Takto sa bojuje proti tvrdej cenzúre: Sledujte, čo robia ľudia, aby informovali Rusov o vojne na Ukrajine!

0
Takto sa bojuje proti tvrdej cenzúre: Sledujte, čo robia ľudia, aby informovali Rusov o vojne na Ukrajine!
Zdroj: Unsplash.com

To, čo sa aktuálne deje na Ukrajine, je skutočná vojna a nie „špeciálna operácia“, ako hlási Rusko. Svojim obyvateľom ju prezentuje pohoršujúcim spôsobom, kedy napadnutú Ukrajinu obviňuje z nacizmu a genocídy. Je zaujímavé, že práve agresor šíri takéto vyjadrenia, však?

Dalo by sa skonštatovať, že Rusi nevedia absolútne o ničom kvôli ruskej propagande. Ľudia skutočne nemajú veľa možností, kde si overiť informácie a dozvedieť sa niečo nové, nakoľko krajina pod vedením Vladimira Putina je známa tvrdou cenzúrou voči médiám.

Obišli systém

Momentálne to je však ešte horšie. Ako informuje Medialne.sk, ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor nariadil niektorým médiám, aby v súvislosti s Ukrajinou nepoužívali nasledovné výrazy: vojna, útok, invázia, vyhlásenie vojny. Už len na základe tohto sa dá konštatovať, že prístup k objektívnym správam je priam nemožný.

Ľudia sa však nenechali zastrašiť a vymysleli spôsob, ako komunikovať. Toto odhodlanie dokázalo, že sa dá bojovať aj proti tvrdej cenzúre. Ako informuje iDnes.cz, používateľ Twitteru Dmitriy Bratanov uverejnil na sociálnej sieti skvel návod, ako obehnúť celý systém: „Vyberte si na Google Maps populárne miesta v ruských mestách a zanechajte tam komentáre, ktoré popisujú ruské vojnové zločiny, obete alebo zverstvá a pripojte fotografie.“

Putin Klame

Tento nápad prezdieľala na Twitteri aj hackerská skupina Anonymous od používateľa Konrad03249040. Známa skupina však k tomu dodala aj štipľavý odkaz: „Dajte tam hodnotenie piatich hviezdičiek (pokiaľ to je vlastnené Ruskom, pokojne nechajte iba jednu hviezdičku). Pointou je pretlačiť informácie ruskej civilizácii, ktorú Putin klame.“

Ako príklad uvádzame príspevok vyššie spomenutého Dmitriyho Branatova:

 

žiadne príspevky na zobrazenie