Stane sa z vás expert, ak nejakú činnosť budete trénovať 10 000 hodín?

0
Stane sa z vás expert, ak nejakú činnosť budete trénovať 10 000 hodín?
pixabay.com

Vraví sa, že ak nejakú činnosť vykonávate 10 000 hodín, stanete sa v danej veci majstrom. Alebo z vás bude expert. Znamená to každý deň trénovať aspoň jednu hodinu a venovať sa tejto praxi až 27 rokov. Je to skutočne tak?

Ak si budete precvičovať čokoľvek – hrať na flautu, riešiť rovnice, písať, určite sa v tom budete zlepšovať. Na získanie členstva v elitných radoch v akejkoľvek oblasti je prax nevyhnutná. To však neznamená, že rozsiahla a cielená prax vytvorí priepasť medzi tými, ktorí sú v niečom dobrí, a tými, ktorí sú skutočne skvelí.

Pokus s huslistami

V roku 1993 psychológ na Florida State University, K. Anders Ericsson, spolu s jeho kolegami uskutočnili štúdiu, v rámci ktorej boli študenti huslí, ktorí boli rozdelení do troch samostatných úrovní, požiadaní, aby odhadli, koľko majú praxe. Pre najvyššiu úroveň huslistov bol priemerný odhad – vo veku 20 rokov – asi 10 000 hodín, čo bolo viac ako priemer v dvoch skupinách na nižšej úrovni.

Tieto a ďalšie štúdie boli citované ako dôkaz dôležitosti vedomej praxe pri dosahovaní výsledkov. Vedci potom hlásali, že sa majú ľudia zamerať na prax a prízvukovali, že aj sa nemajú spoliehať na vrodené schopnosti.

Prečítajte si aj článok o tom, prečo ľudia podvádzajú

 

„Charakteristiky, o ktorých sa raz predpokladalo, že odrážajú vrodené talenty,“ napísali, „sú v skutočnosti výsledkom intenzívnej praxe, ktorá trvá minimálne na 10 rokov.“ Vo svojom bestselleri z roku 2008, novinár Malcolm Gladwell zhrnul prácu Ericssona a jeho spoločníkov a zostavili „10 000-hodinové pravidlo“.

Po tom, čo sa stalo všeobecne uznávaným pravidlom, sám Ericsson zatiahol brzdy tohto pravidla. Myšlienka, že určitá prax automaticky robí z niekoho odborníka, ktorú napísal Ericsson v roku 2013, je „popularizovaný, ale zjednodušujúci pohľad na našu prácu šírený na internete.“

Foto: pixabay.com

Najdôležitejší je talent

O slávnom tenistovi Ivanovi Lendlovi sa dosť často tvrdilo, že svoje úspechy má tvrdo vydreté a on sám hovorieval, že nemá talent. Pravda je, že musel mať talent, aby sa dostal na vrchol rebríčka.

Beatles boli slávni už 7 rokov po tom, čo John Lennon dostal svoju prvú gitaru. Pravdepodobne neexistuje žiadny „hudobný gén“ a určite žiadny gén špeciálne prispôsobený na zručnosti, akou je napríklad golf. Ale to neznamená, že by Paul McCartney alebo Tiger Woods neboli určitým spôsobom talentovaní. Obaja boli skvelí v rokoch svojej praxe, ale aj geneticky obdarení.

Nedávny výskum spochybnil tvrdenie, že vedomá prax – nehovoriac o tom, že ide o vopred určené množstvo – je najdôležitejším faktorom pri dosahovaní vysokej úrovne výkonu.

V analýze z roku 2014 psychológ Brooke Macnamara a jeho kolegovia preskúmali viac ako 80 štúdií výkonnosti naprieč oblasťami, ktoré zahŕňali šport, hudbu a vzdelávanie. Zistili, že vedomá prax predstavuje najviac asi štvrtinu rozdielu vo výkonnosti. V neskoršom článku uviedli, že medzi atlétmi klasifikovanými ako „elita“ ich prax dokázala spraviť iba asi 1 percento zmien vo výkonnosti.

 

„Keď vysvetľujete rozdiely vo výkone medzi jednotlivcami, prax je takmer vždy dôležitá, ale nezohľadňuje všetko,“ hovorí Macnamara. Poukazuje na štúdiu šachistov, ktorá zistila, že niektorí sa kvalifikovali na titul Svetovej šachovej federácie už po 3 000 hodinách praxe, zatiaľ čo iní vyžadovali viac ako 20 000 hodín.

Foto: pixabay.com

Na čom záleží okrem praxe?

To, či z vás bude v danej činnosti expert, závisí od viacerých faktorov ale „dôležitá sa zdá byť inteligencia,“ hovorí Macnamara. „Rovnako ako „vek, v ktorom začínate, typ výcviku, či máte trénera alebo nie, a vaša kapacita pracovnej pamäte. Rolu hrá množstvo faktorov.“

Hodina cvičenia nemusí nevyhnutne viesť k rovnakému výsledku pre dvoch rôznych atlétov alebo hudobníkov. „Tieto mýty majú tendenciu rásť v omyle spôsobenom jedinou príčinou – máme zložitú situáciu, ale vysvetlíme ju jednoduchým vysvetlením,“ hovorí. „A to bude vždy nedostatočné.“

Zdroj: psychologytoday.com
Zdroj foto: pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie