno ešte len čak. Som skôr zástanca drobných medzi-úspechov, z ktorých sa teším. Napríklad, keď ráno vstanem a cítim sa energicky, keď sa mi podarí dokončiť to, čo som si zaumienila (hoci môže ísť o triválnu činnosť ako je povysávať byt), keď pes konečne vykoná povel, alebo keď publikujem ostrú verziu eshopovej stránky či pridám úspešný post na sociálne siete; alebo ešte lepšie, keď niekoho inšpirujem k pozitívnej zmene.

Aké máte ďalšie plány do budúcnosti? Čo je váš najväčší sen?

Mám niekoľko plánov týkajúcich sa CORK it – posunúť projekt ďalej, možno aj na nové trhy či aspoň cieľové skupiny, rozšíriť portfolio o nové produkty. Ďalšie plány, tie súkromné, sa týkajú bývania, jógy, cestovania. Môj najväčší sen je precestovať celý svet a živiť sa hlavne tým, čo ma baví.

Ako zvyknete oddychovať?

S priateľom zvykneme víkendy tráviť čo najviac vonku, v prírode. Radi sa venujeme zimným športom, vychádzkam, turistike, plávaniu. Snažím sa aktívne praktizovať jógu a momentálne dokončujem inštruktorský kurz. No a samozrejme, veľmi rada si oddýchnem aj sladkým nič nerobením, pozeraním seriálov, jedením, či čítaním kníh.

Skúste nám dať tri rady, pre ženy, ktoré by sa chceli vydať na cestu za vlastným snom.

Najpodstatnejšie je nebáť sa definovať si sny a snívať v akomkoľvek veku a situácii? Mojou prvou radou je nahlas povedať o svojich snoch druhým. Tak naberú reálne kontúry. Druhá rada je experimentovať. Skúšať, čo ide, čo nejde a mohlo by ísť inak. A do tretice, nehanbiť sa žiadať o pomoc a o rady.

Kde môžeme vidieť výrobky z korku?

Náš showroom (prvá predajňa s korkovou módou na Slovensku) sa nachádza v centre mesta na Dobrovičovej ulici 1, v blízkosti Šafárikovho námestia. Výrobky si taktiež môžete kúpiť v našom e-shope. Teším sa na každú návštevu, či už tú v online svete alebo v offline.

žiadne príspevky na zobrazenie