Toto sú najvplyvnejšie ženy sveta za rok 2020

0
Toto sú najvplyvnejšie ženy sveta za rok 2020

Riadia krajiny, riešia krízy, bojujú za pokrok a prosperitu. Svojou schopnosťou spájať a zmierňovať napätie si nezískavajú rešpekt len medzi ženami. S obdivom na ne ako na inšpiratívne osobnosti hľadia aj muži. Veď aj oni prispievali k zostaveniu najnovšieho rebríčka najvplyvnejších žien sveta.

Najnovší rebríček najvplyvnejších žien sveta sa opäť niesol v tradičnom duchu. Aj tentoraz sa v ňom ocitlo niekoľko stabilných mien doplnených o viaceré nové tváre. Nechýbajú v ňom vedúce osobnosti štátov, majiteľky bohatých spoločností či hviezdy zábavného priemyslu. Pre Slovenky aj Slovákov je potešujúcou správou, že do širšieho zoznamu stovky najvplyvnejších žien sa dostala aj naša zástupkyňa.

1. Angela Merkel (Nemecko)

Nemecká kancelárka nie je iba ťahúňom najsilnejšej európskej krajiny. V rámci dlhoročného pôsobenia na premiérskej stoličke spravila kus práce aj na celoeurópskej a celosvetovej pôde. Nie náhodou kraľuje tomuto rebríčku niekoľko rokov. Ďalšou obhajobou prvenstva sa však jej politická sila premenená na globálny vplyv nekončí, práve naopak. Analytici ju dokonca radia medzi najmocnejších ľudí planéty s vplyvom väčším ako mnohí mužskí lídri.

Foto: www.pixabay.com

2. Christine Lagarde (Francúzsko)

Obrovský globálny vplyv dáva francúzskej političke už len samotná pozícia, ktorú aktuálne zastáva. Rešpekt na medzinárodnej geopolitickej a ekonomickej scéne si však nezískala len vďaka vedúcej funkcii v Európskej centrálnej banke. Tvorcovia rebríčka zohľadnili aj jej úsilie pri riešení pandémie. Práve Christine stojí v popredí tímu, ktorý čelí výzve udržať silu eurozóny napriek dôsledkom, ktoré v EÚ vyvolávajú dopady ekonomických reštrikcií.

3. Kamala Harris (USA)

Už teraz je jasné, že budúca viceprezidentka USA bude hrať v americkej politike významnú úlohu. Nakoľko sa jedná o prvú ženu na tomto poste, budú na ňu kladené nesmierne vysoké nároky. Podľa najbližších ľudí z jej okolia však ide o ženu, ktorú výzvy a primeraný tlak na výkon posilňujú. Pre mnohých by nebolo prekvapením, ak by sa po očakávanom odchode Angely Merkelovej z veľkého verejného diania stala najvplyvnejšou ženou sveta.

4. Ursula von der Leyen (Nemecko)

Je to už rok, čo Európsku komisiu vedie bývala členka vládnej garnitúry Angely Merkelovej. Pri najvplyvnejšej žene planéty sa toho naučila pomerne dosť. Aj vďaka tomu je od minulého roka rešpektovanou šéfkou, ktorá dokázala zefektívniť prácu eurokomisárov. Veľkou mierou prispieva aj k riešeniu pandémie. V posledných týždňoch zohrala dôležitú úlohu aj pri presadzovaní zásad právneho štátu v EÚ.

5. Melinda Gates (USA)

Manželka Billa Gatesa si vybudovala vplyv na globálnej scéne ako šikovná manažérka, štedrá filantropka a spoluzakladateľka Nadácie Billa a Melindy Gatesových. V posledných rokoch je dokonca považovaná za lídra v oblasti filantropie, čo ju v rebríčkoch najvplyvnejších ľudí sveta posúva ešte vyššie. K vylepšeniu svojej tohtoročnej pozície prispela aj svojou aktivitou pri riešení pandémie.

6. Mary Barra (USA)

Melinda Gates nie je jedinou ženou, ktorá sa dokázala dostať medzi najvplyvnejšie ženy sveta bez toho, aby bola politicky aktívna. O pozíciu nižšie sa objavilo meno, ktoré navždy zmenilo automobilový priemysel. Mary Barra je vôbec prvou ženou vo vedúcej funkcii automobilky na celom svete. V tomto prípade sa jedná o automobilku General Motors, ktorá sa za jej éry výrazne posunula napríklad vo výrobe elektromobilov.

7. Nancy Pelosi (USA)

Sedmičku najvplyvnejších žien planéty uzatvára ďalšia politička. Predsedníčka Snemovne reprezentantov USA sa do histórie zapíše ako jedna z najväčších súperiek Donalda Trumpa. Obrovský vplyv však mala už aj v rokoch 2007-2011, kedy takisto zastávala vedúcu funkciu v snemovni. Ako demokratka už vtedy súperila s republikánskym prezidentom Bushom. Silný vplyv si zachovala aj v rokoch 2009-2011, kedy bol pri moci demokrat Barack Obama, čo jej prácu dosť uľahčovalo.

Nadvláda žien zo západného sveta pokračuje aj na ďalších pozíciách. Vzhľadom na to sa ušlo minimum priestoru ženám z našej časti Európy. Ako jediná z nich sa do najvplyvnejšej stovky dostala Zuzana Čaputová, ktorej sa to podarilo už druhýkrát. Tento rok obsadila 83. priečku.

Prečítajte si aj: Dve ženy podnikateľky – aké je tajomstvo ich úspechu?

Foto na titulke: www.pixabay.com

žiadne príspevky na zobrazenie