Trápi vás kašeľ, podráždenie a alergie? Na vine je suchý vzduch

0
Trápi vás kašeľ, podráždenie a alergie? Na vine je suchý vzduch
pixabay.com

Podarilo sa vám získať a zariadiť si krásny nový domov v dobrej lokalite? Gratulujeme, naplno si svoje pohodlie a komfort užívajte. O pár dní však možno zistíte, že ho narušilo príliš veľké sucho, v ktorom máte problém fungovať. Možno vás začnú trápiť aj alergie.

Áno, niekomu môže nadmerná vlhkosť v dome spôsobovať vážne zdravotné problémy a poškodzovať majetok. Sú však aj domácnosti, väčšinou ide o bytové jednotky, ktoré majú, naopak, problém s nedostatkom vlhkosti v interiéri. Dráždivý kašeľ, zlé dýchania a množstvo iných ďalších prejavov sú potom výsledkom.

Zima je obdobím najťažšieho sucha a v byte to platí dvojnásobne. Zdroje ústredného kúrenia vysušujú vzduch a prach v ňom rozvírený spôsobuje alergie u detí aj dospelých. Ak ste sa do bytu presťahovali z rodinného domu, bude pre vás tento prechod náročný, no dá sa na tieto podmienky samozrejme navyknúť a my vám povieme, ako.

nachladnutie
Foto: pixabay.com

Prach náš každodenný

Prach je obrovský problém našej doby, najmä vo veľkých mestách. Chcú sa ho zbaviť nielen alergici, ale aj každý, komu záleží na jeho zdraví a chce dýchať čistý vzduch bez baktérií. Čističky vzduchu sú dokonalým filtračným systémom, ktorý pomáha čistiť vzduch vo vašej domácnosti.

Výhodou súčasnosti je, že mnohé z nich sú mobilné, čo zjednodušuje ich manipuláciu a využitie. Nezaberajú zbytočný priestor a pomáhajú lepšie vyčistiť a zvlhčiť všetok vzduch v miestnosti.

Ionizačná funkcia, ktorou sú mnohé z nich vybavené, saturuje vzduch a pomáha v boji proti patogénnym baktériám. To však nie je všetko, prečo by ste si mali dobrý zvlhčovač vzduchu alebo čističku zaobstarať.

Vyskúšajte čističe a zvlhčovače vzduchu

Všetky tieto zariadenia sú rozdelené podľa účelu a použitia:

  • čističky vzduchu – dokážu úplne vyčistiť vzduch od prachu, tabakového dymu, pachov, sú schopné vykonávať baktericídne ošetrenie a niektoré modely sú vybavené ionizátorom a vonnou látkou, ktorá nielen zvlhčuje a čistí vzduch, ale aj vytvára vhodnú atmosféru pre relax.
  • zvlhčovače vzduchu – tieto zariadenia jednoducho zvyšujú vlhkosť v miestnosti a sú tiež rozdelené do troch typov. Klasické, parné a ultrazvukové.
  • klimatizáciemoderné bytové klimatizácie by sa dali charakterizovať ako kombinácia vyššie spomenutého s tým rozdielom, že klimatizácia vám dokáže vzduch aj ochladiť alebo naopak o pár stupňov zohriať.

Pre vás je ale najdôležitejšie, že vďaka týmto univerzálnym čistiacim a zvlhčovacím zariadeniam môžete navždy zabudnúť na nočný kašeľ detí, suchý a prašný vzduch alebo alergie.

Prečítajte si aj článok o tom, ako s poradiť s ekzémom

Úloha zvlhčovača vzduchu v obývacej izbe je nesmierne dôležitá. Príliš suchý vzduch je škodlivý pre ľudí trpiacich alergiami, takýto vzduch môže spôsobovať bolesti hlavy a vysušovať pokožku.

Platí to najmä v zime, keď je v našich apartmánoch – bytoch zapnuté vykurovanie. Bežné normy vlhkosti pre obytné priestory sa pohybujú od 30 do 45 percent a sú rozdelené do zón. Ak je ale jeden uzavretý priestor neustále vykurovaný a nedostatočne vetraný, vlhkosť v ňom za znižuje na minimum.

Pomôcť vám situáciu vyriešiť môžu spomínané zvlhčovače, prípadne aj zopár izbových rastlín, o ktoré sa ale musíte starať. Zvlhčovače vzduchu však majú relatívne nízku spotrebu energie. A to platí tak pre vstavané vetranie, ako aj pre mobilné modely.

Funkčnosť a krása

Dnes sa výrobcovia domácich spotrebičov snažia, aby boli nielen funkčné, ale aj krásne. Takže sa vôbec nemusíte báť, že mobilná čistička vzduchu, klimatizácia alebo zvlhčovač do priestoru nezapadnú. Naopak, stanú sa vašimi príjemnými spoločníkmi a spríjemnia atmosféru vo vašom byte. Príjemnú atmosféru, na ktorej stojí celá naša existencia a pohodlie.

Zaujíma vás vaše zdravie? Príďte na našu konferenciu o zdraví Pre zdravie ženy v Košiciach

žiadne príspevky na zobrazenie