Tipy, ktoré vám pomôžu ušetriť za vodu až desiatky eur ročne

0
Tipy, ktoré vám pomôžu ušetriť za vodu až desiatky eur ročne

Voda pretekajúca kohútikmi so sebou odplavuje aj peniaze z našich peňaženiek. Najnovší prieskum spoločnosti SIKO KÚPEĽNE & KUCHYNE zistil, že šetrenie vodou je dôležité pre 85 percent Slovákov. Na druhej strane sa o spôsoby, ako vodou šetriť, aktívne zaujíma len každý dvanásty z opýtaných. Nižšia spotreba vody by pritom pomohla nielen prírode, ale aj našim peňaženkám.

Sledujte, koľko ušetríte na vyúčtovaní

Až tretina odberateľov netuší, koľko mesačne za vodu platia. Presnú sumu mesačných poplatkov pozná iba 27 percent, zvyšok respondentov len približne tuší. Svoju spotrebu vody a s ňou spojené náklady môžete pritom znížiť pri každodenných činnostiach. Stačí len myslieť na to, že voda nemusí byť pustená naprázdno.

Viac ako tretina opýtaných necháva vodu pustenú naprázdno pri umývaní riadu (42 percent), vlasov (14 percent), holení žiletkou (14 percent) a čistení zubov (12 percent). Slováci sa sprchujú raz až dvakrát denne, pričom 14 percent z nich si tiež často dopraje dlhé relaxačné sprchovanie. 16 percent si potom napúšťa na relaxáciu plnú vaňu aspoň raz za týždeň.

Splachujte ekologicky a ekonomicky

Najviac vody sa však spotrebuje jednoduchým splachovaním. Splachovanie patrí medzi činnosti, ktoré v domácnostiach vykonávame automaticky. Vzhľadom na frekvenciu využívania toalety však spotreba vody nie je zanedbateľná. Takmer štvrtina opýtaných Slovákov sa často dostáva do situácie, kedy splachujú celým objemom nádržky, aj keď stačí menšie množstvo vody.

Pritom takmer dve tretiny respondentov má toaletu s možnosťou malého spláchnutia. Základným krokom je teda správne využívať tlačidlá určené na splachovanie. Naučte sa vy aj ďalší členovia rodiny rozlišovať, kedy je vhodné použiť spláchnutie malé a kedy veľké. Po vykonaní „malej“ potreby je spláchnutie plnou nádržkou zbytočným prepychom. Ak sa naučíme používať pravidelne malé splachovanie, znížime spotrebu vody takmer o polovicu.

Prečítajte si aj: Slovenský nápad učí svet šetriť vodou

Úsporná toaleta ušetrí desiatky eur ročne

Ďalším krokom je inštalácia úspornej toalety. Na trhu sú už dostupné technológie, ktoré disponujú výkonnejším veľkým spláchnutím s použitím 4 litrov oproti bežným toaletám so spotrebou 6 litrov vody. Medzi ne patrí toaleta so systémom OptimFlush od spoločnosti SIKO, ktorá umožňuje regulovať objem vody použitý pri splachovaní.

Vybrať si možno celkom z troch režimov – malé spláchnutie 1,5 litra vody, stredné spláchnutie 2,5 litra vody a nakoniec veľké spláchnutie 4 litre vody. Ide tak o najúspornejší splachovací systém na svete, vďaka ktorému môžete ušetriť takmer 75 eur ročne. Výhodou je aj nízka hlučnosť pri splachovaní, vďaka ktorej budete môcť splachovať uprostred noci bez obáv, že niekoho zobudíte. Úsporná toaleta s inovatívnou OFS technológiou je dostupná exkluzívne v sieti SIKO.

Ako sa o šetrenie vodou snažíte vy? Budeme rady, ak sa s nami podelíte do komentára.

Zdroj foto: pexels.com

11 spôsobov, ako šetriť vodu

žiadne príspevky na zobrazenie