Takmer 40% dievčat do 10 rokov si myslí, že nie sú dosť pekné

0
Takmer 40% dievčat do 10 rokov si myslí, že nie sú dosť pekné

Najväčší ročný prieskum názorov dievčat a mladých žien vo Veľkej Británii odhalil smutné skutočnosti. 36% dievčat vo veku sedem až desať rokov hovorí, že cítia, že je pre iných ľudí dôležité, ako vyzerajú.

Prieskum Girlguiding Girls ‚Attitudes Survey, ktorý zbieral údaje na vzorke viac ako 1 500 mladých dievčat, tiež ukázal niečo podobné. Takmer 40% respondentiek má pocit, že nie sú dostatočne pekné, a 25% si myslí, že musia byť „dokonalé“.

Až každé šieste dievča sa hanbí za to, ako vyzerá.

Tieto zistenia naznačujú, že problém sa môže zhoršovať, pričom prieskum odráža nepochopiteľné zníženie sebadôvery dievčat, týkajúceho sa ich výzoru a postavy. A takáto zmena k horšiemu nastala v údajoch len s 5-ročným rozdielom. Takmer 40% dievčat vo veku 7 až 21 rokov sa v roku 2016 necítilo spokojných s tým, ako vyzerajú, v porovnaní s „iba“ 27% v roku 2011.

Nereálne obrazy žien v médiách

Výsledky nie sú prekvapujúce vo svete, kde je všadeprítomná retuš. Už vo veku 12 alebo 13 rokov dievčatá vedia, že žijeme vo svete, v ktorom sú ženy posudzované nie na základe ich schopností alebo úspechov, ale do akej miery sa ich vzhľad zhoduje s nerealistickým kozmetickým štandardom v médiách.

Hlboko vnútri cítia, že by mali napodobňovať vysoké, chudé, biele modelky s veľkými prsiami, dlhými lesklými vlasmi a dokonalou pleťou, ktoré všade vidia v reklamách a časopisoch. Osobitne sa porovnávajú so ženami, ktoré vidia online, od nerealistických tvarov pornografie až po „dokonalé dievčatá z Instagramu“. Často potom preberajú témy ako tabletky na chudnutie.

Prieskum medzi žiakmi školy

Laura Bates, zakladateľka Everyday Sexism Project, rozdávala na jednej škole skupine 12 až 14-ročných chlapcov a dievčat pracovné listy. Požiadala ich, aby nakreslili dva obrázky: „ja teraz“ a „ja, ak by som mohol niečo zmeniť“. Pracovné listy, ktoré sa vrátili od chlapcov, boli rôzne. Niektoré ukazovali, že aj chlapci sú jasne ovplyvnení tlakmi okolo idealizovaného obrazu mužského tela.

Odpovede však ukázali, že chlapci mali aj celý rad ďalších nápadov na zlepšenie svojho života – od získania peňazí po použitie magických síl. Odpovede dievčat však boli srdcervúce. Rovnaký obrázok sa znova a znova vracal – kresba klobásy podobnej dievčaťu v prvom poli a tenká figúrka v druhom. Chceli byť len chudšie.

Sebapoškodzovanie a duševné poruchy

Je zarážajúce, že správa Girlguiding prichádza len niekoľko dní po zverejnení ďalšieho šokujúceho prieskumu. V ňom sa zistilo, že viac ako 12% mladých žien vo veku 16 – 24 rokov má posttraumatickú stresovú poruchu, 20% má skúsenosť so sebapoškodzovaním a takmer 30 % má nejaký druh duševnej poruchy.

Aj keď by bolo príliš zjednodušujúce vymedziť priamu hranicu medzi týmito dvoma štúdiami, sociálne médiá s tlakom na obraz tela a zneužívaním založeným na vzhľade boli vyšetrovaním duševného zdravia opäť uvedené ako potenciálne hlavný faktor.

Negatívny pohľad na svoje telo ovplyvňuje duševné zdravie

Evelyn Greeves, 17-ročné dievča, povedalo: „Obraz tela má určite vplyv na duševné zdravie… Ovplyvňuje kariéru dievčat a dlhodobý pohľad na seba, pretože dievčatám hovoríme, že to najdôležitejšie je, aby boli pekné – nie, aby boli šikovné alebo kreatívne alebo dobré v športe, ale že sú pekné. Myslím, že to drží veľa dievčat v strese.“



Aj ona je presvedčená, že sociálne médiá majú zásadný vplyv, pretože: „Je to všetko o zverejňovaní fotografií seba a ľudia ich môžu označiť lajkom a komentovať. Povzbudzuje ľudí, aby o sebe premýšľali iba z hľadiska vzhľadu a koľko lajkov dostanú – je to spôsob, ako sa sami ohodnotiť.“

A, ako hovorí Evelyn Greeves, „svet online zväčšuje objektivizáciu žien na niečo, čo je neustále prítomné. Internet nie je niečo, čo by ste mohli len vypnúť a nedívať sa naň, najmä pre mladých ľudí.“

žiadne príspevky na zobrazenie