Štartuje tekvicová sezóna – Prečo konzumovať tekvicu a ako ju spracovať?

0
Štartuje tekvicová sezóna – Prečo konzumovať tekvicu a ako ju spracovať?

Slovenské kuchyne počas jesene rozvoniavajú mnohými dobrotami, ktorých príprava sa nezaobíde bez sezónnych plodov Zeme. Chýbať medzi nimi nesmie ani tekvica, ktorá je jednou z najtradičnejších jesenných plodín. Môžu za to najmä jej výdatné liečivé účinky a pestré možnosti spracovania.

Aj keď tekvica má pôvod v Latinskej Amerike, kde sa pestuje vyše 6000 rokov, po príchode do Európy sa v tunajších podmienkach udomácnila bez problémov. Už od 16. storočia slúži ako zdravá a lahodná plodina, ktorá je konzumovaná v rozličných formách. Aj vďaka tomu je väčšina tekvicových druhov súčasťou mnohých receptov, ktoré sú zárukou prípravy chutného jedla plného liečivých účinkov.

Foto: www.pixabay.com

Najobľúbenejšie druhy tekvice v našich kuchyniach

Tekvica obrovská – Už názov napovedá, že sa jedná o plodinu s veľkým vzrastom. Najväčšie plody môžu dosahovať až 20 kg, čo sťažuje narábanie s tekvicou pri jej spracovávaní. Napriek tomu sa využíva na prípravu polievok či kompótov. Práve tento druh tekvice je kvôli veľkosti vhodný na výrobu  halloweenských dekorácií.

Maslová tekvica – Tekvica s predĺženým hruškovitým tvarom krémovej farby je najsladšia zo všetkých známych druhov. Vyznačuje sa chuťou, ktorá pripomína zmes masla a orieškov. Aj preto je vhodná na prípravu pyré a rôznych tekvicových koláčov či iných sladkých dobrôt. Jej spracovanie uľahčuje minimum semien a vlákien v hrubej šťavnatej dužine.

Hokkaido tekvica – Jeden z mála druhov, ktorý nepochádza z Latinskej Ameriky, je už dlhší čas každoročným jesenným hitom. Tekvica pomenovaná po japonskom ostrove Hokkaido sa využíva najmä na prípravu jemnej krémovej polievky alebo sladkastej omáčky. Menšie plody s pevnou dužinou sú vhodné aj na pečenie alebo grilovanie, kde vynikne ich oriešková chuť.

Tekvica delicata – Oválny druh s tenkou šupkou, ktorú pri príprave jedál nie je nutné šúpať, je obľúbený najmä medzi milovníkmi exotickejších sladkých jedál. Vyhľadávaným receptom je pečená tekvica s medom a škoricou. Vďaka orieškovo-kukuričnej chuti sa však pripravuje aj ako zapečená plnená tekvica na slaný spôsob.

Príďte na konferenciu Pre zdravie ženy už 16.10.

Všetky druhy tekvice majú pestré nutričné zloženie

Uvedené druhy nie sú obľúbené len kvôli ich chuti a širokým možnostiam využitia v kuchyni. Obrovským plusom je aj vysoký obsah liečivých látok v ich zložení. Ten ale obsahuje každá tekvica bez ohľadu na druh. Ich konzumáciou si tak zabezpečíme prísun množstva vitamínov, minerálov a iných nutričných látok, ktoré podporujú náš zdravotný stav od toho fyzického po duševný. Nie náhodou je konzumácia tekvice odporúčaná ako prírodný výživový doplnok v rámci prevencie aj pri liečbe vybraných zdravotných ťažkostí.

Ktoré liečivé a nutričné látky obsahuje tekvica?

– minerálne látky, hlavne selén a horčík

– vysoké množstvo vitamínov skupiny B

– rôzne antioxidanty, hlavne betakarotén

– v jadierkach sú prítomné cucurbitacíny

– v zložení nechýbajú ani aminokyseliny

Akými liečivými účinkami sa vyznačuje tekvica?

– zlepšuje činnosť srdca a obehovej sústavy

– prispieva k lepšej funkcii čriev a pečene

– výrazne podporuje obranyschopnosť tela

– pomáha pri rôznych redukčných diétach

– prispieva k zníženiu hladiny cholesterolu

– posilňuje činnosť zmyslov, hlavne zraku

– je vysoko močopudným druhom zeleniny

Viac možností, ako konzumovať liečivú tekvicu

Zaistiť si prísun liečivých látok z tekvice môžeme viacerými spôsobmi. Medzi tie najčastejšie patrí konzumácia tekvice v podobe klasických jedál ako pyré, omáčky, polievky alebo koláče. Dobrou správou je, že plodina si zachováva množstvo týchto látok aj po tepelnom spracovaní, takže vhodná je aj v pečenej či grilovanej forme. Posledné roky priniesli aj trend konzumácie tekvicového oleja lisovaného z tekvicových jadierok, ktorý je obrovskou nutričnou bombou so širokým využitím v studenej kuchyni. Milovníci experimentov ocenia aj možnosť prípravy tekvicových čipsov, ktoré sú skvelým predjedlom.

Foto: www.pixabay.com

Spracovanie tekvice pri príprave jedál zďaleka nie je jediným spôsobom využitia plodiny. Už v minulosti si nachádzala uplatnenie aj pri výrobe prírodnej kozmetiky. Ako pevný a elastický materiál nechýbala ani pri výrobe hudobných nástrojov. Mnohí vinári dodnes využívajú hever na sťahovanie vína vyrobený práve z tekvice. Najväčší boom však zaznamenala s príchodom Halloweenu, pri ktorého oslavách slúži ako hlavná dekorácia.

 

Zdroj foto na titulke: www.pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie