Športovkyne, ktoré prelomili bariéry v typických mužských športoch

0
Športovkyne, ktoré prelomili bariéry v typických mužských športoch

Čo je v dnešnom športe celkom bežné, bolo pred niekoľkými desaťročiami nemysliteľné. Nie je to tak dávno, čo boli mnohé z najobľúbenejších športových aktivít pre ženy úplne tabu. Dnes je situácia iná a ženy sa môžu bez väčších problémov presadiť aj v typických mužských športoch.

Neúčasť žien na vrcholovej úrovni vo viacerých športových odvetviach trvala len do obdobia, kým sa pred očami divákov nezjavili bojovníčky odhodlané zmeniť „pravidlá hry“. Tie museli čeliť dvojnásobnej výzve. Okrem prekonávania vlastných limitov a rivalov na ihriskách alebo v arénach zvádzali súboj aj s vtedajšími spoločenskými konvenciami.Ilustračné foto: Pixabay

Ženy a šport v histórii:

– v staroveku bol šport doménou mužov, ženy cvičili iba okrajovo

– v stredoveku boli športové aktivity pre ženy úplne neprípustné

– väčšie pokusy o prelomenie bariér prišli v 19. storočí, no neúspešne

– prvé olympijské hry v roku 1896 neabsolvovala žiadna športovkyňa

– prvých 19 žien bojovalo o medaily až o 4 roky neskôr na OH v Paríži

– v roku 1921 bola založená Medzinárodná federácia ženských športov

– v priebehu roka 1922 sa v Paríži uskutočnili prvé Ženské svetové hry

– v 2. polovici 20. st. sa prvé ženy objavili aj v typických mužských športoch

Jackie Tonawanda (USA)

„Ženský Ali“, ako bola Jackie Tonawanda prezývaná, sa musela v snahe vybojovať si šancu súťažne boxovať postaviť skoro všetkým. Jej túžba vstúpiť do profesionálneho ringu skončila až na súde, kde docielila zmenu pravidiel umožňujúcu súťažne boxovať aj ženám. Aby toho nebolo málo, v roku 1975 sa v Madison Square Garden postavila boxerovi L. Rodaniovi. Po tom, čo mu v 2. kole uštedrila K.O., bolo jasné, že ženy si šancu boxovať zaslúžia.

Manon Rhéaume (Kanada)

Ženy majú v súčasnosti vlastnú NHL, takže naháňať sa za pukom na jednom klzisku s mužmi nie je nutné. Manon Rhéaume si však tento pocit v roku 1992 predsa len vyskúšala. Napriek tomu, že išlo o exhibičný zápas a odchytala v ňom iba jednu tretinu, stala sa prvou a doposiaľ jedinou ženskou brankárkou, ktorá nastúpila v NHL. Túto šancu dokonca dostala dvakrát.

Danica Patrick (USA)

Napriek tomu, že Danica Patrick prelomila bariéry aj v motoristických športoch, veľa žien sa v nich zatiaľ neobjavuje. Aj to prispieva k tomu, že americká pretekárka je po 13 rokoch stále jedinou ženskou víťazkou pretekov v prestížnej sérii IndyCar. Okrem úspechu v tejto sérii sa jej podarilo dostať do NASCAR Cupu či vyjazdiť si vyššie pozície v ďalších súťažiach, kde čelila mužskej konkurencii.

Kelly Kulick (USA)

Vo svete bowlingu je turnaj Tournament of Champions patriaci do série PBA Tour úplným súťažným vrcholom. Do roku 2010 sa ho nepodarilo vyhrať žiadnej žene. Navyše, ženy sa ho predtým ani nemohli zúčastňovať. Kelly Kulick je tak historicky prvou ženskou bowlingovou hráčkou, ktorá sa dostala do mužskej súťaže a ešte sa jej v nej aj podarilo zvíťaziť.

Carissa Moore (USA)

Surfing nebol nikdy typickým mužským športom, no napriek tomu sa mnohé súťaže spočiatku organizovali len s mužským zastúpením. K takýmto podujatia patrila aj súťaž Triple Crown of Surfing. V roku 2011 sa v nej však vďaka divokej karte vôbec ako prvá žena predstavila aj Carissa Moore, ktorá v tom čase mala za sebou viacero významných úspechov vrátane zisku titulu majsterky sveta v surfingu.Ilustračné foto: Pixabay

Gertrude Ederle (USA)

Bariéry stojace v ceste za rodovou rovnosťou vo vodáckych športoch sa začali búrať už dávno pred C. Moore. Stalo sa tak v roku 1926, kedy Gertrude Ederle preplávala celý La Manche. Napriek zlému počasiu to stihla za 14 hodín a 32 minút, čím približne o 2 hodiny prekonala vtedajší mužský rekord.

Billie Jean King (USA)

12 grandslamových titulov z dvojhry a dlhoročná pozícia svetovej jednotky urobila z Billie Jean King jednu z najúspešnejších tenistiek. Na rozdiel od vyššie uvedených športovkýň sa však do histórie nezapísala ako žena, ktorá prelomila bariéry v typických mužských športoch. Ženský tenis bol totiž v čase jej aktívnej kariéry bežnou súťažnou záležitosťou. Preslávila sa skôr výhrou nad bývalým tenistom B. Riggsom, ktorého v roku 1973 porazila v tzv. „súboji pohlaví“.

V súčasnosti už neexistuje žiadny top šport, v ktorom by ženy nemohli súťažiť. Napriek tomu v niektorých prípadoch nemajú celkom rovnaké podmienky ako muži. Problémom sú hlavne nižšie finančné odmeny, slabšia mediálna pozornosť či slabší záujem sponzorov, kvôli čomu sa ženský šport rozvíja oveľa pomalšie.

Foto na titulke: Pixabay

Prečítajte si aj: V ktorej obchodnej zručnosti sú ženy lepšie?

žiadne príspevky na zobrazenie