Sociálne siete sú dobrý sluha, ale zlý pán: Znaky, že to s nimi už naozaj preháňate

0
Sociálne siete sú dobrý sluha, ale zlý pán: Znaky, že to s nimi už naozaj preháňate
Zdroj: Unsplash.com

Sociálne siete sa stali neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Umožňujú nám komunikáciu s blízkymi ľuďmi, hoci sú od nás stovky kilometrov ďaleko, alebo vďaka nim spoznávame ďalšie zaujímavé osoby. Ich opodstatnenie sa preukázalo aj počas pandémie COVID-19, ale vzniká tu priestor na otázku: „Nepreháňame to už?“ Závislosť na sociálnych sieťach je skutočný problém. Ak sa nájdete v týchto znakoch, mali by ste s tým niečo začať robiť.

Zabijak času

Ako informuje Healthline, často chytíme do rúk telefón, aby sme sa na chvíľu zamestnali. Skrolujeme a skrolujeme, pričom nástenka postov je zrejme nekonečná. Ani sa nezdáme a touto činnosťou sme sa ukrátili o množstvo času, ktorý sme mohli využiť oveľa efektívnejšie. Žiaľ, je to tak. Už len zo zvyku si zase zoberieme mobil a náš palec presne vie, čo má robiť a ktoré médium navštíviť. Závislosť na sociálnych sieťach sa prejavuje najmä u detí, tínedžerov alebo ľudí v strednom veku.

Zdroj: Unsplash.com

Falošný priateľ

Niekto by si pomyslel, že na používaní sociálnych sietí nie je nič zlé. Nemusí byť. Lenže všetko má svoje hranice. Keď sa prihlásime, v našom mozgu sa zvyšuje dopamín – chemická látka spojená s potešením. Práve ona v nás vyvoláva túžbu používať populárne platformy ešte viac. Zvýšenie dopamínu môžete u seba spozorovať, keď pridáte nový príspevok a nedočkavo čakáte na spätnú väzbu. Treba si však uvedomiť, že pocit radosti počas používania sociálnych sietí je len dočasný. Akonáhle sa dopamín vyčerpá, máme tendenciu sa na ne opätovne prihlásiť.

Znaky, že niečo nie je v poriadku

Sociálne siete nám nemusia prinášať iba pocit šťastia, či spôsob, ako si vyplniť voľný čas. Je fakt, že dokážu na nás aj negatívne vplývať. Medzi tieto faktory patrí: nízke sebavedomie, pocit izolácie, depresia, úzkosť, problémy so spánkom, znížená fyzická aktivita, zlé známky v škole, zlý pracovný výkon, zanedbávanie vzťahov v reálnom živote, nedostatok empatie.

Otázky, ktoré vám otvoria oči

Ak ste sa nenašli vo vyššie uvedených prejavoch závislosti na sociálnych sieťach, no stále máte podozrenie, položte si zopár otázok. Psychology Today odporúča, aby ste si odpovedali práve na tieto:

Často premýšľate nad sociálnymi médiami a plánujete si ich používanie vopred?

Cítite nutkanie používať ich stále viac?

Používate ich na to, aby ste zabudli na iné problémy?

Snažíte sa od nich držať ďalej, no neúspešne?

Znepokojuje vás, ak ich nemôžete používať?

Majú negatívny vplyv na vašu prácu/ štúdium?

Zdroj: Unsplash.com

Spôsob, ako to zlepšiť

Neexistuje žiadny čarovný trik, ktorý by zbavil ľudí zo závislosti, no existuje viacero tipov: odstráňte si aplikácie z telefónu a majte ich iba v počítači, vypnite si svoj vlastný mobil keď ste v práci alebo škole, vypnite si určité upozornenia, vyhraďte si čas, ktorý venujete sociálnym sieťam a neprekračujte ho, nájdite si nové hobby, ku ktorému nepotrebujete technológie.

Zdroj: Healthline, Psychology Today

Zdroj fotografií: Unsplash.com

žiadne príspevky na zobrazenie