Svadba je o detailoch

0
Svadba je o detailoch

Dáma, ktorá prešla z cestovného ruchu do vlastného biznisu s organizovaním svadieb. Dáma, ktorá nerieši iba výzdobu, ale aj logistiku. A v písaní si ako copywriter kompenzuje svadobné témy technickými. Zhovárali sme sa so všestrannou manažérkou Ing. Tatianou Klopčekovou.

  • Máš unikátny projekt. Povedz nám viac o tom, kto je Profi Družička a ako to celé vzniklo.

Družička vznikla pôvodne ako blog svadobnej agentúry Impuls, ktorá už vyše 11 rokov pomáha nevestám cítiť sa aspoň jeden deň princeznou. Nakoľko mojím hobby je okrem organizovania eventov aj písanie, začala som po určitom čase písať skúsenosti z reálnych svadieb, ktorých bolo neúrekom. Nakoľko na internete som sa dovtedy stretávala len s povrchnými informáciami, chcela som pridať čosi viac, akúsi pridanú hodnotu, ktorá by Družičku odlišovala od bežného magazínu.

Keďže som však stále chcela zostať aj v realite organizovania svadieb, nielen v online poradenstve, neustále som sa snažila vymýšľať niečo off-line. A tak vznikla Družičkina zmenáreň a postupne aj Profi Družička ako reálne podujatie aj persóna poskytujúca služby priamo na svadbe.“

  • Aké boli začiatky?

Najskôr to bol len pokus – omyl/ vydá – nevydá (v tomto prípade aj doslovne). Keď čitatelia pribúdali, bolo mi ľúto nechať to len tak plávať. Po pár rokoch sme teda obliekli Družičke nové šaty v podobe redesignu stránky, dali vytvoriť originálne logo a posunuli ju o level vyššie.

Profi Družička ako produkt – služba je stále niečo nové, neokukané, takže jej etablovanie do reality je v podstate stále v začiatkoch, hoci skúsenosti už má viac ako 10-ročné. A v tom tkvie jej výhoda – je to síce nový produkt, no s bohatým backgroundom.

druzicka, svadba, podnikanie, planovanie, organizovanie, svadba na kluc
Zdroj: Druzicka.sk
  • Čomu sa u teba nevesty najviac tešia ?

referencií našich neviest usudzujem, že je to odbremenenie od starostí a to, že sa vo svadobný deň skutočne môžu cítiť ako princezné. Je to naše motto a viaceré nám to už napísali, čomu sa veľmi teším, lebo to je náš cieľ – pomôcť im, uľahčiť plánovanie i organizáciu a umožniť užiť si deň naplno a s úsmevom. Lebo je úplne iné delegovať povinnosti a naozaj si užívať, ako mať všetko do bodky pod kontrolou a stresovať sa od rána do noci a potom prísť na to, že to vlastne bola moja vysnívaná svadba. A vlastne aj nebola, lebo v konečnom dôsledku vypálila úplne inak, ako som si ju predstavovala.

Rovnako dobre to celé vplýva aj na svadobné maminy a iných rodinných príslušníkov. Lebo nielen pre nevestu a ženícha ide o zaťažkávaciu skúšku, aj najbližšia rodina sa chce podieľať a prezentovať v čo najlepšom svetle, čo vo vlastnej réžii niekedy ani pri najlepšej vôli nie je tak celkom možné.“

  • V čom všetkom im dokážeš pomôcť?

Organizujeme svadby na kľúč, od A po Z, teda od úvodnej asistencie s dokumentmi, po posledné overenia a preklady sobášnych listov pre použitie v zahraničí, odkiaľ je drvivá väčšina našich klientov. Všetko medzi tým ako transfer hostí z letiska, propagačné materiály a občerstvenie v buse, info karty na izbách, koordinácia svadobného dňa, aby mal hladký priebeh, zabezpečenie všetkých dodávateľov a dohliadnutie na ich kvalitu služieb – to všetko je často na nás. Ono sa to niekedy na začiatku nezdá, no svadba je skutočne veľmi komplexný event, ktorý je o to náročnejší, že je súkromný, nie firemný, a teda financovaný z individuálnych zdrojov, teda dôraz je kladený na každučký detail. A presne v tom tkvie práca svadobnej agentúry – v detailoch.“

  • Ktorá časť práce ťa napĺňa najviac?

Ja som sa našla v plánovaní a organizovaní. Nie som taká typická ženská kvetinkovo zručná. Som skôr manažér, a túto pozíciu si naplno vychutnávam. Pripraviť plán, zabezpečiť služby, napísať scenár, zladiť obsadenie, dohliadnuť, aby všetko dopadlo podľa predstáv, v prípade potreby vyriešiť ad hoc. Pripúšťam, pri všetkej tej zodpovednosti som občas aj náročná – na dodávateľov, rovnako ako na seba. No svadba je o detailoch a keď už niečo robíme, robme to poriadne. V konečnom dôsledku pri dobrom nastavení a uhle pohľadu sú po svadbe nielen klienti, ale aj členovia tímu spokojní, a všetci odchádzame s pocitom dobre vykonanej práce, čoho dôkazom sú početné ďakovačky nielen od hlavných aktérov, ale aj všetkých ostatných zúčastnených.“

O tom, ako popri materskej zarábať a vzdelávať sa, sa dozviete v tomto rozhovore.

druzicka, svadba, podnikanie, planovanie, organizovanie, svadba na kluc
Zdroj: Druzicka.sk
  • Aký je rozdiel medzi svadobným koordinátorom a profesionálnou družičkou?

