Ste závislí na mobile? Pozrite si týchto 7 znakov!

0
Ste závislí na mobile? Pozrite si týchto 7 znakov!
Foto: pixabay.com

Nadmerné používanie mobilných telefónov je trend, ktorý rastie každým dňom. Sme pohltení životom za obrazovkou. Ale prečo? Pretože v digitálnom svete často kvitnú kvety a vždy svieti slnko.

Mnoho z nás vyhľadáva lajky a číta si komentáre k fotografiám, ktoré online zverejňujeme. Je len prirodzené, že po pozitívnej spätnej väzbe túžime každý deň. Kedy však táto túžba začne byť obsedantná alebo dokonca závislá? Mnoho jednotlivcov si vytvára závislosť na smartfónoch, pretože nemôžu žiť bez podpory alebo informáciách, ku ktorým majú vďaka svojim zariadeniam prístup.

Mali by sme sa vyhnúť tomu, aby sme boli otrokmi toho, čo nám dávajú naše telefóny. Čo je normou? Je to automatická kontrola telefónu, ak ste vo výťahu s cudzím človekom alebo keď pozeráte do mobilu počas kráčania po ulici? Robíme to neúmyselne, pretože sa to pre nás stalo zvykom. Je takmer čudné nekontrolovať naše telefóny každých päť minút. Ak to nerobíme, začíname sa cítiť stratení a niekedy dokonca neistí.

Viete, ako sa volá závislosť na mobile? Nomofóbia

Ako teda zistiť, či ste závislí?

Existuje veľa znakov závislosti na smartfónoch, ale varovnými signálmi môžu byť tieto:

  1. Cítite úzkosť, ak sa batéria vášho telefónu vybije alebo ak stratíte pripojenie, objavujú sa príznaky ako u iných závislostí, ak ste mimo dosahu – stres, úzkosť, podráždenosť;
  2. Používanie telefónu až do poslednej chvíle ako idete spať, a kontrolujete svoj telefón v momente, kedy sa zobudíte;
  3. Spíte s telefónom v posteli;
  4. Siahate po telefóne v čase úzkosti alebo depresie;
  5. Bezmyšlienkovite trávite čas pohľadom na svoj telefón;
  6. Reagujete na správy striedaním nálady, niekedy euforicky, inokedy smutne
  7. Zvyšovanie intenzity – keď vám inokedy stačilo mať telefón na dve hodiny, teraz potrebujete štyri

Zapojenie sa do týchto aktivít alebo zažívanie niektorej z týchto situácií by mohlo byť možným znakom závislosti od smartfónu. Tieto faktory môžu viesť k mnohým interpersonálnym a fyzickým ochoreniam a môže byť veľmi ťažké prelomiť cyklus pocitu závislosti na vašom telefóne.

Prečítajte si aj: 12 trikov so smartfónom, ktoré asi nepoznáte

Foto: pixabay.com

Dôsledky závislosti na mobilných telefónoch

  • Text Neck“ – Neustálym pozeraním nadol môžu chronickí používatelia smartfónov začať trpieť na tzv. textový krk. Zvyčajne sa to používa na popísanie bolesti krku a poškodenia krčných svalov.
  • Nehody – Keď vás pohltia informácie v telefóne, stratíte vedomie o svojom okolí. To môže viesť k nehodám, najmä dopravným nehodám, ak sa počas jazdy pozeráte na náš telefón.
  • Obsedantno-kompulzívna porucha – V niektorých prípadoch môže závislosť na smartfónoch vytvárať OCD vzorce alebo príznaky, ako sú: opakované návyky (v extrémnych prípadoch kontrola telefónu viac ako 800-krát denne) a poruchy spánku.
  • Problémy so vzťahom – Ak musíte neustále žiadať partnera, aby odložil svoj telefón, alebo ak zistíte, že ste na večeri s priateľmi a nedokážete prestať kontrolovať telefón, môže to mať negatívny vplyv na budovanie skutočných vzťahov.

Keď sa neustále spoliehate na svoj telefón, ignorujete svoje duševné zdravie. Do hry vstupujú stres a úzkosť a zbavujú vás šťastia, čo vedie k pokusu napraviť to ešte častejším používaním mobilného telefónu – a nezdravý cyklus pokračuje.

 

mobilny
Foto: pixabay.com

Ako prekonať závislosť na smartfóne?

Čo môžete urobiť, aby ste prekonali stres a úzkosť z posadnutosti telefónom? Existuje mnoho spôsobov, ako si osvojiť zvyky, aby ste sa prestali spoliehať na svoj telefón. Nižšie uvádzame spôsoby, ktoré vám pomôžu prekonať závislosť:

  • Umiestnite telefón ďalej od seba. Tým dosiahnete, že je pokušenie ďaleko. Ak je mimo dosahu ruky, je jednoduchšie vyhnúť sa jeho bezdôvodnému stálemu kontrolovaniu.
  • Odstráňte zvukové upozornenia. Aj krátka zvuková notifikacia „ding“ vám hovorí, aby ste ho hneď skontrolovali. V skutočnosti by to nemalo byť takéto volanie. Mali by ste sa rozhodnúť sami, kedy si skontrolujete správu alebo upozornenie.
  • Používanie časovača na telefóne. Ak si v telefóne skontrolujete len jeden e-mail a potom sa to zmení na kontrolu všetkých vašich sociálnych sietí, a nakoniec ubehne hodina, môžete sa tomu vyhnúť nastavením časovača. Vyhraďte si iba 15 minút, aby ste nezabili hodinu času bezcieľnym rolovaním.
  • Vymeňte zvyk. Prelomenie závislosti nie je vždy prospešné. Niekedy je lepším riešením jej nahradenie. Nájdite si novú záľubu v maľovaní alebo nové cvičenie.

Všetko sú to užitočné spôsoby, ako prekonať závislosť od telefónu. Niekoľko jednoduchých zmien môže zmierniť stres a napätie, keď si z nich urobíte zvyk a budete ich dôsledne dodržiavať. Spojte sa s ľuďmi (osobne), ktorých máte radi a na ktorých vám záleží, a do zoznamu priorít si napíšte obmedzenie technológií.

Závislosti začínajú, keď sa vo vašom živote nachádza nejaká prázdnota. Takže začnite tieto prázdne miesta riešiť včas, bez pomoci telefónu. Namiesto toho, aby ste zaborili nos do telefónu, porozprávajte sa s priateľom alebo terapeutom o tom, čo vám v živote chýba.

Zdroj: psychcentral.com, pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie