Štyri tipy, ako ešte viac ušetriť s umývačkou

0
Štyri tipy, ako ešte viac ušetriť s umývačkou

Kvalitná umývačka riadu je neoceniteľný pomocník. Tí, ktorí ju už doma majú, na ňu nedajú dopustiť; dobre totiž vedia, že ručné umývanie riadu nie je nikdy také bezchybne čisté ako to z umývačky. A vedia aj to, že ich umývačka zbaví neobľúbenej činnosti, neporiadku v kuchyni i nepríjemného búchania riadom.

S umývačkou ušetríte drahocenný čas i množstvo spotrebovanej vody. Môžete však ušetriť ešte oveľa viac. Ak vás zaujíma, ako sa zbytočne nepripravovať o peniaze, máme pre vás štyri tipy odborníka.

1. Vyberte správny program

Niektoré umývačky majú automatické programy, ktoré si samy upravia teplotu a čas umývania podľa miery zašpinenia. „Napríklad umývačka MORA IM 687 z najúspornejšej triedy A+++ má automatický program, ktorý umýva riad pri teplote 45–65 °C.

Umývačka dokáže sama zistiť, ako veľmi je riad znečistený, a podľa toho nastaví vhodnú teplotu i čas umývania. Optimalizuje tak zároveň spotrebu vody i elektrickej energie. Okrem toho sa do nej, napriek štandardnej šírke 60 cm a vďaka jedinečnému konštrukčnému riešeniu, zmestí veľmi nadštandardných 16 súprav špinavého riadu. Takže dobre poslúži aj po naozaj veľkej hostine. A vystačí si len s 9,6 l vody,“ hovorí Jana Neuszerová, odborníčka značky MORA.

ECO program umýva zvyčajne pri 50 °C a je najúspornejším z pohľadu spotreby vody a energie. Hodí sa na mierne znečistený riad. Zvyčajne však trvá najdlhšie. Ak sa však ponáhľate a riad je málo znečistený, niektoré umývačky ponúkajú aj veľmi krátky program. „Napríklad práve umývačka MORA IM 687 je vybavená rýchlym hodinovým programom s teplotou vody 55 °C, ktorý je možné s funkciou RýchleUmývanie skrátiť len na štvrťhodinu. Tento program sa používa na mierne zašpinené poháre a porcelán, napríklad na šálky od kávy,“ dodáva Jana Neuszerová.

„Na veľmi špinavý riad, ako sú napríklad hrnce a rajnice s pripáleninami, treba zvoliť intenzívny program s teplotou vody 70 °C. Intenzívny program v kombinácii s funkciou ExtraHygiena potom umožňuje umývanie pri teplote 75 °C, ktorá postačí na elimináciu väčšiny baktérií z riadu s veľmi vysokými nárokmi na hygienu, ako sú dojčenské fľaše a dosky na krájanie. Ak tento riad umývačku celkom nezaplní, môžete pridať taniere, misky a podobne,“ dodáva Jana Neuszerová.

2. Umývajte v správnom čase

Pokúste sa zapínať umývačku až vtedy, keď je celkom plná – znížite tak počet umývacích cyklov. Hravo sa tak dá ušetriť nielen voda, ale aj elektrická energia. Niektoré umývačky majú aj funkciu na ½ náplň. Tá prispôsobí umývací program tak, že poloprázdna umývačka spotrebuje menej energie a vody.

3. Neohrievajte vodu zbytočne

Ak to spotrebič umožňuje, pripojte umývačku pomocou špeciálnej prítokovej hadice priamo na teplú vodu. Môžete tak ušetriť ďalšiu cennú energiu. Umývačka totiž spotrebuje najväčšie množstvo energie práve na ohrev vody. Prečo teda ohrievať vodu, ktorú už máte v byte či dome k dispozícii ohriatu?

4. Sušte vzduchom

Ďalšiu úsporu predstavuje možnosť prirodzeného dosušenia riadu vzduchom s otvorenými dvierkami umývačky. „Napríklad zmienená umývačka MORA IM 687 má funkciu SušeniePlus, pri ktorej sa po skončení umývacieho cyklu dvierka umývačky automaticky pootvoria, aby mohla odísť zvyšková para. Vzduch prirodzene prúdi do umývačky aj von a z umývačky za chvíľu vyberiete dokonale lesklý a suchý riad. Dokonca aj ten plastový bude bez kvapiek vody.

Tento systém je veľmi efektívny: ide o prirodzene rýchle sušenie s nízkou spotrebou energie,“ radí Jana Neuszerová. Nezabudnite, že ak je umývačka vstavaná, okolitý nábytok a najmä spodná hrana pracovnej dosky musia byť odolné voči kondenzácii alebo ošetrené parotesnou fóliou či inou difúznou bariérou.

Tip: Úsporná novinka s veľkou kapacitou

Zmienená vstavaná plne integrovaná umývačka MORA IM 687 v najúspornejšej energetickej triede A+++ vyniká aj najväčšou účinnosťou umývania a sušenia „A“ a spotrebou vody 9,6 l. Riad bude dokonale umytý a čistý a umývačka okrem toho ušetrí veľa vody i elektrickej energie. S kapacitou 16 súprav riadu je vhodná
aj pre väčšie rodiny. Je vybavená tromi košmi s pohyblivými prvkami a prispôsobiteľným nastavením; horný kôš slúži na starostlivé a šetrné umývanie príborov a kuchynského náradia.

Skrytý ovládací panel má tlačidlové ovládanie s displejom a mnohými praktickými funkciami, ako je napríklad RýchleUmývanie, ktoré umožňuje skrátiť dĺžku vybraných programov. Funkcia ExtraHygiena umožňuje v kombinácii s intenzívnym programom umývanie pri teplote 75 °C, ktorá postačí na elimináciu väčšiny baktérií. Ak zvolíte funkciu SušeniePlus, po ukončení programu sa automaticky pootvoria dvierka, aby tak unikla para a následný sušiaci cyklus bol efektívnejší a energeticky úsporný. Energiu pomáha šetriť aj možnosť pripojenia priamo na teplú vodu.

Samozrejmosťou je úsporný ECO Program alebo AUTO Program, ktorý sám zvolí optimálne parametre umývania. Praktický je aj odložený štart až o 24 hodín. Umývačku je možné pripojiť priamo na prívod teplej vody (max. 70 °C) pomocou špeciálnej hadice odolávajúcej vysokým teplotám. So systémom AquaStop sa nemusíte obávať nemilého prekvapenia, že MORA – funkcia SušeniePlus pri otvorených dvierkach niekoho vytopíte. Umývačka je vybavená novým výkonným invertorovým motorom a je veľmi tichá (44 dB). Dokonca sa aj sama vyčistí – stačí raz za mesiac pustiť príslušný program, ktorý vyčistí vaňu, ostrekovacie ramená i trysky. Odporúčaná cena umývačky je
499 EUR.

MORA PLNÁ ŽIVOTA

MORA a príjemné chvíle s rodinou patria k sebe už takmer dvesto rokov. A pretože dobré jedlo a pečenie nemôžu vo väčšine rodín chýbať, prichádza MORA s celoročnou akciou, v ktorej zákazníci získajú pri nákupe akejkoľvek vstavanej rúry MORA 10 balení múky zadarmo až domov. Viac o akciách na www.mora.cz v sekcii „Promo Akcie“.

žiadne príspevky na zobrazenie