Toto je dobrá otázka, ktorú kladú viacerí. Môže to vyzerať zmätočne, že načo je na svadbe potrebných toľko ľudí, keď kedysi to zvládol jeden starejší. A svadobná mama, otec, súrodenci, kamaráti… Zainteresovaní boli v podstate vždy všetci, ktorí boli následne povinnosťami ukrátení o komplexný zážitok. Takže, dnes sme len prerozdelili kompetencie mimo rodiny a pomenovali obsadenie.

Svadobný koordinátor je vlastne šedá eminencia na svadbe. Má na starosti celé zákulisie, dodávateľov, riešenie problémov, dohliada na to, aby všetko išlo podľa harmonogramu, a ak sa tak nedeje, rieši veci v danej chvíli a na danom mieste. Koordinátor uľahčí situáciu celej rodine, ktorá si tak môže svadbu dokonale a bez stresu vychutnať.

Profi Družička sa na rozdiel od koordinátora venuje výhradne neveste. Pomáha jej so šatami, fotením a stylingom pri ňom (ruku na srdce, aj profi fotograf si môže nevšimnúť odstávajúce vlasy, nevhodne naaranžovanú vlečku či zle naskladanú sukňu, lebo on sa sústredí na celkovú panorámu alebo len konkrétny detail), asistenciou na sobáš, aby na nič nezabudla a nemusela pol dňa telefonovať. Skrátka, je to jej osobná asistentka či hlavná družička, ktorá je „na pľaci“ len pre ňu. A môže byť k dispozícii len v daný deň, bez ohľadu na to, či svadbu plánuje agentúra alebo rodina.“

  • Čo si robila predtým, než si sa stala Profi Družičkou?

Plánovala a organizovala som zájazdy. Cestovný ruch mám vyštudovaný, pomoc ľuďom asi v krvi, takže som len zmenila firemné farby a z cestovateľských som prešla na jemnejšie, svadobné. Hoci incomingový cestovný ruch je zakomponovaný aj vo svadbách na kľúč, nakoľko mnohým klientom zorganizujeme nielen samotný svadobný deň, ale aj spomínané transfery z letiska, ubytovanie a program pred a po svadbe. A keďže často ide o zahraničné skupiny, v podstate dovážame hostí na Slovensko, teda incomingujeme.

  • Okrem toho, že pomáhaš nevestám organizovať ich najdôležitejší deň, máš aj ďalšie aktivity. Čomu sa ešte venuješ?

Máš pravdu, som dosť hyperaktívna či impulzívna a keď nebehám po svadbách na Slovensku, tak máme aktivity v Ríme, a okrem toho ešte píšem. A to nielen svadobné, či so svadbou súvisiace texty, ale aj rôzne iné, skôr odbornejšie, technické. V podstate som copywriter. Keď som niekedy v začiatkoch otextovala náš cestovný web, neskôr svadobný, ktoré fungovali, začali sme pokračovať aj v iných témach. Teraz mám za sebou okrem niekoľkých stovák autochladničiek či vyše tisíc popisov pre e-shop s pneumatikami aj témy ako elektroinštalácie, vstavané skrine, rôzne stavebné či auto-moto weby… Beriem to ako akúsi kompenzáciu k tomu všetkému ružovému (ktoré sa takým často len zdá). Pri textovaní ide väčšinou o spoluprácu úplne iného charakteru. A klienti sú spokojní, o čom svedčia aj ich referencie.

  • Tvoje podnikanie si vyžaduje aj pracovné víkendy. Ako si zadeľuješ svoj pracovný a súkromný čas?

Hoci je to náročné, mala som to šťastie, že sa mi dalo pripraviť domácnosť koncom týždňa na víkend bezo mňa. Bez pomoci blízkych by to však určite nebolo zvládnuteľné, za čo som im veľmi vďačná.

druzicka, svadba, podnikanie, planovanie, organizovanie, svadba na kluc
Zdroj: Michal Čekan Photography
  • Aké máš ďalšie plány ? :)

Tých je veru niekoľko, no nechcem predbiehať, tak len v skratke – momentálne sme na Svadobnom veľtrhu Incheba 2018 predstavili svadbu v Ríme, a s výstavami sme ešte neskončili. Najnovšie máme pripravené aj výročia v Ríme so zaujímavým programom. Rím a Taliansko ako také mne osobne učarovali už dávno, tak sa k nim chcem po čase priblížiť opäť o čosi viac. So skvelým človekom Róbertom Pavelkom z Chalúpkova plánujeme rozbehnúť spoluprácu vo viacerých oblastiach. Na Družičke zas rozbiehame stylingové poradenstvo so štýlmejkerkou Marcelkou. Nový e-shop so šatami pre družičky, no nielen tie, je už vo vývoji, a už sa ho neviem dočkať, nakoľko túto aktivitu som chcela dať do reálu už dávnejšie. Nemôžem opomenúť ani Tami a jej skvelé networkingové stretnutia, na ktoré sa vždy teším, lebo ona je skrátka magnet na pozitívne naladených a šikovných ľudí, ktorí sú základom každej skvelej spolupráce.

 

 

žiadne príspevky na zobrazenie